Normele pentru noile prevederi fiscale

VIDEO Gabriel Sincu: "Un venit incasat o data pe an este, teoretic, ocazional. Daca insa apare si in anul urmator, de la acelasi platitor, atunci poate ridica semne de intrebare fiscului"

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Miercuri, 4 august 2010, 17:55 Economie | Finanţe & Bănci


Gabriel Sincu
Foto: Hotnews
Consultantul fiscal Gabriel Sincu, partener la compania Mazars a explicat detalii din noile Norme pentru aplicarea modificarilor la Codul Fiscal, publicate in Monitorul Oficial nr.542 de marti, 3 august. Acesta a vorbit despre veniturile repetitive si ocazionale, despre modul de calcul a contributiilor raportat la venitul lunar si a explicat ca inclusiv societatile comerciale pot intra sub incidenta reconsiderarii activitatilor ca fiind dependente fata de un platitor, "daca inspectorul fiscal poate sa identifice faptul ca in spatele unei firme sta de fapt un salariat sau mai multi salariati mascati". Vezi comentariile integrale ale consultantului.Cateva explicatii:
 • Atata vreme cat avem un venit pe an, putem spune ca este ocazional, nu repetitiv. Problema este daca acest venit nu cumva se repeta si in anul urmator de la acelasi angajator, in acest caz poate ridica niste semne de intrebare la un eventual control fiindca, dupa cum stim, controalele se fac pe 5 ani in urma.
 • Conditiile pentru reconsiderarea activitatilor ca fiind dependente/independente se pot aplica si societatilor comerciale. Daca ne uitam in textul Ordonantei nu exista o prevedere ca aceasta clasificare ar avea in vedere numai pe cei care desfasoara activitati autorizate, atata vreme cat inspectorul fiscal poate sa identifice faptul ca in spatele unei firme sta de fapt un salariat sau mai multi salariati mascati, se poate reconsidera.
 • Atata vreme cat realizez odata la doua luni, platesc pe venitul realizat in acea luna, cu baza de calcul de maxim 5 salarii medii brute lunare, iar in luna urmatoare cand nu am realizat nimic, venitul este zero. Se plateste doar in luna in care se realizeaza venitul, acesta este punctul meu de vedere.
Gabriel Sincu a discutat online cu cititorii HotNews.ro miercuri, 4 august si a raspuns la o serie de intrebari legate de Normele pentru noile prevederi fiscale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3743 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  exemplu (Miercuri, 4 august 2010, 19:18)

  Violeta [anonim]

  Sa zicem ca sunt avocata si am un client important care imi da un caz de rezolvat in justitie si care poate dura ...hm, sa zicem 3 ani.
  Se poate considera ca acel client e angajatorul meu si eu mi-am pierdut calitatea de independent? Va fi obligat clientul sa-mi plateasca si parte din contributii?
  Nu-mi e clar deloc.
  • 0 (0 voturi)    
   Imi permit eu un raspuns. (Joi, 5 august 2010, 2:09)

   Tino [anonim] i-a raspuns lui Violeta

   Nu este cazul dumneavoastră. Conform normelor de aplicare art.7 cel ce arată criteriile de reconsiderare a unei activități din independentă în dependentă, nu se aplică profesiilor liberare.
   Textul exact, din norme este:

   Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii
   libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996
   privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi
   reconsiderate ca activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 şi 2.2 din Codul
   fiscal.
   • 0 (0 voturi)    
    Corect, insa... (Joi, 5 august 2010, 6:08)

