Bancher din city-ul londonez: Mediul de afaceri romanesc va trebui sa incerce in urmatorii 20 de ani tranzitia de la capitalismul de cumetrie la capitalismul protestant

de Crina Boros     HotNews.ro
Miercuri, 4 august 2010, 7:05 Economie | Finanţe & Bănci


 
Deciziile luate la Bucuresti, ca urmare a dialogului cu FMI-ul, ilustreaza  modesta capacitate administrativa locala.
 
 
Bogdan Patriniche, bancher din City of London
Bogdan Patriniche lucreaza din 1993 in City-ul londonez. Se ocupa cu solutii structurate de finantare si derivate. Din 2003, este directorul Romanian Education Trust (RET), o organizatie de caritate care finanteaza studentii romani la studii de masterat in afaceri. El a comentat pentru HotNews.ro masurile de austeritate romanesti.

Crina Boros: Masuri de consolidare bugetara au fost introduse in aproape toate tarile membre EU, inclusiv Romania, exceptie facind Slovenia, Polonia, Cehia. Dar nivelul de austeritate sau de consolidare bugetara difera mult de la tara la tara. Dati-ne, va rog, cateva exemple.

BogdanPatriniche: Reducerea salariilor si, simultan, cresterea TVA-ului sunt decizii care s-au implementat recent in Lituania si Letonia. Tarile respective au trecut prin si traiesc inca in contractie bugetara. Altfel spus, se poate supravietui. Deciziile luate la Bucuresti, ca urmare a dialogului cu FMI-ul, ilustreaza  modesta capacitate administrativa locala. De fapt, contribuabilul roman primeste nota de plata dupa primii 20 de ani de capitalism de cumetrie.  

Aceste masuri de austeritate colectiva nu s-au implementat in nici una din tarile europene cu care ne face placere sa ne comparam – Franta, Germania, Marea Britanie, Suedia. In general, in majoritatea tarilor UE, consolidarea bugetara a inghetat sau a redus/anulat anumite prestatii sociale: de exemplu, alocatii sau scutiri de fiscalitate oferite unor categorii socio-profesionale. S-au modificat virstele de pensionare, s-au redus
 
Deciziile luate la Bucuresti, ca urmare a dialogului cu FMI-ul, ilustreaza  modesta capacitate administrativa locala.
 
 
Bogdan Patriniche, bancher din City of London
programele de dezvoltare sau ajutor regional, s-a schimbat putin TVA-ul, s-au introdus taxe pe anumite tipuri de venituri. Fiecare minister, administratie locala sau agentie publica au avut programe clare de economii cu indicatori de performanta etc. Din pacate, gradul modest de capacitate administrativa, atit la nivelul conceptiei cat si la nivelul executei sau al implementarii politicilor in spatiul romanesc, nu este compatibil cu acest gen de abordare. Ce putem sa facem este austeritate la sursa, taind salariile si crescand TVA-ul.  
 • Aveti toate ingredientele generatoare de datorie publica remanenta
CB: In Franta, Germania, Marea Britanie si Suedia deciziile luate au fost urmarea unei analize statice si dinamice. Sa ne uitam, deci, la ele
B.Patriniche: In analiza statica, oricine stie ca are mai multi bani lichizi daca reuseste fie sa-si scada cheltuielile, fie sa-si creasca veniturile sau, ideal, sa le faca simultan. Fiecare din tipurile de intrari bugetare mentionate mai jos merita o analiza detaliata, cu exemple din tari OECD [Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, n.red]. Ginditi-va la:

•    privatizarea activelor ramase in proprietatea statului si cresterea dividendelor de la diversele participatii ale statului (ex. Fondul Proprietatea) ca surse incrementale one-off (venituri exceptionale, cum s-ar spune in contabilitate) de intrari bugetare. Credeti ca s-ar putea creste aceste intrari?  

•    atragerea de fondurie europene: despre 'performanta' romaneasca in atragerea de fonduri structurale, regionale... fara comentarii, o stiti. Credeti ca s-ar fi putut face mai bine?

•    atragerea de investitii directe straine pe termen mediu si lung: din nou, faceti o comparatie istorica in ultimii 20 de ani la FDI/cap de locuitor in tarile Visegrad si veti vedea cum stam. Credeti ca e loc de mai bine?

•    fiscalitate: subiectul fiscalitate in dezbaterea televizata de la romani este divizat reductor numai in taxe directe si TVA. Nu se discuta de taxare patrimoniala, de taxe directe si taxe indirecte nationale sau locale, impozit unic (in sensul de fiscalitate folosita intr-un singur an fiscal) sau taxe pe diverse tipuri de venituri,
 
Ati auzit vreodata discutandu-se despre cum s-ar putea restructura, refinanta si, implicit, reduce costul datoriei publice internationale sau locale contractate  de Ministerul Finantelor? In toate tarile dezvoltate din EU acest gen de servicii sunt facute de un oficiu specializat de management al datoriei publice
 
