UPDATE Primele explicatii de la Ministerul Muncii pentru plata contributiilor la bugetul de stat, pe contractele de drepturi de autor

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Marţi, 10 august 2010, 12:56 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(11 Aug 2010) DOC, 103KB
UPDATE 2: Explicatiile Ministerului Muncii oferite HotNews.ro miercuri, 11 august: "Aceeasi baza de calcul" pentru contributiile sociale, de somaj si cele de sanatate.

Contributiile sociale, cele de somaj si cele de sanatate trebuie platite de toti cei care obtin venituri profesionale (drepturi de autor si PFA) in mod repetitiv (lunar, trimestrial, semestrial) sau ocazional - in acest caz, daca nu detin si carte de munca in acelasi timp. Aceasta este noutatea adusa de Normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal, publicate in Monitorul Oficial cu cateva zile in urma (document atasat). Din cauza formularii neclare a prevederilor legislative, nimeni nu stie exact cum vor fi calculate, concret, aceste contributii. Consultantii fiscali nu pot adopta un punct de vedere ferm, pentru ca "inca sunt posibile modificari". Reprezentantii Ministerului Muncii intarzie sa transmita explicatiile solicitate de HotNews.ro.


Mai multi consultanti intervievati de HotNews.ro au declarat ca Normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal, publicate in Monitorul oficial marti, 3 august, le fac zile negre, tot incercand sa descifreze prevederile si sa explice clientilor exact ce si cum vor avea de platit. Beneficiarii si platitorii de drepturi de autor sunt cei mai bulversati, dat fiind ca modalitatile de calcul a contributiilor la asigurarile sociale, de somaj si cele de sanatate nu sunt clare, lasand loc la mai multe interpretari.

Astfel, Articolul 6, din Anexa 2 la Normele metodologice ar trebui sa lamureasca modul de calcul al contributiilor individuale, la veniturile de natura profesionala.

Alineatul 1 al articolului spune ca baza de calcul pentru contributiile sociale si cele de somaj este venitul net lunar realizat (a) si respectiv venitul net anual realizat (b), fara a explica exact cum se obtine acest venit net realizat. In schimb, la alineatul 2 se spune ca baza de calcul pentru contributiile de sanatate este cuantumul net al veniturilor profesionale realizat lunar. Pentru acest "cuantum net" se mentioneaza si modalitatea prin care se obtine: venit brut - cheltuieli deductibile.

Dilema pe care nici macar consultantii fiscali nu au reusit sa o clarifice: venitul net realizat (mentionat la alin.1) se obtine in mod similar cuantumului net (cum este formulat - la alin.2 )? Adica, este vorba despre aceeasi baza de calcul la alin.1 si la alin.2, sau sunt diferite? Si daca sunt diferite, cum exact se obtine venitul net  - cel mentionat la alin.1?

UPDATE (11 august) Ministerului Muncii a transmis HotNews.ro miercuri, 11 august explicatiile  solicitate. "Este vorba despre aceeasi baza de calcul pentru contributiile sociale, de somaj si cele de sanatate", a explicat un director din Ministerul Muncii care s-a ocupat direct de redactarea actului normativ.

Si atunci, de ce au fost abordate diferit in actul normativ, la cele doua alineate amintite?

"La inceput, pentru contributii sociale si somaj scrisesem venitul brut, insa am primit multe observatii cum ca aceste activitati independente au multe cheltuieli de functionare si, in forma finala, am decis sa modificam in venit net", a explicat sursa citata. Dar se calculeaza la fel: venit brut minus cheltuieli deductibile".

S-ar fi gandit consultantii fiscali ca explicatia este atat de simpla? Pana la sosirea precizarilor, o serie de specialisti in domeniu si-au batut capul sa descopere diferite posibile intepretari.

