Sistemul bancar si-a adancit pierderile. Dupa primele 6 luni, bancile din Romania inregistrau un minus de 54 de milioane de euro
Ordonanta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori excede cadrul directivelor europene si va afecta foarte serios profitabilitatea sistemului bancar”, a mai spus Cinteza. Potrivit acestuia, daca situatia continua, bancile nu au cum sa incheie pe profit anul 2010. Vestea buna este ca, cu toate pierderile inregistrate, nicio banca nu este in pericol de a cadea. "Sunt pierderi contabile, bazate strict pe constituirea de provizioane. E si normal ca unele sa fie pe pierdere pentru ca asa se intampla in situatii de criza. Ele isi vor reveni, fara indoiala", au mai declarat pentru HotNews surse din sistem.
Profiturile sistemului bancar in 2009 au coborat la 772,3 milioane de lei (putin sub 200 milioane de euro), de la 4,4 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), cat reprezentau profiturile sistemului bancar in 2008.
Motivul acestei scaderi consistente este evident contractia activitatii economice, care a dus la disparitia multor companii, bancile fiind nevoite sa isi provizioneze creditele in pierdere si sa isi vada astfel profitul erodat. 20 de banci au incheiat anul trecut cu pierderi totale de peste un miliard, in vreme ce profitul bancilor "castigatoare" a depasit doua miliarde de lei.
Numarul angajatilor in sistemul bancar a scazut cu 3.724 pe parcursul anului trecut. Personalul din centrale s-a redus in 2009 cu 256 de angajati, respectiv cu 1,23%, la 20.394 de persoane. De asemenea, bancile au inchis anul trecut 127 de sucursale, reprezentand 1,9% din reteaua teritoriala, ajungand la 6.425 de unitati la finele anului trecut. Bancile si-au extins in trimestrul al treilea reteaua teritoriala cu 18 sucursale, dar au reluat inchiderea de unitati in ultimele trei luni din 2009, cand au redus reteaua cu 39 de unitati.

Criza din Coaliție, săptămâna a doua: Liberalii strâng rândurile în jurul lui Cîțu. Rareș Bogdan: Sunt convins că Iohannis e mâhnit / USR-PLUS cere răgaz pentru discuții până spre seară
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Ultimele 3 pozitii ar trebui sa fie martie 2009, iunie 2009 si sept 2009 si nu mar 08, iun 09 si sept 09.
Pierderile sunt ceva temporar si strict contabile, Dpdv comercial nu exista pierderi. Daca ar exista atunci bancile ar tipa sa le salveze statul.
Atunci vor intelege si depunatorii ce inseamna sa garantezi chipurile cu 1 miliard de euro, depozite de peste 100 miliarde. Pica o banca mai rasarita si fondul de "garantare" ramane cu portofelul gol instantaneu. Un fleac, i-au ciuruit...
- dar bancile pot spune unde au gresit si in fel si-au asumat aceste greseli?
Ca parca prea se vaieta bancile mai nou dar nici una nu se pregateste sa plece...
asta determina si dobanzile/comisioanele mari din Romania; patronii cer aceasi profitabilitate desi aici suntem axati pe commercial banking - care evident e mai costisitor pentru o banca fata de un investment banking, care presupune 1/20 ca numar de angajati.
Doctorii o duc rau - iau spagi - sa nu mai ia si sa traiasca prost! Cine i-a pus sa se faca doctori? Nu le convine, sa faca altceva!
Firmele o duc prost sunt prea impovarate pentru a tine o natie de ajutorati sociali apti de munca si puturosi - ia sa mai taca firmele ca sigur fac evaziune.
Probabil pentru ca stim sa rezolvam problemele atat de bine, dupa cum si tu ne-ai aratat avem o tara atat de infloritoare. Cum aparea problema cum am rezolvat-o in stilul tau. Ei si uite asa am ajuns tara nr. 1 in lume.
si inca ceva, nu le mai plangeti de mila bancilor, pierderea se datoreaza provizioanelor, care se incaseaza, mai greu, ca nici o banca nu scade dobanda sau comisioanele, dar se incaseaza si se transforma in profit...
Pierderea declarata de catre banci provine, probabil, din profitul estimat ceea ce nu este o pierdere reala.
Cat timp trebuie sa mai inghitim tot felul de imbecilitati de genul acesta.
Bancile au fost si sunt protejate in tara asta asa ca este jenant sa apara in pozitia de victime.
Sa ne uitam doar in contractele de imprumut si sa ne saturam de clauze unilaterale.
cand imi intra banii, te anunt eu (profit estimat). daca nu, sper sa nu fie o pierdere prea mare!
daca din cele 60% se mai scad si alte banci care au facut profit dar nu au anuntat rezultatele, e si mai rau