 
Bogdan Patriniche, bancher din City of London
discriminind intre persoane fizice si persoane juridice. In UK, primul Guvern Blair a extras o taxa unica de la entitatile privatizate in valoare de cinci milliarde de lire sterline, motivind ca procesul de privatizare s-ar fi putut desfasura mai bine. Societatile privatizate au acceptat argumentatia guvernului britanic. In Londra exista taxa de aglomeratie [taxa pentru soferii de autovehicole si motociclete care circula in anumite zone din Londra, de luni pana vineri, intre orele 7-18, n.red] si amenzile pentru parcare ca forma de suplimentare a veniturilor muncipale. Este o informatie publica cit din venitul primariei Westminser vine din amenzile pentru parcare auto. Revenind la tarile cu care ne place sa ne comparam, nici una nu are impozit unic (flat, cum spun englezii) pe venit din motive de coeziune sociala. Dincolo de taxe, exista si scutirile de taxe pentru atragerea de investitii directe.  
 • Exemplarul analizei cost-beneficu, o piesa arheologica de valoare
CB: Fiecare din iesirile bugetare merita o discutie separata. Hadeti sa le survolam putin
B.Patriniche: Profilul datoriei publice si cheltuielile aferente – Ati auzit vreodata discutandu-se despre cum s-ar putea restructura, refinanta si, implicit, reduce costul datoriei publice internationale sau locale (in RON sau in valuta) contractate sau garantate de Ministerul Finantelor? Sau cum s-ar putea modifica profilul, valuta, dobinda si maturitatea datoriei publice existente? In toate tarile dezvoltate din EU acest gen de servicii sunt facute de un oficiu specializat de management de datorie publica, o institutie independenta de ciclul politic. Acest gen de institutie functioneaza si raspunde in fata Parlamentului national. Obiectivele acestui Debt Manangement Office sint publice, congruente cu obiective pe termen nationale, care transced ciclul politic. Pe Bloomberg, in 30 de secunde, puteti compara profilul de datorie publice al Romaniei cu profilul de datorie publica al Poloniei sau Cehiei sau Marii Britanii (ca sa ramanem in afara spatiului Euro).

Costul aparatul adminsitrativ local si central, inclusiv politie, armata, magistratura, servicii secrete si educatie, cultura, sanatate, plus organisme para-publice bugetare – Puteti astazi sa comparati ce primeste contribuabilul roman pentru 1 RON cheltuit prin comparatie cu 1 CZK, 1 PLZ, 1 HUF sau, asa cum ne face placere sa ne comparam, pentru  US$ 1, 1 Euro sau 1 GBP? Veti vedea ca romanul primeste mai putin si in volumul si in calitatea prestatiilor publice, in comparatie cu jurisdictiile mentionate. Fara sa discutam despre subiecte calitative de genul capacitate administrativa, caracterul bizatin al interactiei dintre cetatean si functionarul public, protocol gradul de incredere pe care il are cetateanul in institutiile statului la nivel central sau local, etc., etc.

Ati vazut vreodata o analiza a costului unui proces (penal) sau al cheltuielilor unui minister, administratie publica locala si comparatia intre cheltuielile salariale si non-salariale?      
 
In afara de "pet projects" cum, spun englezii (programe festiviste de tipul laptele si cornu’, sala de sport sau parcul municipal), spuneti-mi ce programe cu impact national de infrastructura, sistematizare urbana, aductiune sau modernizare s-au finalizat in ultimii 20 de ani
 
 
Bogdan Patriniche, bancher din City of London

Cu proxima ocazie cind o sa gasiti o analiza cost-beneficiu a diverselor programe locale, regionale, nationale sau internationale implementate in Romania in ultimii 20 de ani, pastrati o copie; exemplarul analizei cost-beneficiu poate deveni o piesa arheologica de valoare. Acest gen de analiza cost-beneficiu ar trebuie sa fie accesibile publicului, pentru ca ar fi util sa stie contribuabilul ce beneficii directe si la ce rata de actualizare s-au luat respectivele decizii de investitii. Si rapoartele de analiza post-factum, odata ce investitiile s-au executat si functioneaza, ar trebui vazute. In afara de "pet projects" cum, spun englezii (programe festiviste de tipul laptele si cornu’, sala de sport sau parcul municipal), spuneti-mi ce programe cu impact national de infrastructura, sistematizare urbana, aductiune sau modernizare s-au finalizat in ultimii 20 de ani. Ma gindesc la programe care sa atraga investitii directe, care sa faciliteze crearea unor axe de transport sau axe de prosperitate in Romania rurala, descentralizare, incurajarea unor zone dinamice de dezvoltare etc. Ginditi-va cati kilometri de autostrada s-au promis in 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 sau 2009. Comparati kilometrii de autostrada facuti in Romania cu kilometrii de autostrada facuti in Croatia.

CB: In analiza dinamica, adica 1990 – 2010 – 2030, cum au evoluat cheltuielile publice, prin comparatie cu dinamica numarului de contribuabili sau a productivitatii muncii?
B.Patriniche: In timp ce numarul de contribuabili a scazut in ultimii 20 de ani si va continua sa scada din cauza emigratiei, natalitatii modeste si mortalitatii ridicate (comparati mortalitatea la nivel UE), fiscalitatea neta a scazut (ca procent taxe platite/individ), pensionarea a ramas la virste neconcordante cu realitatea economica (comparati virsta medie de pensionare in UK cu Romania), iar cheltuielile publice au crescut (salariu, bonus, punct de pensie sau cresterea directa a numarului de functionari publici sau chiar al numarului de revolutionari). Aveti toate ingredientele generatoare de datorie publica remanenta.

