Datele comunicate astazi de INS arata ca in iunie, cifra de afaceri in comertul cu autovehicule si motociclete a crescut fata de mai cu 15% ca serie bruta si cu 5.8% ca serie ajustata. Comparativ cu iunie 2009 cresterea a fost de 8.4% respectiv 4.9%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In acelasi timp, cifra de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei a crescut fata de mai cu 0.9% ca serie bruta si cu 0.3% ca serie ajustata, iar fata de iunie 2009 cresterea este foarte mare, de 17.6% brut si 17.4% ajustat.

Dupa cum se poate observa mai jos, in iunie cresterea din comert in ansamblu a fost semnificativa, devenind tot mai evident faptul ca saptamana viitoare INS va comunica o crestere pozitiva a PIB in T2.

In domeniul constructiilor insa, lucrurile nu stau tot atat de bine – desi fata de luna mai, in iunie volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 46.7% ca serie bruta si 16.6% ca serie ajustata, comparativ cu iunie 2009 acest sector este inca pe scadere: -5.2% ca serie bruta si -8.5% ca serie ajustata.

Interesant este ca lucrarile de constructii rezidentiale au crescut cu 80% in iunie fata de mai (serie bruta), in timp ce in cazul constructiilor nerezidentiale cresterea a fost de doar 25.8%, iar in cazul constructiilor ingineresti de 46.9%.

Comparativ cu iunie 2009, sectorul constructiilor rezidentiale a scazut cu 20.5%, cel al constructiilor nerezidentiale a scazut cu 8%, iar cel al constructiilor ingineresti a crescut cu 4.7%.

Comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.