Opiniile specialistilor care au analizat timp de mai multe zile actul normativ (marti, 10 august)

Expertii fiscali de la Contexpert, Nexia si Taxhouse considerau ca, "in mod normal" ar trebui sa fie vorba despre aceeasi baza de calcul pentru toate categoriile de contributii, adica venitul brut minus cheltuieli deductibile. Ramane insa intrebarea: de ce a fost facuta diferenta intre venitul net realizat (ca baza de calcul pentru contributiile sociale si cele de somaj) si cuantumul net (ca baza de calcul pentru contributiile de sanatate)?

Consultantii de la Mazars au explicat:
 • "formularile difera putin la CAS si somaj fata de formularea de la CASS. La CAS apare sintagma venit net (lunar/anual) realizat iar la CASS "cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar" care este si definit ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului.
 • Desi nu se clarifica ce se intelege prin "venit net", din definirea veniturilor de natura profesionala reiese clar faptul ca acestea sunt venituri din activitati independente iar art. 48 din Codul fiscal defineste venitul net din activitati independente ca diferenta intre venitul brut si cheltuieli deductibile adica acelasi mod de calcul ca si cel mentionat in norme pentru CASS.
 • Deci noi consideram ca nu este o diferenta a bazei de calcul din acest punct de vedere."
Pe de alta parte, Irina Balica, de profesie economist, considera ca mai plauzibila este cealalta abordare, potrivit careia din Norme reiese ca aceste doua baze de calcul mentionate sunt diferite. Aceasta argumenteaza:
 • Articolul 48 din Codul fiscal se intituleaza: "Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla". Venitul net anual din activ independente se mai poate det si pe baza normelor de venit.
 • Acest aspect se regaseste la articolul 49:  Stabilirea venitului net anual din activitati independente pe baza normelor de venit
 • In fine, articolul 50 stabileste cum se calculeaza venitul net anual din drepturile de proprietate intelectuala:
(1)Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
a)o cheltuiala deductibila egala cu 40% din venitul brut;
a)o cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut;
(la data 01-Jul-2010 Art. 50, alin. (1), litera A. din titlul III, capitolul II modificat de Art. I, punctul 9. din Ordonanta urgenta 58/2010 )
b)contributiile sociale obligatorii platite.
 • Asadar, venitul net anual se calculeaza diferit in functie de optiunea aleasa
Avocatul Alexandru Rusu, partener bpv Grigorescu: "consider ca s-a urmarit transmiterea unui mesaj clar: pentru toate contributiile cotele se aplica venitului net, in limita unui plafon de 5 salarii medii brute. A reusit Guvernul sa transmita
un astfel de mesaj? Categoric nu, cea mai buna dovada fiind chiar confuzia creata de terminologia neunitara discutata". Acesta mai spune:
"In fine, poate Guvernul aduce astfel de modificari printr-o Hotarare, act care, cel putin teoretic, ar trebui doar sa explice prevederile OUG 58? Parerea mea este ca nu, acest aspect urmand insa sa fie clarificat probabil in curand de catre instantele de judecata."

Explicatiile oficiale s-au lasat asteptate. Reprezentantii Ministerului Muncii au solicitat o intrebare in scris, pe acest subiect, spunand ca vor raspunde in decursul diminetii de marti, 10 august. Raspunsul nu a sosit decat miercuri, 11 august.

Alte probleme la care contribuabilii asteapta lamuriri

Calculul contributiilor a fost clarificat, insa din pacate nu este singura problema din textul Normelor metodologice. Mai sunt o serie de aspecte legate, spre exemplu, de cine depune declaratiile aferente contributiilor la bugetul de stat sau, spre exemplu, de cum trebuie sa procedeze persoanele fizice autorizate cu norme de venit.