S-a produs un transfer inter-generational de venit (sau wealth, cum spun englezii) catre functionarii publici si pensionarii ultimilor 15 ani – beneficiarii acestor politici – in detrimentul generatiilor viitoare, care fie vor plati prin taxe mai mari, salarii/pensii mai mici si nivel de viata mai modest pentru aceste excese, fie vor emigra.

Comparati, va rog, evolutia salariul sau al punctului de pensie  – in Euro, in nominal sau in PPP – power purchase parity sau putere de cumpararae echivalenta –  cu dinamica PIB-ul Romaniei sau al indicelui de productivitate a muncii. Veti observa, facand un grafic cu timpul (1990 – 2010) pe ordonata si evolutia punctului de pensie sau al salariului in Euro pe abscisa, cand s-a produs cel mai mult acest transfer. Transferul de venit mentionat nu este un lucru rau, dar consecintele trebuie explicate in primul rind celor care vor plati pentru acest lucru.

Comparati dvs. va rog – in Euro, dupa taxe si in putere de cumparare echivalenta (PPP) – venitul mediu zilnic (salariu + sporuri + bonus anual impartit la numarul de zile lucrate) din oricare agentie a statului cu echivalentul lor din tarile membre ale UE (luati Franta, Germania sau Marea Britanie). Dupa ce veti face acest calcul simplu, veti constata cu mirare si mandrie ca functionarul carpato-danubio-pontic castiga, in salariu net in Euro, in PPP, mai bine decit echivalentul lui de pe malurile Senei, Tamisei, Potomac-ului, Tibru-lui sau Main-ului.  
 
Daca adaugati impactul economiei gri, de cumetrie, suprapus modestei capacitati administrative si consecintele sufocante ale unei birocratii atotputernice si sclerozate, avem de ce sa fim moderat optimisti uitandu-ne in viitor
 
 
Bogdan Patriniche, bancher din City of London


Daca adaugati impactul economiei gri, de cumetrie, suprapus modestei capacitati administrative din spatiul miortic si consecintele sufocante ale unei birocratii atotputernice si sclerozate, avem de ce sa fim moderat optimisti uitandu-ne in viitor.  
 • Domnul Radulescu a ratat ocazia sa taca
CB: Decizia de a mari TVA-ul si declaratia oficialului BNR Eugen Radulescu, cum ca euro ar putea ajunge la 6 lei, sunt factorii acuzati ca au influentat cursul de schimb valutar leu-euro, care a ajuns la o depreciere istorica – 4,3913 lei pentru un euro, la numai cateva minute dupa ce a deschis la 4,3752 in fata monedei unice, o alta depreciere puternica survenita declaratiei. Ar trebui sa intervina BNR? Unii economisti cred ca BNR nu va forta o apreciere a leului, deoarece interventiile valutare duc adesea la cresterea ratelor de dobanda.
B.Patriniche: Decizia de a mari TVA-ul face parte din masurile discutate cu FMI-ul. Exista riscul ca un TVA mare, marit brusc, sa micsoreze consumul (la bunurile de folosinta indelungata), sa impinga economia in zona gri, iar returnarea TVA-ului sa redevina un sport national de cumetrie. Un TVA mare are un impact negativ asupra celor cu venituri modeste, intrucit reduce consumul.

Sunt cel putin doua lecturi ale declaratiei d-lui Eugen Radulescu. Ati putea spune ca dl. Radulescu a ratat ocazia sa taca (daca vreti sa-l parafrazati pe Jacques Chriac) sau ati putea crede ca Dl. Radulescu vrea sa joace rolul acarului Paun sau cel de sacrificial lamb (mielul de sacrificiu, cum spun englezii). Nu pot comenta si nu cred ca declaratia dl. Radulescu este altceva decit o furtuna intr-un pahar cu apa. Cred ca numai dl. Radulescu va poate ajuta aici si va poate oferi propria lui perspectiva.

CB: In ce conditii un euro ar putea ajunge la 6 lei?
B.Patriniche: Nu sint elemente economice pentru ca rata de schimb Euro/Ron sa ajunga la 6.

CB: Dar, ipotetic vorbind, care ar putea fi acele elemente economice care sa duca leul la un asemenea nivel?
B.Patriniche: Daca doriti sa faceti un scenario planning academic (un studiu de tipul what if) atunci puteti modela externalitati de tipul i) gradului de succes al masurilor de austeritate in Grecia, Ungaria sau Spania; sau ii) intelegerilor bancare din 2009 de la Viena sau ii) evolutia paritatii Euro - US$ sau evident diverse evolutii politice pe plan intern. Impreuna, acesti parametrii – pot creste presiunea pe curs. BNR-ul are toate pirghiile de aparare sau sterilizare a cursului si austeritatii prin reducerea salariilor si crestereaTVA-ului nu pot duce la cresterea presiuni pe curs. Deci raminem la o simulare academica.  
 
