Bloomberg a publicat zilele trecute un articol foarte interesant privitor la situatia cetatenilor unguri care au contractat in anii trecuti credite in franci elvetieni, puteti citi acest articol aici.

In ultimii doi ani, forintul s-a depreciat cu peste 40% in fata francului elvetian, iar unii dintre debitori se afla intr-o situatie disperata. In Ungaria, totalul creditelor ipotecare contractate in franci a crescut de la echivalentul a 133.8 miliarde forinti in 2005 (aproximativ 850 milioane franci) la 2.2 mii de miliarde de forinti in prezent (11 mld franci), cresterea fiind de peste 1.000%.

Ungurii au contractat credite in valoare totala de peste 8.000 de miliarde de forinti, dintre care 5.4 mii de mld sunt in moneda straina, iar din aceasta suma, 82% este in franci. In ceea ce priveste ponderea creditelor restante, se asteapta ca pana la sfarsitul anului acestea sa ajunga la aproximativ 10% din soldul total al creditelor.

La sfarsitul lunii martie, existau mai mult de 2 milioane de credite restante, dintre care 100.000 erau credite ipotecare.

Din fericire, in Romania lucrurile stau ceva mai bine in sensul ca la noi criza a venit exact in momentul in care romanii descopereau creditele in franci elvetieni, astfel ca volumul acestor credite nu a ajuns nici pe departe la nivelul Ungariei.

Conform BNR, din totalul soldului de credite acordate populatiei, doar 13.6% sunt in alta valuta decat euro, ceea ce in suma absoluta inseamna echivalentul a 14 mld lei. In ultimii trei ani, leul s-a devalorizat cu 60% in fata francului.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.