CEC Bank este singura banca care a trimis pana acum o scrisoare de intentie pentru a intra in programul de acordare de credite bancare cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata pentru reabilitarea termica a locuintelor, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Dezvoltarii. Luni, 2 august, s-a creat baza legala prin care autoritatile pot incheia conventii cu bancile, dupa ce in Monitorul Oficial s-au publicat normele de aplicare ale Ordonantei de Urgenta care permite asociatiilor de proprietari si proprietarilor de case sa solicite credite garantate de stat pentru reabilitarea termica a locuintelor pentru maxim 90% din valoarea totala a lucrarilor.

"In 2 august 2010 s-au publicat in Monitorul Oficial, Normele de Aplicare pentru OUG nr. 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala. Pana la acest moment, nu se puteau incheia conventii cu bancile care doresc sa acorde acest gen de credite, neexistand baza legala. La nivelul ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului este inregistrata o scrisoare de intentie de la CEC Bank. De asemenea, alte cateva banci comerciale au cerut informatii suplimentare referitoare la ordonanta", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Potrivit acestora, dupa primirea scrisorii de intentie, urmeaza sa se semneze conventia cu banca in cauza.

Premierul Emil Boc a anuntat la mijlocul lunii trecute ca guvernul a adoptat normele metodologice pentru acordarea de garantii guvernamentale proprietarilor de case si asociatiilor de locatari care vor sa obtina credite bancare pentru reabilitarea termica a locuintelor si ca incepand cu 2 august se vor putea aproba astfel de credite.

Lucrarile de interventie ar urma sa fie finantate din sursele proprii ale beneficiarilor, in cuantum de minimum 10% din valoarea de executie si din credite bancare, in lei, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, contractate de beneficiari si garantate in procent de 100% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in numele si in contul statului, reprezentand maximum 90% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie.

Creditul este garantat de stat pe o perioada de cinci ani, iar pentru 2010 plafonul total al garantiilor care pot fi emise este de 200 milioane lei.

  • Radu Ghetea, presedinte al CEC si al Asociaiei Romane a Bancilor: Ne asteptam ca primele cereri sa vina din partea asociatiilor de proprietari fara restantieri

Contactat de HotNews.ro, Radu Gratian Ghetea presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor a precizat ca toate documentele necesare sunt semnate si ca banca asteapta clienti inca de ieri.

"Am trimis scrisoarea de intentie. Inca de acum circa 10 zile am anuntat ca incepand cu 2 august vom fi pregatiti sa acordam astfel de credite. De ieri, sucursalele noastre din toata tara au primit instructiuni privind modul cum trebuie sa instrumenteze astfel de cereri si acum asteptam. Credem ca merita pentru ca sunt foarte multe blocuri care trebuie reabilitate. Statul vine cu subventionarea dobanzii si asta e un lucru bun. Parerea mea este ca intai vor incepe sa depuna cereri asociatiile de locatari care nu au probleme, in sensul ca nu au restantieri. Sigur nu ma astept ca primul credit sa fie dat maine sau poimaine pentru ca e vorba ca din momentul in care noi oferim produsul, asociatiile sa se intalneasca si sa adopte o hotarare in acest sens", a spus Ghetea.

Acesta a mai precizat ca "intentia de a merge mai departe a fost exprimata pana acum doar de CEC bank, dar asta nu inseamna ca azi maine poimaine sau peste o luna nu or sa vina si alte banci. Faptul ca suntem noi, o banca cu o intindere suficient de mare in teritoriu va fi un prilej pentru a vedea cum functioneaza creditul si probabil ca si alte banci vor veni mai tarziu".