Creditul privat, in valuta si pe termen scurt sau mediu este adevarata durere de cap a bancilor, investitorilor, agentiilor de rating si marele semn de intrebare care greveaza evolutia viitoare. Cum vor sti autoritatile de la Bucuresti sa gestioneze evolutia acestui asset bubble pe fondul programului de austeritate este intrebarea de 1 milion de puncte.
 
 
Bogdan Patriniche, bancher din City of London

CB: Cresterea economica a Romaniei dupa aderarea la UE a fost facuta, in mare, pe credite luate, foarte multe, in euro. In situatia actuala, creditarea este dificila de ambele parti (client-banca). In plus, Romania trebuie sa returneze banii FMI-ului. In conditiile unui viitor amanetat, cum estimati ca va evolua mediul de afaceri romanesc?
B.Patriniche: Creditul privat, in valuta si pe termen scurt sau mediu (adica nu creditul luat de stat) este adevarata durere de cap a bancilor, investitorilor, agentiilor de rating si, de fapt, marele semn de intrebare care greveaza evolutia viitoare. Cum vor sti autoritatile de la Bucuresti sa gestioneze evolutia acestui asset bubble pe fondul programului de austeritate este intrebarea de 1 milion de puncte.

Cand, in Decembrie 2007, la 5 luni de la declansarea crizei, metrul patrat in Dorobanti continua sa se vanda sau se se ipotecheze cu – sa zicem - Euro 4000, fara TVA, era mai scump, in PPP sa cumperi sau sa ipotechezi in Dorobanti decit sa faci acelasi lucru in Chelsea [cartier englezesc luxos din Londra] (desi logica va spune ca Londra e Londra si Bucuresti-ul, Bucuresti). Daca in 2010 mp in Dorobanti la vinzare a scazut, mp ipotecat a ramas la valoarea lui istorica; nu cred ca a fost mark to market, cum se spune. Dezumflarea acestui asset bubble se face in timp; cere rabdare, perseverenta, competenta si Brady bonds. In America Latina, dezumflarea asset bubble-ului si deleverage-ul (reducerea datoriei) s-au facut in anii ´80 iar epoca respectiva s-a numit ´deceniul pierdut´. Altfel spus, fiti optimisti si altii au trecut prin acelasi gen de probleme si au supravietuit.

Indiferent de cum se va rezolva si dilema de mai sus, mediul de afaceri romanesc va trebui sa incerce in urmatorii 20 de ani sa faca tranzitia de la capitalismul de cumetrie spre capitalismul protestant. Adica va trebui sa se ajusteze si sa ofere servicii si produse competitive la nivel UE si global, sa fie capabil sa opereze cu leverage (cu mai mult equity si mai putina datorie) mai mic, sa ofere salarii reale, aliniate cu productivitatea muncii, competitive si in notional si in PPP, multa munca, initiativa, competenta, productivitate si modestie. Antreprenorul, ca de altfel si contribuabilul roman, vor trebui sustinuti de un stat modern, cu o prestatie sau performanta a administratiei publice mai aprope de modelul scandinav decit de cel bizantin. Reforma statului e cea mai stringenta reforma ceruta de situatia actuala. Este si cea mai grea de facut. Haideti sa fim optimisti.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5473 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  as (Miercuri, 4 august 2010, 8:12)

  marrus [anonim]

  super analiza
  • +1 (3 voturi)    
   analiza buna! (Miercuri, 4 august 2010, 10:43)

   florian [anonim] i-a raspuns lui marrus

   Romania a avut o etica buna a muncii pana la venirea la putere a comunistilor. Imi amintesc de satul romanesc din anii '50, de relatiile sociale, de onestitate, de harnicie, de cultul muncii. Imi amintesc de productiile de grau si porumb ale Romaniei din acea perioada. Regimul comunist , in varianta lui ceausista, ne-a aruncat la coada istoriei.
   Cum se poate iesi?
   1. reformarea statului,
   2. impozitare diferentiata
   3. promovarea in functii administrative a unor oameni priceputi.

   In nici un caz nu pot fi lasati de izbeliste saracii. Nu sunt ei de vina pt ca s-a ajuns aici. Capitalismul liberal, cel ce se voia exportat si in tari musulmane, e un model social falimentar. Nu exista la aceasta ora un model social-politic de succes. Fiecare tara trebuie sa descopere ce reforme trebuie aplicate astfel incat toti cetatenii ei sa poata munci si trai in conditii umane. Bogatii trebuie impozitati deoarece bogatiile adunate in vremea de tranzitie nu reflecta munca lor cinstita, ci specula pe socoteala celor saraci.
   • +1 (1 vot)    
    sa traiesti socialistule! (Miercuri, 4 august 2010, 13:18)

