Un contribuabil este declarat inactiv daca timp de un semestru, nu a depus nici o declaratie la autoritatea fiscala si daca nici nu a obtinut, prin cerere, un regim derogatoriu pentru depunerea declaratiilor, precizeaza un Ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala publicat in Monitorul Oficial joi, 5 august, si comentat de consultantul fiscal Adrian Benta. Potrivit acestuia, procedura a prevazut pana acum declararea ca inactiv pentru un contribuabil ce nu a depus declaratii la doua termene consecutive la care avea obligatia depunerii - adica doua luni, pentru marea majoritate a societatilor comerciale, explica Adrian Benta.

Ordinul ANAF nr. 2258, publicat in Monitorul Oficial nr. 0552 din 05 August 2010, modifica procedura existenta pentru declararea unui contribuabil inactiv din punct de vedere fiscal.

Din informatiile transmise de consultantul fiscal:

  • Declaratiile monitorizate de autoritatea fiscala sunt:

- declaratia la bugetul de stat, formular 100;

- declaratia la bugetul asigurarilor sociale, formular 102;

- decontul de TVA, formular 300;

- decont special de TVA, formular 301;

- declararatia recapitulativa privind livrarile si achizitiile intracomunitare, formular 390;

- declaratia informativa privin livrarile si achizitiile pe teritoriu national, formular 394;

  • Nu se mai regaseste declaratia 103, privind accizele, formular abrogat in prima parte a anului 2010.
  • Se retine, procedura prevede si corectarea unei declararii ca inactiv pentru un contribuabil inregistrat din eroare precum si procedura de reactivare a contribuabilului interesat.
  • Este bine de verificat periodic mai ales in cazul furnizorilor noi pentru ca daca acestia sunt declarati inactivi se pierde dreptul de deducere al cheltuielii efectuate conform art. 21 alin. (4) lit. r) din Codul fiscal.
  • Avand in vedere ca prin declararea inactiva a unui contribuabil se pierde valabilitatea codului de TVA conform ordin ANAF nr 1786/2010, inseamna ca nu se poate deduce TVA de pe factura emisa de acesti contribuabili.