Economia Romaniei va reveni pe crestere, cel mai probabil, la jumatatea anului viitor, este de parere Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, care a estimat ca pe intregul an 2011 va fi inregistrat un avans de circa 2%.

"Estimarea de 2% crestere in 2011 mi se pare ca impaca destul de bine ce auzim ca versiuni pesimiste din partea unor analisti si ce auzim din partea altora ca versiuni mult mai optimiste. Am avut cifre si de peste 3%, dar am avut si cifre de sub 2%. Deocamdata a ne baza pe o cifra de circa 2% mi se pare un compromis rezonabil si realist si pentru formularea unui buget fiscal care sa performeze bine si pentru a avea un echilibru intre anticipatii si evolutii salariale", a declarat Cristian Popa.

El a mai spus ca se asteapta ca economia sa nu mai aiba o structura asimetrica precum cea inregistrata pana in trimestrul al treilea din 2008, urmand ca avansul sa fie sustinut de cererea interna si exporturi.

"Nu anticipam sa avem o compozitie a cresterii economice sau o structura a acesteia atat de asimetrica cum am avut pana in trimestrul al treilea din 2008. O sa fie o combinatie intre cerere interna si exporturi, dar o combinatie la care cererea interna o sa se vada mai degraba efortul investitional alaturi de consum. Cred ca asta e titpul de crestere la care ne referim ca fiind sanators, aceasta este structura pe care vrem sa o vedem si care cred ca este si fireasca", a adaugat Popa.

Viceguvernatorul BNR a comentat si prognoza BERD cu privire la evolutia economiei din acest an, care prevede o contractie de 3%, spunand ca "aceste estimari sunt mai degraba pesimiste".

"E greu de spus unde o sa ne intalnim. Deocamdata nu avem nici datele pe trimestrul al doilea. Cei de la FMI credeau ca este posibil ca in trimestrul doi sa avem chiar o cifra pozitiva", a mai spus Cristian Popa.