    toto [anonim] i-a raspuns lui florian

    Impozitarea diferentiata inseamna sa iei pielea de pe ala care munceste mult si cu folos, sa intretii salarii mici si sa incurajezi evaziunea fiscala+ cheltuieli de administrare uriase ale unui astfel de sistem. Cota unica este cea mai corecta, castigi 10000 lei, platesti 1600 lei impozit, castigi 1000 lei, platesti 160 lei. Este proportional cu ce castigi. Asta la salarii. Patronii care au profit, mai platesc prin firmele lor inca 16% impozit pe dividende, daca le scot, deci cel puti teoretic bogatii oricum sunt impozitati in plus. Daca se face evaziune, asta e alta poveste si tine doar de fiscalitatea ridicata, nu de mentalitate(vezi Suedia cu 25-30% piata neagra pt ca este un stat cu taxe foarte mari si unde se incurajeaza lenea-stiu cel putin 4 suedezi care isi incaseaza ajutorul de somaj si traiesc in Thailanda jumatate din an, inchiriind un bungalow pe plaja cu 100 dolari pe luna si mai cheltuie inca 1-200 cu mancarea).
    • 0 (2 voturi)    
     Pacientul decedat (Joi, 5 august 2010, 1:41)

     flavian [utilizator] i-a raspuns lui toto

     Operatia a reusit, pacientul a decedat.

     Cam asa si cu specialistii astia care se ocupa cu solutii structurate de finantare si derivate.

     Unde e macar o mostra de interviu din 2007 sau 2008 cu domnul respectiv vorbind despre viitoarea criza ?
   • +2 (2 voturi)    
    Ai pe jumatate dreptate. (Miercuri, 4 august 2010, 15:06)

    AlinN [anonim] i-a raspuns lui florian

    Da reformarii statului! Da promovarii in functii administrative a unor oameni priceputi - dar asta ar fi acelasi lucru cu reformarea statului - deci ai o singura idee valida: reformarea statului.
    Nu impozitarii diferentiate! pentru bibliografie vezi ce ti-a scris toto.
    Cred ca la noi saracii au fost lasati de izbeliste tocmai de stat. Cum vrei sa se stranga bani pentru protectie sociala daca fiscul (si este doar un exemplu) este doar aparat de colectat mita in loc sa actioneze exact unde se petrece evaziune? Nu mai vorbesc de orice alte organe de control.
    Imi pare ca impachetezi o pastila otravita intr-un discurs aparent corect pe principiul "drumul catre iad este pavat cu intentii bune".
 • +3 (3 voturi)    
  Da, nici ca se putea mai bine... (Miercuri, 4 august 2010, 8:32)

  Andrei [anonim]

  ... pune punctul pe i. Din pacate eu nu cred ca la noi se poate asa ceva. Ar insemna sa-si schimbe lupul naravul... lucru dealtfel imposibil. Oricat am fi de obisnuiti sa ne mintim (unii pe altii dar mai ales - si mai grav - pe noi insine), este evident ca noi o sa ne cumetrim pana la adanci batraneti, ca in poveste...
 • -4 (4 voturi)    
  capitalism crestin (Miercuri, 4 august 2010, 8:33)

  kitto [utilizator]

  dar de ce nu la capitalismul crestin!?!
  • +1 (1 vot)    
   a protesta sau a nu protesta. (Miercuri, 4 august 2010, 11:11)

   dorian gray [anonim] i-a raspuns lui kitto

   Ti-a spus cineva ca protestantii sunt altceva decat crestini?
  • +2 (2 voturi)    
   Max Weber (Miercuri, 4 august 2010, 13:18)

   cris [anonim] i-a raspuns lui kitto

   Ai auzit de Max Weber, crestinule? Etica protestanta si spiritul capitalismului - iti spune ceva?
   • +1 (1 vot)    
    hm (Miercuri, 4 august 2010, 17:05)

    alex [anonim] i-a raspuns lui cris

    Nu cred ca se poate aplica in Romania "etica protestanta si spiritul capitalismului". Romania e in alta sfera civilizationala si culturala. Principiile din lucrarea respectiva se aplica in Olanda sau Germania, nu in Romania.
 • +1 (3 voturi)    
  Jamais... (Miercuri, 4 august 2010, 8:51)

  Cristobal Canicorescu [anonim]

  Capitalismul protestant nu va exista niciodata in balcani. Chiar si in zona Mediteranei, au reusit asta doar catalunezii, care sunt alt soi decat meridionalii...
 • -6 (8 voturi)    
  Protestam impotriva cui? (Miercuri, 4 august 2010, 9:09)

  Ciprian [anonim]

  De ce nu colaborare, participare, de ce capitalism protestant? Impotriva cui protestati protestantilor? Daca biserica catolica moare voi ce faceti? Nu mai aveti obiectul muncii. Primul protestant din istorie a fost diavolul. Coincidenta?
  • +1 (3 voturi)    
   hahaha (Miercuri, 4 august 2010, 9:58)

   sanaq [anonim] i-a raspuns lui Ciprian

   asa prostii nu am mai citit pana acuma =)) mai e unu mai sus cu capitalism crestin( asta probabil ca se refera la o economie bazata exclusiv pe comertul de lumanari si spaga data popilor), mari analisti economici mai sunteti :)) eu nu stiu exact ce inseamna capitalism protestant dar cu siguranta nu se refera la proteste =))
   nu caut traducerea expresiei dar dupa cum se zice in articol trebuie sa renuntam la capitalismul de cumetrie si sa trecem la un capitalism transparent, adevarat...probabil in termeni tehnici se numeste capitalism protestant
   • -1 (3 voturi)    
    Ai ratat ocazia sa taci... (Miercuri, 4 august 2010, 10:52)

    George [anonim] i-a raspuns lui sanaq

    Daca nu stii ce inseamna, nu trebuia sa ratezi ocazia sa taci :)

    In schimb ai ocazia sa-ti citesti propriile prostii :)

    Prin capitalism protestant se referea la capitalism cu etica si principii.