    RV [anonim] i-a raspuns lui Tino

    conform Normelor cuprinse in Anexa II, acesta constituie venit de natura profesionala. Pentru aceste venituri se platesc contributiile individuale. Conform Ordonantei (art III alin (4) calculul, retinerea si plata acestor contributii cade in sarcina platitorului de venit. Conform normelor mai sus amintite, plata CASS cade in sarcina persoanei care incaseaza venitul (contradictie intre OUG si norme), care are si obligatia de a incheia contracte privind CAS, somaj si CASS (si ca urmare CAS si somajul nu vor putea fi achitate decat de persoana care a incheiat contractul datorita faptului ca trebuie sa existe identitate intre persoana care a incheiat contractul si persoana care efectueaza plata).
    Stie cineva cum se iese din acest cerc vicios?
 • +2 (4 voturi)    
  desteapta concluzie.... (Miercuri, 4 august 2010, 19:38)

  Dan [anonim]

  Termenul de outsourcing comunica, ceva ? Sau ar lua CAS si de la firma pe asta ??
  Complet cretini... Off-shore se cheama varianta, si statul roman poa' sa se spele pe bot de impozitele care le plateam.
  • +1 (1 vot)    
   :) (Miercuri, 4 august 2010, 21:54)

   calin [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Offshore sau emigrare as zice eu.
   Asta e tara lu' papura voda unde legile se schimba peste noapte.
   Chiar daca vor mai reveni la normal vreodata, tot mai sigur e un offshore unde legile se schimba o data la cativa ani...
 • +1 (1 vot)    
  sau (Miercuri, 4 august 2010, 19:45)

  ramen [anonim]

  In anul N fac un anumit lucru pentru firma Y, care la vremea respectiva din punctul lor de vedere va fi si ultima data sau pp ca asa va fi.

  Apoi aceeasi firma la anul (N +1) mai totusi mai vede ca trebuie sa faca din nou acelasi lucru (total neasteptat) si din diverse motive apeleaza tot la mine.
  Si la fel zic ca nu ar mai trebuie sa faca vreodata acest lucru in viitor.

  Cum este incadrata aceasta activitate?
 • +3 (3 voturi)    
  Ceata tipica (Miercuri, 4 august 2010, 20:09)

  Mihai [anonim]

  legilor romanesti, a normelor de aplicare a lor. Asa se intampla cand fac legi toti necunoscatorii si pilosii.
  Baietii destepti vor gasi modalitate de ocolire, e din dotare cu asa ceva doar ca vor sti numai cativa.
  Asteptam si manelistii sa fie impozitati, ca fiscul sa ii ia in primire si pe ei, mai sunt evazionistii, contrabandistii de tigari(tiganii) de prin piete care ti le vand sub nasul politistilor, lista este lunga.
 • +1 (1 vot)    
  Ocazional (Miercuri, 4 august 2010, 20:33)

  Nea Vasile [anonim]

  este dupa cum zice legea un venit aparut de la un contractant odata pe an. Este neimpozabil indiferent daca este de 50.000 RON sau 500 RON.
  Raman neimopzabile 10 venituri "ocazionale" pentruca sant de la 10 platitori diferiti ?
  Termenul asta lasa prea multe portite de scapare pentru cei ce vor sa ocoleasca fiscul !
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare serioasa, care pe care? (Miercuri, 4 august 2010, 23:09)

  Bianca [anonim]

  Cum se pot armoniza noile prevederi ale CF si mai ales normele din HG, avand in vedere urmatoarele reglementari in vigoare:
  L19/2000 Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
  IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
  d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
  Art. 21. - (1) Contribuţia de asigurări sociale se datorează din momentul încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) sau de la data încheierii contractului de asigurare socială.
  (4) Asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) datorează integral cota de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor de muncă în care îşi desfăşoară activitatea.

  Intrebari serioase: 31,3 aplicat la venitul asigurat cum spune legea sau 10,5 cum doreste HG-ul?

  L95/2006 Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
  (2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
  b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit;
  (5) Contribuţiile prevăzute la alin. (2) şi (4) se plătesc după cum urmează:
  b) trimestrial, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. b) şi la alin. (4);

  5,5 din venitul care se supune impozitarii anuale, cf. legii sau 5,5 din venitul presupus net la un moment dat si volatil pana la finele anului?