Consultantii Mazars au subliniat alte neclaritati incluse in Norme:
 • Dupa cum reiese din Anexa 2, la stabilirea bazei de calcul pentru CAS si somaj se face diferentierea intre veniturile cu caracter repetitiv si veniturile cu caracter ocazional. La stabilirea bazei de calcul pentru CASS nu se face aceasta diferenta ci se foloseste sintagma ¬venituri de natura profesionala realizate lunar¬.
 • Din punct de vedere logic, intr-o luna cand nu se obtin venituri de natura profesionala, baza de calcul ar trebui sa fie 0 cum de altfel este pentru calculul contributiilor de CAS si somaj.
 • Totusi datorita introducerii plafonului minim la baza de calcul stabilit la un salariu mediu brut, poate exista interpretarea ca si in lunile in care venitul este 0, baza de calcul nu poate fi mai mica decat plafonul, astfel datorandu-se CASS, calculat la salariul mediu brut, chiar daca in luna respectiva nu s-au obtinut venituri.
 • In plus, desi pentru veniturile ocazionale baza de calcul pentru CAS si somaj este reprezentata de venitul anual net si plafonata la 5 salarii medii pe an, datorita formularii de la alin. (2) al art. 6 din Anexa 2 a hotararii 791 este dificil de stabilit daca pentru CASS se aplica acelasi plafon anual.
 • Este posibil ca intentia legiuitorului sa fie aceea ca indiferent daca venitul este obtinut ocazional sau repetitiv contributia de CASS sa fie calculata si platita lunar.

Alex Massaci, de la PricewaterhouseCoopers a spus ca se asteapta ca Ministerele sa vina cu niste explicatii pentru prevederile neclare. Cristian Radulescu, partener la Taxhouse a declarat pentru HotNews.ro ca avand in vedere ultimul articol al Anexei mentionate (referitior la veniturile de natura profesionala) este de asteptat sa apara Ordine de ministru care sa modifice sau sa corecteze prevederile din Norme.

Acest ultim articol (23) spune ca: "In masura in care aplicarea prevederilor art.III din OUG va impune precizari suplimentare cu privire la contributia individuala de asigurari sociale, respectiv contributia individuala de asigurari pentru somaj, acestea vor fi emise prin Ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale".

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12110 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Intrebare (Marţi, 10 august 2010, 13:15)

  Bogdan [anonim]

  daca esti PFA vei plati automat si somaj din cate inteleg... dar cum iti vei recupera banii daca ramai somer? ce inseamna PFA somer?
  • 0 (0 voturi)    
   PFA somer (Marţi, 10 august 2010, 13:29)

   Radu Chirila [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   foarte corect... ce primeste un pfa somer?
   • +3 (5 voturi)    
    la intrebarea asta sa raspunda pdl (Marţi, 10 august 2010, 14:36)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui Radu Chirila

    ce pretentii aveti de la pdl?
    voi chiar ati crezut ca vor face o lege coerenta?
  • 0 (0 voturi)    
   PFA somaj (Marţi, 10 august 2010, 13:44)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   E doar o banuiala, dar presupun ca dupa ce inchizi/radiezi PFAul poti depune acte pt. somaj. Cat timp ai PFA, nu poti beneficia de nici un fel de somaj.

   Oricum toate OUGurile si Normele astea au fost date-n somn. Nici eu nu stiu exact ce si cum vor doar sa scoate niste bani de undeva.
   • +2 (2 voturi)    
    nu mi s-ar parea corect... (Marţi, 10 august 2010, 14:00)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Ca PFA pot sa dai 5 facturi intr-o zi si apoi sa nu mai dai nici o factura 5 luni la rand... ce ar trebui sa fac? sa inchid PFA-ul si sa-l redeschid din nou cand am treaba cu el? In felul asta pot vorbi cu firmele sa-mi dea banii o data la 6 luni si intre timp sa iau somaj de la Stat...
   • +1 (1 vot)    
    Talmes balmes (Marţi, 10 august 2010, 18:08)