    Capitalismul de cumetrie este cel in care nu conteaza nimic altceva decat sa castigi cat mai mult: inseli cat poti, furi, nu te intereseaza efectele actiunilor tale si ca totul se darama dupa tine.
    • +1 (3 voturi)    
     asa este (Miercuri, 4 august 2010, 11:11)

     sanaq [anonim] i-a raspuns lui George

     georgica daca nu ti`ai pus ochelarii pe nas ia si punei si casca ochii la ce am scris eu si dupa aia comenteaza, acuma te crezi mare filozof ca ai retinut si tu celebra deja fraza "ai ratat ocazia sa taci" :))
     din ce imi dau eu seama am scris cam acelasi lucru ca si tine...sau poate nu mie ai vrut sa imi raspunzi :)
  • 0 (0 voturi)    
   Impotriva celor care vorbesc aiurea, de ex. (Miercuri, 4 august 2010, 11:10)

   George [anonim] i-a raspuns lui Ciprian

   Daca nu intelegi ce inseamna "capitalism protestant", nu crezi ca ar fi mai util sa cauti si sa citesti?

   Istoric vorbind, protestantii nu au protestat neaparat impotriva bisericii catolice ci impotriva unor doctrine false, doctrine care mai erau si impuse cu forta.

   Asta nu se intampla numai in biserica catolica si o sa fie cat va tine lumea asta. Deci stai linistitm ca nu raman someri.

   Problema e ca nu prea mai protesteaza (in felul in care am explicat mai sus). Cand ajungi sa o duci prea bine, cam uiti e principii si de cum ai ajuns acolo.
 • -1 (3 voturi)    
  se poate..insa trebuie sa aplicam masuri..agricole (Miercuri, 4 august 2010, 9:12)

  un domn [anonim]

  Buna Dimineata
  voalat sau nu, reiese ca NUMAI schimbari radicale pot indrepta "drumul " Romaniei, cum ?
  clasa politica prin referendum trebuie decimata
  BNR sa preia Romania ptr 20 de ani...cu excel de BVC in fata la fiecare 6 luni...
  Accesul la Parlament (aici sunt de acord cu base, ca trebuie numai unicameral) sa se faca strict pe baza de judet, nu prostia cu circumscrptie electorala..si sa se autofinanteze, ctr cu fiecare parlamentar ..cand se indeplinesc obiectivele judetului in termen..de..se remunereaza cu X..daca nu..lucreaza acolo pana moare + ceva puscarie dupa moarte..asa nu mai vedem politicieni care se inghesiue ..sa isi ia..imunitate
  • +1 (1 vot)    
   dar oare se poate (Miercuri, 4 august 2010, 9:49)

   Eduard [anonim] i-a raspuns lui un domn

   subscriu la viziune, insa ma-ntreb cati oameni putem strange ca sa poata fi pusa in practica o astfel de schimbare?
 • -2 (4 voturi)    
  Bernard Madoff, S&Poors, Fitch, Moody's =Cumentrie (Miercuri, 4 august 2010, 9:41)

  rica [anonim]

  Tare imi place sa vad cate de anacronici sunt romanii!!!!

  Pai tocmai astia din Wall Street si City of London care sunt vinovatii principali pt catastrofa in care se afla lumea anglosaxona si o buna parte din omenire, tocmai astia sunt luati in considerare???!!!
  Pai sa ne spuna nea patriniche asta moldovean sau evreu dupa caracteristicile faciale, cum a fost cu capitalismul de cumetrie ala in care al mai hotz evreu ai ultimilor 20 de ani a fost si seful bursei pt 20 si de ani si in acelasi timp derula si propriul joc piramidal tip Caritas in care manipula titlurile bancare, actiunile cum dorea el pe bursa si asta pt 27 de ani nu 1 an sau 2 cum a fost cazul Caritasului de la noi. Sau sa ne explice el cum e ci faptul ca cca 40 de familii din USA si UK detin cam toate marile banci si agentiile de rating in acelasi tim fiin actionari si la una si la alta....ducand la super specula mondiala din ultimii zeci de ani. Asta nu e tot capitalism de cumetrie????? Modelul ne a fost impus prin FMI si WorldBank si nou la scara noastra...iar principalii vinovati satu acolo langa iudeo moldoveanul asta Patriniche
  • +2 (2 voturi)    
   ai dreptate (Miercuri, 4 august 2010, 12:16)

   sanaq [anonim] i-a raspuns lui rica

   singura diferenta este ca acolo cand ii prinde ii arde vezi nea madoff...puscarie for ever...la noi bate vantu...daca ma intelegi ce vreau sa zic...si mai are si pretentia sa puna el presedintele...
   • 0 (0 voturi)    
    Caritas FED (Joi, 5 august 2010, 1:42)

    flavian [utilizator] i-a raspuns lui sanaq

    Ei lasa, ca nici cu caritas-ul lui Ben sau Timmy nu mi-e rusine... :)
 • +1 (1 vot)    
  Etica protestanta (Miercuri, 4 august 2010, 9:52)

  tzuptzup [anonim]

