Agentia de evaluare Fitch a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta la BB+, precum si pentru datoriile pe termen lung in moneda locala la BBB-, spunand ca Romania se confrunta cu "provocari semnificative" in ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar, transmite Bloomberg.

"Cu toate acestea, guvernul si-a demonstrat angajamentul fata de consolidare fiscala si ne asteptam ca Romania sa se indrepte catre o redresare sustinuta de exporturi si sa isi stabilizeze finantele publice," a precizat intr-un comunicat Douglas Renwick, analist la Fitch.

Pozitia externa a Romaniei a fost imbunatatita considerabil in ultimele 18 luni datorita sustinerii balantei de plati si a ajustarii importante in deficitul de cont curent, a precizat agentia de evaluare.

Fitch a revizuit prognoza economica la o contractie de 2% din PIB in 2010, adaugand ca "adancimea recesiunii economice inrautateste profilul riscului printr-o dinamica adversa a datoriilor si presiunii care se pune pe sistemul bancar."

Fitch se asteapta ca activele lichide straine sa acopere 150% din datoria externa din 2010.

"Principalul risc fata de ratingul suveran s-a transferat astfel de la finantele externe la finantele publice", a spus Fitch.

Agentia de rating considera ca guvernul a consolidat finantele suficient pentru a tine deficitul pana la nivelul de 7,3% pentru 2010.

"Riscul este totusi semnificativ, avand in vedere natura neprevazuta a politicii din Romania si nevoia pentru masuri de austeritate noi in 2011 si dupa aceasta data", a mai spus agentia.