    Aburel [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Chiar nimeni nu-si pune intrebarea ce cauta extinderea bazei de impunere la contributii in codul fiscal si in normele la acesta?
    E simplu: art. 2; restul e o gluma nereusita!
    • 0 (0 voturi)    
     nu-i asa (Joi, 12 august 2010, 16:44)

     gabi [anonim] i-a raspuns lui Aburel

     e ordonanta distincta, iar normele in discutie sunt in aplicarea ordonantei.
 • +3 (3 voturi)    
  plata CAS (Marţi, 10 august 2010, 13:41)

  ralu' [anonim]

  tipic romanesc!!!
  pai dc nu sunt deslusite de catre expertii fiscali, noi, contribuabilii ce sa mai intelegem.
  sunt pfa cu activit de traducator si vreau sa va spun ca sunt complet in ceata cu privire la aceste prevederi. cine ma poate lamuri dc nici expertii contabili nu inteleg?
  ca la noi la nimerea........
  • 0 (0 voturi)    
   platesc CAS si ca traducator? (Marţi, 10 august 2010, 15:24)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui ralu'

   si eu sunt traducator, dar in acelasi timp platesc pensie, somaj, sanatate s.a. ca angajat la stat, chiar de doua ori. Ar fi chiar culmea sa platesc si ca traducator pt aceleasi "servicii" de care nu beneficiez, de parca mi s-ar face trei seturi de analize, as primit trei pensii etc. Sau nu?
   • +3 (3 voturi)    
    mult le pasa... (Marţi, 10 august 2010, 18:04)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    atât timp cat veniturile tale sunt "venituri de natura profesionala, altele decât cele salariale"....
    Adică trebuie să dai declarații lunare și să plătești pana pe 25 ale lunii in curs, pentru luna anterioara, iar amenzile -dacă nu faci asta- sunt mari.
    Art 16 din Norme spune ca pentru nedepunerea in termen a declarațiilor de asigurare, contravenția se sancționează cu amenda de la 2500 la 5000 RON.
    Iar faptul ca NIMENI nu înțelege PE CE FORMULARE si care este BAZA de CALCUL- este un mic amănunt, din moment ce sancțiunile sunt clare!
    Sa cotizam bine!
    • 0 (0 voturi)    
     Te-ai grabit (Luni, 23 august 2010, 23:54)

     avocat [anonim] i-a raspuns lui minus

     Te-ai grabit cu raspunsul, citeste atent, te rog, art.3(3) - situatia cand esti angajat si traducator.
   • 0 (0 voturi)    
    Pt Mazeta (Luni, 23 august 2010, 23:51)

    avocat [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

    Articolul 3(3) prevede ca persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pt aceste venituri de natura profesionala.
    Articolul 5 (1) vorbeste de persoanele fizice care realizeaza venituri de natura profesionala pentru care se datoreaza contributiile individuale ....
    iar
    art 15 c) si d) si art 16 b) prevede sanctiuni.

    Explicatii pt situatia cand esti angajat si mai faci traduceri ocazional:
    - cred ca activitatea de traducator este o activitate profesionala ocazionala si te incadrezi in art 3(adica nu ai obligatia sa depui declaratii);
    - daca ai contract cu o firma/institutie si incasezi periodic(lunar, trimestrial, simestrial) o suma de bani deja e vorba de caracter repetativ si ai obligatia sa depui la termen declaratiile de asigurare.
    Asta rezulta din Normele Metodologice.
 • 0 (0 voturi)    
  Platesti mai multe (Marţi, 10 august 2010, 13:42)

  Shaloo [anonim]

  Mai nou la II am inteles ca se ca si la orice alta firma:
  - 31.3 % pensii (nu stiu de ce se platste atat pentru ca nu suntem SRL - 10.5 om + 20.8 unitate-)
  - 5.5 % sanatate (nu avem dreptul la concediu medical)
  - 0.5 % somaj (nu avem dreptul la somaj)
  - 16 % impozit
  sper ca astea sunt toate si nu am uitat ceva.
  Si mai nou am inteles ca venitul minim estimat este de 600 lei / luna (adica 7200 RON / AN - un alt impozit minim mascat) chiar daca sa zicem noi pe an facem doar 5000 RON.
  • 0 (0 voturi)    
   e corect ce spui (Marţi, 10 august 2010, 14:07)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Shaloo

   e corect ce spui... dar aia 31,3% nu sunt calculati la valoarea venitului real respectiv a normei ci la o valoare pe care o declari tu casa de pensii... eu de exemplu am declarat salariul minim pe economie. Restul impozitelor sunt calculate la valoarea venitului real respectiv a normei.

