Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ungaria intentioneaza sa ia propriile decizii pentru relansarea economiei, in pofida constrangerilor impuse de acordul cu FMI

Guvernul de la Budapesta doreste sa ia propriile decizii pentru relansarea economiei, in pofida constrangerilor implicate de imprumutul de 20 de miliarde de euro primit in octombrie 2008 de la Uniunea Europeana si FMI. "Vrem sa ne recastigam suveranitatea economica, sa luam propriile decizii. Populatia va intelege astfel ca avansul economic este rezultatul deciziilor Guvernului si nu al tot felului de credite primite din strainatate", a declarat Mihaly Varga, seful biroului premierului Viktor Orban. El a tinut, totusi, sa adauge ca Ungaria este recunoscatoare pentru ajutorul primit din partea institutiilor internationale in 2008, fara de care tara ar fi fost in faliment. Ungaria a primit in octombrie 2008 un imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro din partea UE, FMI si Bancii Mondiale, cu conditia reducerii deficitului bugetar la 3,8% din PIB in 2010 si la 2,8% in 2011.

Statul ungar a primit peste doua treimi din fonduri, dar a anuntat in februarie ca renunta la ultimele doua transe, preferand sa se finanteze de pe pietele financiare.

Dezvoltarea Internetului de mare viteza poate crea un milion de locuri de munca in Europa

Dezvoltarea Internetului de mare viteza poate crea un milion de locuri de munca in Europa, declara comisarul pentru Tehnologia Informatiei, Neelie Kroes. Ea a aratat ca retelele de Internet de mare viteza au in prezent acelasi efect revolutionar pe care l-au avut dezvoltarea electricitatii sau a mijloacelor de transport in secolele precedente.

Tehnologiile informatice si de comunicatii reprezinta deja 5% din valoarea adaugata din Europa, a adaugat comisarul, care are drept obiectiv ca cetatenii din UE sa aiba acces la Internet rapid pana in 2013 si la Internet de mare viteza pana in 2020.

Polonia va mentine datoria publica sub 55% din PIB pana in 2013

Polonia va mentine datoria publica sub 55% din PIB pana in 2013, potrivit planului economic pe termen de patru ani definitivat de guvernul de la Varsovia, care prevede reduceri ale cheltuielilor si majorari de impozite. Planul estimeaza o crestere a datoriei publice la 54,7% din PIB in acest an, care va scadea insa pana la 53,7% din PIB pana in 2013. Estimarile iau in calcul accelerarea cresterii economice la 4,8% din PIB pana in 2012, care va incetini apoi la 4,1% din PIB anul urmator. Polonia livreaza 80% din exporturi in alte state ale Uniunii Europene si mizeaza pe redresarea statelor membre occidentale, precum si pe efectul pozitiv al gazduirii campionatului european de fotbal in 2012. Polonia este singurul stat din UE care a evitat recesiunea in 2009, dar ritmul de dezvoltare a incetinit puternic, la 1,8% din PIB. In consecinta, deficitul bugetar s-a adancit la 7,1% din PIB.

Google a preluat operatorul de jocuri online Slide, pentru circa 200 milioane dolari

Google, detinatorul celui mai popular motor de cautare la nivel mondial, a preluat operatorul de jocuri online Slide, in cadrul eforturilor de a tine pasul cu Facebook in domeniul retelelor sociale si al divertismentului. Slide este cunoscuta pentru jocurile prin care utilizatorii pot ingriji un animal de companie virtual, sau sa trimita prietenilor cadouri virtuale.

Surse apropiate situatiei au declarat ca pretul de achizitie este de circa 200 de milioane de dolari.

Google este concurata tot mai puternic de Facebook, detinatorul celei mai mari retele de socializare din lume, precum si de Twitter.

Ambele companii atrag un numar tot mai mare de furnizori de publicitate online si pun astfel in pericol principala sursa de venituri a Google. Din acest motiv, Google face achizitii si suplimenteaza serviciile in domeniul socializarii.