  Detali despre celebra analiza a eticii protestante facuta de Weber gasiti la http://en.wikipedia.org/wiki/The_Protestant_Ethic_and_the_Spirit_of_Capitalism
 • +1 (1 vot)    
  Perfect, dar.... (Miercuri, 4 august 2010, 10:00)

  bulgakov [anonim]

  Si totusi ce paradox! si atat de specific gandirii utopice: foarte corecta analiza, dar perfect lipsita de orice sansa de a fi eficienta in discursul public local. Sa vezi atata disfunctionalitate, atata ineficienta care reuseste sa supravietuiasca linistita in cadrul aceluiasi conglomerat politico-administrativ cu Franta, Germania, tari scandinave (UE) si inca sa mai crezi ca exista vreo sansa sa se schimbe ceva radical pe termen mediu (20 de ani) e pura naivitate. Sigur ca trebuie sa vrem, dar nu ai cu cine si cum, o analiza mai political science ajunge pentru a explica imposibilitatea unei schimbari pe vectorii prezentati in articol. Avand in vedere de unde venim, ce infrastructura normativa si institutionala avem si evolutia ei in 20 de ani, e evident ca prima pentru "bizantinism" adica crearea de mici cercuri si intelegeri locale si temporare pentru deturnarea interesului public in interes complet local si privat, este mult prea mare ca sa existe o sansa de a schimba ceva. Cu alte cuvinte e mult mai usor de creat gasti si intelegeri intre diversi "responsabili", in mai multe domenii care sa profite de pozitia publica decat de mobilizat o masa critica pentru a actiona in interes cat de cat "general". De aici si "interesul" pentru unul ca Basescu, e nevoie de un catalizator, pentru ca lipseste societatea critica, sau civila, avem nevoie de cineva care sa actioneze ca atare. Ca nu are cum, sau ca e foarte dificil cred ca e evident, dar din pacata asta e. D-aia cred ca reforma trebuie mai degrama privita incremental, cu foarte multa intelepciune politica, nu doar economica, pentru ca e usor sa spui ca 2+2 nu fac 5, dar cum ii faci pe toti sau pe majoritatea sa accepte acest adevar e totusi ceva politic. Ca trebuie abandonat un stat care actioneaza nestustenabil, de acord, dar cum?
  • 0 (0 voturi)    
   We-think (Miercuri, 4 august 2010, 12:17)

   yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui bulgakov

   se poate, si se va face...
 • -1 (3 voturi)    
  Dl Boc si discutia cu bancherul londonez..... (Miercuri, 4 august 2010, 10:13)

  lili [anonim]

  Si sa-l trimiti la 'nspe instruri pe Dl Boc al nostru nu are nici o sansa sa priceapa ce spune atat de profesionist bancherul nostru londonez.. Sa ne mai miram ca suntem atat de departe de lume, de ceea ce ar trebui sa ne duca la mai bine.... Nu cred ca se va schimba ceva curand in Romania noastra, cu tot optimismul la care ne indeamna bancherul nostru. Alta lume, despre alt tip de stat vorbeste dumnealui, cand si cine va reusi vreodata sa transforma amarata asta de Romanie, ca la oamenii politici care ajung sa o conduca nu exista nici o speranta... Cine, un Prigoana Jr sau o EBA sau cine ???!!!!
  • 0 (2 voturi)    
   ptr.lili (Miercuri, 4 august 2010, 11:20)

   sile [anonim] i-a raspuns lui lili

   Cine, un Prigoana Jr sau o EBA sau cine ???!!!!

   Poate TU ???
 • +2 (2 voturi)    
  neologismele si competenta (Miercuri, 4 august 2010, 11:04)

  Scippio [anonim]

  Ce sa spun, ati cazut toti in fund pentru ca v-a fluturat tipul asta pe sub nas cateva neologisme si ceva jargon financiar in engleza.
  Fara a cadea in mandria stupida a romanului, care se crede al mai destept om din lume si pe toti ceilallti prosti desi e rupt in fund, tipul asta chiar nu spune mai nimic nou, de substanta. Nu face decat sa repete in mare parte niste chestii absolut banale pe care orice om de bun simt si cu putina educatie economica le stie deja sau le intuieste. Si in marea lor majoritate subiecte care deja s-au discutat si rasdiscutat. Singura diferenta este ca le livreaza intr-un limbaj "profi", prilej numai bun pentru snobi sa-si ude trusoul.
  De ex, daca nu ne spunea tipul asta de "transferul inter-generational de venit" nu stiam ca mai putini angajati nu mai pot plati pentru mai multi pensionari si asistati social? Sau nu se discuta si la noi de taxe patrimoniale? (Adica taxe pe proprietati pentru cei care habar n-au ce inseamna) Nu s-a discutat si la noi de taxe pentru accesul in centrul Bucurestiului? Ca avem o administratie publica slaba si un capitalism preponderent de cumetrie stiam de ani de zile. De aberatiile imobiliare din Romania iarasi s-au scris hectare. Ca nu ne comparam cu UK si Germania ca si venituri si motoare economice iarasi stim. Si normal ca ei au luat niste masuri care par mai degraba de reglaj fin pe cand la noi, unde intreaga structura a profund viciata din start si s-a dezvoltat anormal pe aceasta structura bolnava au trebuit luate masuri ce sunt efectiv ca din topor. Sau nu s-a pus si la noi problema eficientei investitiilor publice, a costurilor reale ale justitiei, sistemului sanitar, administratiei publice, etc?
  • -1 (1 vot)    
   Si cam ce ai fi vrut sa-ti spuna nou? (Miercuri, 4 august 2010, 21:37)