   As vrea sa stiu la ce valoare se calculeaza asigurarea de somaj in cazul pfaurilor la norma...
   • 0 (0 voturi)    
    tocmai aici apare modificarea (Marţi, 10 august 2010, 18:14)

    marcelzzz [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    intr-adevar asa era pana acum, plateai 31,3% din suma asigurata, acum, din noua ordonanta + norme reiese ca se plateste la venit (deci logic, norma), dar totusi limitat la 5 salarii medii
  • +1 (1 vot)    
   Concediu medical (Marţi, 10 august 2010, 14:09)

   calin [anonim] i-a raspuns lui Shaloo

   M-am interesat si sa stii ca beneficiezi de concediu medical ca si PFA (daca iti platesti contributiile). Cuantumul concediului medical va fi (dupa caz ) 80% sau 100% din venitul tau (sau mai bine zis raportat la cat ai cotizat).
   Deci daca tu cotizezi 55 RON in fiecare luna inseamna ca ai un venit de 1000 RON, deci concediul medical ti se va oferi de casa de asigurari de sanatate 100% (in cazul concediului medical de urgenta - sau cum se cheama) si 80% in cazul celuilat tip de concediu.
   Referitor la somaj este foarte neclar cine, cand si cum se decide daca poti beneficia sau nu de somaj la un moment dat.
   • +1 (1 vot)    
    la care venit? (Marţi, 10 august 2010, 14:24)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui calin

    Pentru ca este un venit declarat-anticipat și un venit real- realizat!
    La ambele se plătește CASS, doar ca la timpi diferiți.
    • 0 (0 voturi)    
     pai... (Marţi, 10 august 2010, 16:59)

     calin [anonim] i-a raspuns lui minus

     Nu stiu exact dar logic e asa cum am zis.
     Daca tu ai platit in medie 55 RON pt asigurarea de sanatate inseamna ca ai dreptul la zile de concediu in valoare de 1000 RON pe luna imparatit la numarul zilelor de concediu (ma rog mai e faza cu 100% sau 80%).

     Pentru Bogdan: Doctorul tau de familie e prost asa ca mai bine ii zici ca vrei sa te muti la altul sa vezi apoi cum va fi posibil sa-ti dea concediu medical.
   • +1 (1 vot)    
    nu merge (Marţi, 10 august 2010, 14:33)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui calin

    anul trecut am facut o operatie iar medicul de familie mi-a cerut adeverinte de la toate firmele la care am lucrat in anul precedent... i-am spus ca-s PFA si mi-a zis ca nu poate sa-mi dea adeverinta de concediu medical... totul e o varza, n-am vrut sa insist asa ca mi-am pus pe concediu de odihna
  • 0 (0 voturi)    
   De este un I.I. diferit? (Marţi, 10 august 2010, 14:18)

   Ralu [anonim] i-a raspuns lui Shaloo

   De ce aceste diferente intre PFA si Intreprindere Individuala? Ce act normativ specifica aceste diferente?
 • +1 (1 vot)    
  PFA cu norma de venit (Marţi, 10 august 2010, 13:59)

  hh [anonim]

