Consiliul Concurentei atrage atentia membrilor Asociatiei Romane a Bancilor ca schimbul de informatii, in special privind costurile aferente creditelor oferite consumatorilor, ar putea intra sub incidenta prevederilor Legii Concurentei. "Dorim sa ii prevenim sa nu faca aceleasi greseli pe care le-au facut unii jucatori din piata pensiilor private, aflati sub investigatie", a declarat pentru HotNews.ro, Bogdan Chiritoiu, seful organismului de reglementare a concurentei.

Potrivit acestuia, "este legitim ca membrii asociatiei sa se intalneasca si sa discute, dar in anumite conditii. E

Bogdan Chiritoiu

Bogdan Chiritoiu

Foto: HotNews.ro

normal ca bancile sa stie costurile creditelor concurentei, dar nu si structurile de cost. Cu cat atragi personalul, cu cat atragi finatarea din afara, acestea sunt lucruri care nu ar trebui sa se cunoasca intre banci. Schimbul de informatii sensibile intre concurenti poate avea efecte negative asupra concurentei si consumatorilor, deoarece se incalca principiul potrivit caruia toti agentii economici trebuie sa-si stabileasca in mod independent politica pe care intentioneaza s-o implementeze pe piata", a mai declarat Chiritoiu.

  • Ghetea: Nu stiu la ce se refera domnul Chiritoiu

Contactat de HotNews.ro, seful Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, s-a declarat nedumerit de comunicatul CC, declarand ca informatiile legate de costurile creditelor sunt publice, nefiind nevoie de intalniri ale bancherilor pentru a schimba informatii de acest gen. "ARB se intalneste periodic cu reprezentantii CC cu care avem consultari, cea mai recenta avand loc chiar zilele trecute. Nu stiu la ce se refera in mod concret pozitia Consiliului Concurentei. Costurile creditelor acordate de jucatorii bancari sunt afisate pe site-urile bancilor, in reclame si asa mai departe, nu e cazul sa schimbam asemenea informatii publice", a explicat Ghetea pentru HotNews.ro.

Radu Ghetea

Radu Ghetea

Foto: Bety Blagu / HotNews.ro

  • Consiliul Concurentei are deschise mai multe investigatii in zona bancara

Potrivit declaratiilor facute in aceasta dimineata pentru HotNews.ro, Bogdan Chiritoiu spera ca pana la finele acestui an se va finaliza investigatia lansata in 2008, dupa atacul privind atacul speculativ la adresa leului. Reamintim ca institutia a cercetat posibile intelegeri intre banci la stabilirea cotatiilor Robid si Robor in octombrie 2008, a adus deja doua amenzi pentru furnizarea de informatii inexacte, pentru BRD si Raiffeisen Bank, in valoare de 5 milioane euro, respectiv 3,4 milioane euro. Ambele amenzi au fost insa contestate in justitie.

Potrivit lui Chiritoiu, sistemul bancar va beneficia de o atentie sporita in 2010, printre anchetele demarate dar nefinalizate de catre Consiliu numarandu-se o investigatie din 2004 a pietei bancare privind comisioanele percepute la extragerea de numerar de pe card si o investigatie inceputa in 2007 referitoare la piata administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii si care va fi finalizata in acest an.

In plus, Consiliul Concurentei a fost implicat in finalizarea legii propuse de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului privind eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata in cazul creditelor cu dobanda variabila si limitarea la 1% a comisionului in cazul creditelor cu dobanda fixa, indiferent de tipul imprumutului sau de valoare.

Daca schimbul de informatii este folosit de competitori pentru a implementa un comportament concertat, practica poate fi sanctionata din perspectiva regulilor de concurenta nationale sau comunitare. De altfel, Comisia Europeana si instantele comunitare au instrumentat o serie de cazuri de carteluri care s-au bazat, printre altele, pe mecanisme care facilitau schimbul de informatii.