   Bic [anonim] i-a raspuns lui Scippio

   Principiile sunt vechi de cand lumea, ce ai fi vrut sa-ti spuna nou? Ai fi vrut sa-ti dea reteta pietrei filozofale, sau ce? Comentariul tau ce aduce nou? Si la ce foloseste?
 • +1 (1 vot)    
  capitalism de cumetrie (Miercuri, 4 august 2010, 11:15)

  sile [anonim]

  Desi am mari indoieli ca multa lume va pricepe despre ce e vorba in articolul de mai sus trebuie totusi spus ca de asemenea analize,facute de specialisti,este nevoie pentru a pune la dispozitia publicului larg informatii pertinente despre situatia economica a Romaniei.

  Multe lucruri sunt interesante dar afirmatia,citez : ....veti constata cu mirare si mandrie ca functionarul carpato-danubio-pontic castiga, in salariu net in Euro, in PPP, mai bine decit echivalentul lui de pe malurile Senei, Tamisei, Potomac-ului, Tibru-lui sau Main-ului ...este mai mult decat relevanta in contextul dezbaterii privind reducerea salariilor bugetarilor.
 • -1 (1 vot)    
  cartea bate filmul :) (Miercuri, 4 august 2010, 11:27)

  Tataie [anonim]

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Etica_protestant%C4%83_%C8%99i_spiritul_capitalismului

  E vorba de cartea lui Max Weber 'Etica protestanta si spiritul capitalismului'
 • 0 (2 voturi)    
  fonduri europene (Miercuri, 4 august 2010, 12:22)

  gheo [anonim]

  cam 35 de miliarde de euro asteapta la Bruxelles sa vina in Romania.
  fie si 10% din suma asta ne-ar scoate din criza
  dar nu se doreste asta; nu pentru ca ar avea guvernantii rea-vointa. ci pt ca la banii europeni trebuie sa lipim si noi niste bani. putini comparativ cu cat dau ei. dar pe care bani nu i-ar mai putea da guvernul catre 'prieteni' fiindca proiectele europene sunt auditate cu strictete.
  ne-a oferit UE 900 de milioane de euro pt constructia de drumuri expres si/sau autostrazi. si trebuia sa punem si noi 150 de milioane. in conditiile in care din taxa auto, rovigneta, taxe in combustibil si multe altele legate direct de transporturi - se incaseaza anual 5 miliarde de euro, s-ar fi gasit usor bani.
  dar inseamna ca 150 de milioane de euro de la buget sa nu mai mearga la regii asfaltului, sa nu mai ajunga inapoi la aia de semneaza sub forma de limuzine si vile de lux.
  drept pt care guvernul a refuzat politicos banii
  japonezii au oferit finantare cu dobanda zero pt extinderea aeroportului otopeni. vreo 300 de milioane de euro.
  i-am refuzat politicos si p-aia pt ca voiau pt ei lucrarile si nu pt prietenii guvernului.
  si nici macar nu-i vorba de cei care ne conduc acum. toti cei din ultimii 20 de ani au facut la fel.
  d-aia nu avem infrastructura, d-aia nu-s locuri de munca, d-aia sunt salarii mici si productivitate scazuta, d-aia stam in 15mp de persoana, d-aia nu avem invatamant, sistem medical si multe altele.
  pur si simplu nu-i loc pt ele in planurile 'conducatorilor'
 • 0 (0 voturi)    
  bine punctat (Joi, 5 august 2010, 18:23)

  extruder [anonim]

  N-am mai citit demult o sinteza atat de buna. Nu neologismele (care de altfel sunt de evitat in general), ci ideile si viziunea o fac buna. Privatizarea, o da, trebuia facuta demult, cam incepand cu 2004 si pe bursa, urmata de majorari anuale de capital social si gestionarea eficienta a capitalului atras (dar o dau in basme deja). Cat despre brady bonds, ohooo, mai e cale lunga pana acolo. In afara de faptul ca trebuie o echipa de profesionisti care sa se ocupe de asta, mai este problema colateralului. Pai cum asigura statul roman colateralul, cu ce active? Ca de bani de la FMI pentru securizarea acelor instrumente nu cred ca poate fi vorba... Si nici nu stiu daca e nevoie de brady bonds, fiindca obligatiunile emise de statul roman se cumpara imediat, nu au o problema cu lichiditatea. Gestiunea banului public, acolo e marea durere...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by