  La un PFA cu norma de venit, venitul net se calculaeaza la norma sau venitul real?
  • 0 (0 voturi)    
   asta ma intrebam si eu (Marţi, 10 august 2010, 14:10)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui hh

   logic ar fi sa fie la norma... altfel vom fi obligati sa tinem contabilitate pentru venituri - cheltuieli... si oricum pfa-urile la norma n-au voie la deduceri... ar fi o nebunie sa fie altfel...
   • 0 (0 voturi)    
    logic (Marţi, 10 august 2010, 14:14)

    hh [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    multe nu mai sunt logice :)
   • -2 (2 voturi)    
    nu mai exista pfa cu norma de venit (Miercuri, 11 august 2010, 12:38)

    florin [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    din cate stiu s-a desfiinta posibilitatea de a calcula impozitele la pfa pe baza unei norme de venit
    • 0 (0 voturi)    
     mai bine te abtii (Miercuri, 11 august 2010, 13:24)

     calin [anonim] i-a raspuns lui florin

     Am un prieten care tocmai de o luna si-a facut PFA cu norma de venit asa ca nu e valabil ceea ce stii tu.
     Poate ca in unele domenii nu exista norma de venit dar asta e partea a doua...
  • 0 (0 voturi)    
   La norma ... (Marţi, 10 august 2010, 14:10)

   Shaloo [anonim] i-a raspuns lui hh

   dar din ce am citit se pare ca nu va mai fi norma mai mica de venitul minim pe economie adica 600x12=7200 RON / AN (cea mai mica norma de venit)
  • 0 (0 voturi)    
   norma venit (Marţi, 10 august 2010, 14:11)

   pfa [anonim] i-a raspuns lui hh

   Ce inseamna venit real ? Cu norma de venit ai o baza de impozitare stabilita anual, ala ar trebui sa fie "venitul" tau fie ca produci fie ca nu. In plus nu ai nici obligatia de a intocmi conta. Deci logic ar fi sa fie luata in considerare norma de venit.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru PFA la norma (Marţi, 10 august 2010, 15:22)

   florin [anonim] i-a raspuns lui hh

   vin zile negre.
   Ce scriu eu mai jos nu e inca oficial, dar se pare ca asta va fi interpretarea oficiala:
   - norma de venit ramine in picioare doar pentru impozit, adica 16%
   - chiar si la asta, daca norma e mai mica de 600 ron/luna, se plateste 16% la 600
   - toate celelalte contributii se platesc la total venituri (deci la suma facturata)
   - dispare posibilitatea de a iti alege valoarea asigurata (cum e acuma la pensii)
   - ma rog, din total venituri se scad niste (mici) deduceri, dar nimic semnificativ
   Concluzia: toate PFA vor plati la fel, singura diferenta dintre cele la "venit real" si cele "la norma" ramine 16%.

   Ca sa fie si mai bine:
   - fiecare PFA va trebui sa depuna (lunar sau trimestrial, inca nu se stie) declaratii la pensii, sanatate si somaj, in care sa zica cit a facturat luna trecuta si, ca atare, cit trebuie sa plateasca

   Si acuma cireasa de pe tort:
   - daca organul fiscal te considera PFA dependent, se vor plati EXACT aceleasi contributii si taxe ca un salariat
   - nu e clar cum exact se vor cere contributiile de la "angajator", dar vor veni cu o solutie
   • 0 (0 voturi)    
    ar fi culmea (Miercuri, 11 august 2010, 10:19)

    calin [anonim] i-a raspuns lui florin

    Asta ar fi culmea prostiei... Tu ca si PFA la norma de venit nu tii contabilitate dar totusi va trebui sa "tii contabilitate" pentru CAS,CASS si somaj?
    Cred ca ar fi un abuz si o absurditate.
    In plus toate taxele ar trebui platite raportat la "profit", ori tu daca esti cu norma de venit nu ai voie sa-ti deduci nimic.
    Oricum legile de aici sunt mult prea instabile si interpretabile din punct de vedere fiscal asa ca singura solutie ramane sa mergem sa dam impozite altor tari care merita...
    • 0 (0 voturi)    
     aproape corect (Miercuri, 11 august 2010, 14:23)

