Castigul salarial mediu nominal net a ajuns in luna iunie din acest an la 1.422 lei, in crestere cu 3,1% fata de aceeasi luna a anului trecut, dar in scadere cu 0,4% (6 lei) fata de luna anterioara a acestui an, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). In luna iunie, castigul salarial mediu net a scazut fata de luna anterioara in toate activitatile din sectorul bugetar, cea mai mare scadere, cu 4,5%, fiind in administratie publica.

Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.442 lei), dar tot in acest sector (exceptand activitatile de asigurari si ale fondurilor de pensii) s-au inregistrat si cele mai mari scaderi salariale (reduceri cu 9%). In iunie 2010, cele mai mici valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in hoteluri si restaurante (791 lei).

Nivelul castigurilor salariale medii lunare nete din luna iunie 2010 a inregistrat usoare diferente fata de luna precedenta, in functie de specificul activitatilor economice.

Cresterile salariale s-au inregistrat ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari, a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic. In luna mentionata, cele mai mari cresteri salariale, cuprinse intre 9% si 10%, s-au inregistrat in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea bauturilor si telecomunicatii.

  • Salariul mediu net a inregistrat scaderi in toate activitatile din sectorul bugetar

Pe de alta parte, scaderile salariale din luna iunie fata de luna precedenta din acest an au fost cauzate de acordarea, in luna mai, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri, de nerealizarile de productii ori incasari mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare.

Cea mai semnificativa scadere a castigurilor salariale (cu 9%) s-a inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii). De asemenea, scaderi intre 6% si 8% s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, industria metalurgica.

Datele INS mai arata ca in luna iunie din acest an, in sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, in toate activitatile: administratie publica (-4,5%), invatamant (-2,1%), sanatate si asistenta sociala (-1,7%).

In luna mai din acest an, in sectorul bugetar se inregistrasera usoare cresteri salariale fata de luna aprilie din acest an in activitatile de sanatate si asistenta sociala (0,4%) si administratie publica (0,3%), urmare a acordarii in luna mai, in unele unitati, a primelor ocazionale (prime de vacanta pentru anul 2010) si a sumelor din alte fonduri (stimulente).