Provizioanele mari si problemele rezultate in urma aplicarii Ordonantei 50/2010 au facut ca pierderile sistemului bancar roman sa se adanceasca, atingand la inceputul lunii iulie peste 54 de milioane de euro, a declarat pentru HotNews.ro, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere bancara din BNR Potrivit datelor BNR, la finalul lunii martie, bancile din Romania erau inca pe profit (circa 100 de milioane de euro), dar in mai pierderea cumulata la nivelul intregului sistem bancar era de circa 50 de milioane de euro, dupa ce la 1 aprilie bancile inregistrau un profit de 100 milioane de euro.

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Ordonanta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori excede cadrul directivelor europene si va afecta foarte serios profitabilitatea sistemului bancar”, a mai spus Cinteza. Potrivit acestuia, daca situatia continua, bancile nu au cum sa incheie pe profit anul 2010. Vestea buna este ca, cu toate pierderile inregistrate, nicio banca nu este in pericol de a cadea. "Sunt pierderi contabile, bazate strict pe constituirea de provizioane. E si normal ca unele sa fie pe pierdere pentru ca asa se intampla in situatii de criza. Ele isi vor reveni, fara indoiala", au mai declarat pentru HotNews surse din sistem.

istoric profit sistem bancar

istoric profit sistem bancar

Foto: BNR

Profiturile sistemului bancar in 2009 au coborat la 772,3 milioane de lei (putin sub 200 milioane de euro), de la 4,4 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), cat reprezentau profiturile sistemului bancar in 2008.

Motivul acestei scaderi consistente este evident contractia activitatii economice, care a dus la disparitia multor companii, bancile fiind nevoite sa isi provizioneze creditele in pierdere si sa isi vada astfel profitul erodat. 20 de banci au incheiat anul trecut cu pierderi totale de peste un miliard, in vreme ce profitul bancilor "castigatoare" a depasit doua miliarde de lei.

Numarul angajatilor in sistemul bancar a scazut cu 3.724 pe parcursul anului trecut. Personalul din centrale s-a redus in 2009 cu 256 de angajati, respectiv cu 1,23%, la 20.394 de persoane. De asemenea, bancile au inchis anul trecut 127 de sucursale, reprezentand 1,9% din reteaua teritoriala, ajungand la 6.425 de unitati la finele anului trecut. Bancile si-au extins in trimestrul al treilea reteaua teritoriala cu 18 sucursale, dar au reluat inchiderea de unitati in ultimele trei luni din 2009, cand au redus reteaua cu 39 de unitati.