Ungaria a avertizat joi ca ar putea decide sa nu-si reduca deficitul public pentru 2011 la nivelul stabilit in negocierile cu FMI si UE, in schimbul ajutorului financiar care a salvat-o de la faliment, daca alte state europene nu fac sacrificii similare, citand exemplul Romaniei, Poloniei si Slovaciei, anunta AFP.

"Vom rupe angajamentul de a mentine deficitul la nivelul de 2,8%, daca spre exemplu Slovaciei i se permite un nivel mai ridicat al deficitului", a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, pentru HirTV.

"Le vom spune colegilor din Uniunea Europeana ca nu vom semna un acord in termeni mai dezavantajosi decat, spre exemplu, Romania sau Polonia", a spus el, referindu-se la intalnirea din octombrie, cand statele membre ale UE vor discuta cooperarea fiscala pan-europeana.

Cel mai probabil, Ungaria nu va lua o decizie legata de bugetul pe anul viitor inainte de alegerile locale din octombrie, pentru a nu risca sa piarda voturi in urma unor noi masuri de austeritate bugetara.

"Nu vom face sacrificii de prisos doar pentru a multumi unii specialisti in finante dintr-o tara indepartata", a subliniat Matolcsy.

Potrivit acordului care a salvat Ungaria de la faliment in octombrie 2008, Budapesta s-a angajat in fata FMI si a UE sa mentina deficitul public sub 3,8% din PIB in 2010 si la 2,8% in 2011.

Negocierile legate de tragerea unei noi transe din imprumut s-au intrerupt brusc pe 17 iulie, pe fondul disputelor legate de o taxa speciala asupra bancilor, pe care Ungaria intentiona sa o aplice pentru a strange banii necesari respectarii tintei de deficit pe 2010.

Fara noi masuri de taxare, este probabil ca deficitul sa depaseasca nivelul de 3,8%.

Pana in prezent, Budapesta a refuzat sa precizeze o tinta de deficit pentru 2011.