  L76/2002 Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
  c) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;

  facultativ, cum a vrut parlamentul sau obligatoriu, cum vrea guvernul?
  • 0 (0 voturi)    
   Mda (Miercuri, 4 august 2010, 23:38)

   calin [anonim] i-a raspuns lui Bianca

   Si ar mai fi cateva intrebari...
   Daca eu ca si PFA voi plati somaj cum si cine va decide daca pot intra in somaj sau nu cand nu mai am de lucru?
   Dar daca mie mi se re-considera activitatile ca fiind dependente si ma pun sa platesc taxele la veniturile reale (nu la norma de venit cum am acum) retroactiv, mi se va da si diferenta de bani pentru concediile de boala din trecut tot retroactiv???
 • +1 (1 vot)    
  Și neclaritățile curg mai departe (Joi, 5 august 2010, 2:25)

  Tino [anonim]

  - în OUG 58/2009 se spune că obligați calculării, reținerii, declarării și plății revine plătitorului de venit. Totuși,din norme, se pare că revine beneficiarului de venit. De fapt în cazul contribuției pentru asigurări de sănătate, spre exemplu, acestă obligație în sarcina beneficiarului este stipulată expres.
  - în cazul celor ce obțin constant venituri din activități independente se solicită plata contribuțiilor la o bază de calcul determinată ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile, nu mai mare de 5 salarii medii și, în cazul contribuției pentru sănătate, nu mai mică de un salar minim.Se omite cazul în care am pierdere, cheltuielile fiind mai mari decât venitul. S-ar putea presupune că declar zero, dar la sănătate contribui oricum.
  - nu se spune cum se face regularizarea TVA și a contribuțiilor salariale, dacă o tranzacție este reconsiderată ca fiind dependentă, la un an distanță.Spre exemplu emit o factură cu 10000 lei + TVA 2400 lei.Acum colectez, declar și plătesc TVA, și plătesc contribuții la 10000 lei.Dar, dacă peste un an vine fiscul și reconsideră tranzacția?
  - nu explică nimeni, cum este legal posibil, ca prin norme să introduci sancțiuni. Ori logica mea este eronată - eu zic că normele se dau pentru a explica cum se aplică un text de lege, iar ordonanța nu prevede nicio sancțiune, ori e ceva în neregulă
  - nu explică nimeni de ce dacă eu aș avea de depus declarații la pensii, sănătate și șomaj - de ce m-ar controla ITM? Că un PFA nu este în relație de angajat-angajator cu el însuși. Nu înțeleg cum ar putea controla vreuna din aceste instituții dacă un PFA și-a determinat corect venitul net.Nu de alta, dar nu au competențe și nici cunoștințe despre contabilitatea în partidă simplă și nici puterea legală de a determina dacă o cheltuială e deductibilă sau nu.
  - nu se spune cum va beneficia de șomaj o astfel de persoană sau cum se va calcula stagiul de cotizare la pensie.
  Și ar mai fi și altele...
  • 0 (0 voturi)    
   Si tot curg... dar poate cu debit mai mic (Joi, 5 august 2010, 11:43)

