Ungaria ameninta ca nu va respecta tinta de deficit pentru 2011, daca tari precum Romania sau Polonia beneficiaza de conditii mai avantajoase
"Vom rupe angajamentul de a mentine deficitul la nivelul de 2,8%, daca spre exemplu Slovaciei i se permite un nivel mai ridicat al deficitului", a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, pentru HirTV.
"Le vom spune colegilor din Uniunea Europeana ca nu vom semna un acord in termeni mai dezavantajosi decat, spre exemplu, Romania sau Polonia", a spus el, referindu-se la intalnirea din octombrie, cand statele membre ale UE vor discuta cooperarea fiscala pan-europeana.
Cel mai probabil, Ungaria nu va lua o decizie legata de bugetul pe anul viitor inainte de alegerile locale din octombrie, pentru a nu risca sa piarda voturi in urma unor noi masuri de austeritate bugetara.
"Nu vom face sacrificii de prisos doar pentru a multumi unii specialisti in finante dintr-o tara indepartata", a subliniat Matolcsy.
Potrivit acordului care a salvat Ungaria de la faliment in octombrie 2008, Budapesta s-a angajat in fata FMI si a UE sa mentina deficitul public sub 3,8% din PIB in 2010 si la 2,8% in 2011.
Negocierile legate de tragerea unei noi transe din imprumut s-au intrerupt brusc pe 17 iulie, pe fondul disputelor legate de o taxa speciala asupra bancilor, pe care Ungaria intentiona sa o aplice pentru a strange banii necesari respectarii tintei de deficit pe 2010.
Fara noi masuri de taxare, este probabil ca deficitul sa depaseasca nivelul de 3,8%.
Pana in prezent, Budapesta a refuzat sa precizeze o tinta de deficit pentru 2011.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
E logica ca FMI-ul pune conditii diferite in circumstante diferite.
Romania a negociat un pachet mai bun deoarece rahatul era mai mic la noi.
au uitat-o p-aia cu 'ai grija ce-ti doresti'; noi avem conditii mai bune dar cu ce costuri...
mai ceva ca pe Baragan.In schimb,am numarat 11 controlori de bilete de acces pe peron..ce mai,organizare stiintifica.Lasati-i sa caraie,
poate asa isi mai tocesc coltii!
In acelasi timp, de doi ani de zile, datoria externa a Ungariei scade! Datoria externa a tarisoarei noastre s-a dublat!
Iar reactia guvernului Ungariei este absolut corecta: daca vecinii, care sunt sprijiniti, nu-i asa? de FMI, au voie sa faca deficite de 7-8%, oare de ce ei nu au voie?
Dar stati voi calmi, cu toate astea, in tara vecina se traieste inca muuuult mai bine si mai civilizat decat la noi.
Iar vlade, gara Keleti din Budapesta a ajuns in halul acesta din cauza compatriotilor nostri. Ca doar acolo sosesc toate trenurile din Romania.