Sefii bancilor cu capital elen din Romania au declarat pentru HotNews.ro ca informatiile publicate de presa israeliana potrivit bancile din Romania ar fi cerut plata imediata a creditelor acordate investitorilor imobiliari israelieni Profit Building, New Horizon si Intercolony Investments sunt "exagerari". Potrivit cotidianul Globes, mai multi dezvoltatori imobiliari au anuntat ca au primit ultimatumuri din partea bancilor romane pentru ca nu si-au indeplinit conditiile de creditare.Investitorii nu sunt insa foarte ingrijorati. "Bancile stiu ca garantiile pentru aceste credite - proprietatile - valoreaza mai putin decat datoria in sine", mai scrie Globes.

Contactati de Hotnews.ro, presedintii bancilor vizate neaga aceste informatii, spunand ca nicio banca nu isi poate permite sa solicite unui client rambursarea integrala a unor credite decat in conditii extrem de riguroase, ori cazurile invocate de media israeliana sunt total necunoscute la nivelul bancilor.

"In primul rand, va dati seama ca nu putem oferi date legate de clientii nostri. Dar pentru ca despre unii au aparut date in media straina care ne implica si pe noi, va pot spune cu mana pe inima ca informatiile publicate in strainatate sunt fie o gluma, fie exagerari. Nu am solicitat niciunei firme trecute acolo rambursarea integrala a imprumuturilor", a declarat pentru HotNews.ro presedintele unei banci cu capital elen.

Nici oficialii altor jucatori bancari eleni nu au confirmat informatia publicata de Globos. "Politica noastra este sa nu comentam deciziile in care sunt implicati clientii, indiferent care ar fi acestia. Din articolul invocat ar rezulta un soi de conspiratie a bancilor elene impotriva firmelor din real estate, in special a celor israeliene. Asta e o prostie pentru ca nu exista o asemenea intentie. Ca sa ceri rambursarea integrala a unui credit ai nevoie de cateva conditii fara de care esti trimis scurt la plimbare de catre client. Din cate stiu, niciuna dintre companiile din real-estate-ul israelian nu a primit o asemenea solicitare din partea noastra", a declarat seful unei alte banci elene care opereaza in Romania.

Potrivit presei israelinene, "pe fondul crizei economice severe cu care se confrunta Romania, si in pofida eforturilor guvernului de a reporni economia, romanii prefera sa amane achizitiile imobiliare, in speranta ca preturile vor continua sa scada. Profit Building si New Horizon au anuntat ca Alpha Bank doreste achitarea creditului acordat pentru un proiect imobiliar in Piatra Neamt.

Profit Building detine 31,25 la suta din proiectul Polivalenta Building SRL, iar New Horizon detine 25 la suta. Banca cere 781.000 euro din partea Profit Building, si 625.000 euro de la New Horizon, pana pe 10 august. Companiile incearca sa ajunga la o intelegere cu banca. Intercolony Investments SRL, filiala din Romania a companiei Intercolony, este obligata de BankPost SA sa achite creditul in valoare de 5,2 milioane de euro pana pe 10 august, credit pe care societatea l-a contractat la valoarea de 6,1 milioane de euro", se arata in ziarul citat.