   Sebastian [anonim] i-a raspuns lui Tino

   D-l Sincu nu a facut altceva dacat sa ne spuna cu alte vorbe ce scrie in lege aceasta. Asta cred ca intelegeam si noi fara sa ne traduca el. Prin acest articol nu a facut altceva decat sa ne bage mai mult in ceata. Ii multumesc lu' D-l Sincu pentru ajutorul dat. Putea si el sa faca olegatura cu celelalte legi existente, ceea ce nici macar nu s-a sinchisit. Cred ca ne era mai de ajutor daca facea asa.
   Concluzie. Sunt PFA norma de venit. NU zice nicaieri in lege ca se scoate aceasta forma de organizare. NU ma incadrez la nici unul din punctele prin care pot fi considerat ca activitate dependenta. Toate acele puncte se pot demonstra prin contractul intre tine ca PFA si firma cu care ai contract. Este contract comercial (asa zice registrul comertului si tribunalul de pe langa el care ti-a dat autoriuzatia de functionare), care nu prea te obliga nimeni sa il divulgi decat cu hotarare judecatoreasca. O sa vina inspectorul fiscal cu hotarare judecatoreasca sa imi citeasca mie ce scrie in contracte? NU. Va veni la firma ptr care prestez servicii sa faca la fel? NU. Ceea ce zice legea este ca toti cei care primesc venituri trebuie sa plateasca contributiii in 2 moduri: 1.Individual (cum facem noi PFA-urile de orice natura); 2. se opresc la platitorul de venit (prin reconsiderarea activitatii ca dependenta). Cam cine se incadreaza la pct 2? Cam toata lumea chiar daca sunt SRL-uri si nu PFA-uri. Nu uitati cei cu PFA-uri ca sunteti autorizati de Registrul Comertului si un Tribunal deci practic sunteti persoana juridica la fel ca si SRL-ul. Pai se refera la cam tori cei care desfasurau activitati si erau platiti la comision sau si la comision (adica activitati cu caracter repetitiv sau nu). Cei cu comision aveau un regim mai special (nu aveau legislatie) si plateau in foarte multe cazuri doar impozit NU si CAS, CASS, somaj. ITM-ul nu va veni la PFA-uri, decat la cele care au angajati (eu unul nu pot avea angajati) sa vada, ocroteasca, verifice angajatii.
 • 0 (0 voturi)    
  efect de bumerang... (Joi, 5 august 2010, 12:39)

  yellowdog [utilizator]

  Este f posibil ca aceasta lege sa aiba efect de bumerang. Tot ce se urmareste este de a mari impozitul pt diferite activiati comerciale. Eu lucrez afara, si ma gandeam sa fac outsoursing din Romania pt un client din EU. Legea asta este cireasa de pe tort. E muuuult mai avantajos sa imi fac firma in Bulgaria, platesc impozit pe profit 10% si apoi 5% pe dividente, deci 14,5% cu totul, decat in Romania unde probabil ajung la 35-40%.
 • 0 (0 voturi)    
  "orice" in act normativ (Joi, 5 august 2010, 14:00)

  iorgu [anonim]

  " f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii."

  Cum pot trece intr-un act normativ o regula ca cea de mai sus care practic cuprinde "orice" vrea inspectorul fiscal , "orice" numai sa fii prins cu mata in sac?
  De ce au mai trecut criteriile anterioare a)-e) daca urmatorul spune "orice"?!
  Apoi normal ca orice activitate economica e dependenta: de furnizori, clienti, banci, cerere, oferta...
  Ce de exemplu daca eu am prins un client gras care imi asigura un venit constant, sigur si renunt la toti ceilalti temporari gata sunt bun de taxat suplimentar?
  Vor sa scoata bani din piatra seaca, dar tot in calul care trage dau.
 • 0 (0 voturi)    
  eroare de interpretare (Joi, 5 august 2010, 14:07)

  Bogdan [anonim]

  Cred ca domnul Sincu este in totala eroare. Nu putem intelege cum o societate comerciala care are angajati poate fi tratata ca si un salariat si sa plateasca contributii aplicabile veniturilor nete inregistrate de catre societate (spre exemplu a se vedea definitia activitatii dependente prezentata in codul fiscal)

  Nici OUG 58 nici normele de aplicare nu prevad asa ceva nici direct nici indirect, asa ca interpretarea domnul Sincu este total eronata.

  De asemenea si extinderea caracterului repetativ pentru servicii identice ce genereaza venituri o data pe an in doi ani consecutivi este eronata.

  Il rugam pe domnul Sincu sa mai studieze inainte de a lansa comentarii legislative.

  Bogdan


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by