Fondul de pensii are nevoie de cinci sute de milioane de euro, pentru ca pensiile sa poata fi platite fara probleme pana la sfarsitul acestui an, a declarat la RFI ministrul Muncii, Mihai Seitan. Oficialul a spus ca gaura din bugetul de pensii ar putea fi acoperita in urma unei rectificari bugetare, care va avea loc in aceasta luna. Somajul nu va creste in 2011, insa se va majora in toamna acestui an, a afirmat Seitan.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Despre fondul de pensii:

"Deficitul inca creste si vreo cinci sute de milioane de euro vor fi necesare pana la sfarsitul anului, ca sa acoperim aceasta cheltuiala cu pensiile. Categoric, lucrurile sunt deja discutate si stabilite cu Finantele, in asa fel incat rectificarea bugetului din august, acum, la sfarsitul lunii sa acorde sumele necesare, sa putem face platile de pensii pana la sfarsitul anului, fara nici o problema".

Intrebat de RFI ce se va intampla cu pensiile recalculate si cand intra in vigoare masura, Mihai Seitan a raspuns: "Masura a intrat in vigoare prin asumarea raspunderii. Normele de aplicare sunt in functiune. De la 1 septembrie, vor fi intrate in plata pensiile recalculate, referitoare la persoane de tip diplomati, parlamentari, functionari publici parlamentari si asa mai departe, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie recalculate si toate persoanele, circa 180 de mii de pensionari, care vin din sistemele militarizate, adica Armata, Politie, servicii speciale".

"Am ajuns sa avem peste 25% din buget alocat salariilor. Toate ministerele si toate sistemele bugetare au stabilit deja actele normative, prin care se fac restructurarile. Un accent deosebit se pune pe restructurarea administratiei locale. In administratia locala, probabil ca reducerile - sigur, o sa vedem in final la cat exact se va reusi reducerea - se duc catre 50 si ceva, 55 de mii de oameni".

  • Despre somaj:

Mihai Seitan: "Nu cred ca va creste anul viitor somajul. Somajul va incepe gradual sa creasca din momentul acesta, cand este in scadere. In ultimele patru luni, dupa cum se stie din cifrele oficiale, somajul a scazut: suntem la 7,43% in prezent, fata de 8,3% la inceputul anului, dar sigur, vara se stie ca sistemul sezonier functioneaza si angajeaza mai multi oameni. Urmeaza sa creasca (somajul - n.r.), dupa parerea mea, din septembrie - octombrie, catre sfarsitul anului, dar nu va depasi pana la sfarsitul anului nivelul de somaj de la inceputul anului, adica 8,3%. Anul viitor, categoric, dupa parerea mea, nu vom avea o crestere semnificativa a somajului".

Rep: Deci cifra de un milion de someri in 2011, vehiculata in presa...

M.S.: Categoric, suntem departe de ea. Daca va aduceti aminte, cifra a fost vehiculata inca de la sfarsitul anului trecut, inceputul acestui an, cu o sperietura asa teribila, dar uite ca nu am depasit inca sapte sute de mii, suntem la sapte sute de mii de oameni in prezent. E putin probabil sa se intample asa cresteri.

Rep: Vor reveni salariile in 2011 la nivelul dinaintea reducerii cu 25% ?

M.S.: Ideea de a ajunge exact pe aceleasi niveluri de salarizare nu se mai poate pune, atata timp cat o noua lege de salarizare intra in vigoare si urmeaza sa aseze persoanele pe grile. S-ar putea ca unele persoane sa castige chiar mai mult decat spuneati dvs., altele sa piarda.