Ministerul Finantelor Publice (MFP) a reusit sa vanda luni certificate de trezorerie cu scadenta in februarie 2011, in valoare de 1,27 miliarde lei, la un randament mediu ponderat de 6,99%. Nivelul maxim al randamentului acceptat de institutia condusa de Sebastian Vladescu a fost de 7%. La licitatie au participat 12 banci dealeri primari, ale caror cereri au cumulat peste 1,87 miliarde lei, potrivit anuntului Bancii Nationale a Romaniei.

Sebastian Vladescu (foto arhiva)Foto: Hotnews

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat in urma cu cateva zile ca gaseste "absolut normala" reactia bancilor de a pretinde dobanzi mai mari la titlurile de stat in lei, pe masura asteptarilor inflationiste, in timp ce Finantele o contesta.

  • Ce urmeaza?

Valoarea totala a emisiunii de luni a fost de 800 milioane lei, iar cererea totala din partea celor 13 banci care au participat la licitatie a fost de 1,87 miliarde lei. Ministerul Finantelor Publice are programate in luna august licitatii de titluri de stat de 4,6 miliarde de lei (peste un miliard de euro) prin mai multe emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.

La sfarsitul lunii iulie MFP a vandut titluri de stat in euro, in valoare de 1,2 miliarde de euro, triplu fata de valoarea programata, de 400 de milioane de euro.

In primele sapte luni din 2010, MFP a imprumutat de pe piata interna peste 22 miliarde de lei, dupa ce anul trecut a reusit sa atraga din piata peste 64 de miliarde de lei

  • La lei, finantarea se poate asigura. Mai greu e in euro

Pentru finantarea in euro, treburile sunt putin mai complicate. Daca BNR nu va reduce rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor, Finantele nu vor mai reusi sa emita titluri de stat in euro pe piata interna, considera guvernatorul Isarescu.

Intrebat daca Finantele ar mai gasi euro pe piata locala, Isarescu a raspuns sec: "Nu prea cred". Mecanismul finantarii in euro e destul de simplu: BNR elibereaza bancilor lichiditati din rezervele minime obligatorii, iar acestea le plaseaza in titluri de stat. Intrucat nivelul rezervelor ar putea ramane la acest nivel inca o perioada, Isarescu sustine o strategie de finantare externa a deficitului bugetar. "Sa o anunte si public, sa discute cu investitorii, sa prezinte tara. Finantarile pe termen mai scurt trebuie combinate cu cele pe termen mediu. Datoria publica nu mai este mica, iar strategia devine esentiala."

  • Ce sunt titlurile de stat?

Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica si reprezinta imprumuturi ale statului in moneda nationala ori in valuta, pe termen scurt, mediu si lung.

Riscurile pe care le presupun aceste titluri de stat sunt foarte scazute, aproape egale cu zero - deoarece statul nu poate da faliment -, cu un randament putin mai ridicat decat rata inflatiei.

Titlurile de stat pe termen scurt sunt certificate de trezorerie cu discount, cu scandeta pana la 1 an. Certificatele de trezorerie cu discount sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de investitor la un pret mai mic decat valoarea nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala, potrivit informatiilor din Ghidul Investitorului in titluri de stat publicat pe site-ul Ministerului de Finante.