     viitor ex-PFA [anonim] i-a raspuns lui calin

     PFA-urile impozitate la venit real sunt obligate sa tina contabilitate in partida simpla pentru a se putea scade din venit anumite cheltuieli, pentru a calcula impozitul la acel venit real, plus alte motive.
     PFA-urile impozitate la norma de venit nu sunt obligate sa tina contabilitate in partida simpla pentru ca nu au dreptul la deduceri de cheltuieli si suma la are se aplica impozit si celelalte "dari" e cunoscuta dinainte (si anume = norma de venit).
     Insa (si multe PFA-uri impozitate la norma omit acest aspect) esti obligat sa tii evidenta facturilor (incasari si plati) in ceea ce se cheama Registrul Jurnal de Incasari si Plati. Asta nu e totuna cu a tine contabilitate (lucru pe care-l face doar un contabil autorizat) ci e o evidenta simpla a incasarilor, tinuta de oricine, nu neaparat de un contabil, de care Fiscul te poate intreba la un eventual control. Motivul e, cel mai probabil, legat de controlul TVA, pentru cei care sunt platitori, si de depasirea pragului de 35.000 euro, pentru cei care sunt scutiti de plata TVA.
     • 0 (0 voturi)    
      Intrebare (Miercuri, 11 august 2010, 15:05)

      mitru [anonim] i-a raspuns lui viitor ex-PFA

      Intrebarea e daca ai optat pentru norme de venit la nivel minim(cinci salarii medii brute pe economie anual) si tu faci venituri de 4 ori mai mari (douazeci de salarii medii brute anual) esti obligat sa tii contabilitate in regim real si sa vii cu declaratie rectificativa la inceputul anului urmator sau daca nu vrei nu o faci. Asta e marea problema.
      Cine poate sa-mi dea un raspuns daca trebuie sa treci obligatoriu la "regim real" desi la inceputul anului ai optat pentru "norme de venit" ?
      • 0 (0 voturi)    
       nu se schimba incadrarea (Miercuri, 11 august 2010, 16:44)

       viitor ex-PFA [anonim] i-a raspuns lui mitru

       Nici in ordonanta nici in metodologia de aplicare nu se mentioneaza nimic despre "abolirea" sistemului de impozitare pe baza normei de venit. Se face o singura referire (si nu mai multe, din pacate, cat sa ne lamurim si noi) la norma de venit, si anume in ceea ce priveste nivelul minim acceptabil al unei norme de venit (12 salarii minime anual). Asta sugereaza ca nu au avut in vedere eliminarea sistemului de impozitare pe baza normei de venit. pe de alta parte, ordonanta si normele par ca se feresc sa clarifice situatia celor care sunt in aceasta situatie, si eu suspectez ca au lasat lucrurile neclare in mod intentionat, tocmai pentru a induce confuzie si teama de masuri abuziv-arbitrare, astfel incat sa se sperie cei in cauza si sa isi suspende activitatea. Tacerea asta prelungita care a urmat publicarii normelor fie confirma ca asa e fie, la fel de posibil, arata ca nu s-au gandit deloc la cei impozitati la norma de venit. Ori una ori cealalta, momentan statutul PFA-urilor e complet confuz. Pana se va clarifica, daca se va reusi asta vreodata cu guvernantii nostri, cei care pot se refugiaza in zona neagra sau gri a economiei, ceilalti in contracte de munca standard, fiecare cu dezavantajele aferente.
     • 0 (0 voturi)    
      Te inseli (Joi, 12 august 2010, 10:16)

      catalin [anonim] i-a raspuns lui viitor ex-PFA

      Contabilitate in partida simpla insemana tocmai tinerea evidentei Incasarilor si platilor In acel JURNAL DE INCASARI SI PLATI + Reg de Inventar.
      Este obligatoriu pt Cei re platesc impozitul in SISTEM REAL. Cei care platesc impozitul in sistemul normelor de venit. Nu au aceasta obligatie de a tine contabilitatea. Toate normele de venit sunt sub 35.000 EUR/an. Se aplica doar pentru anumite activitati. Nu pt toate codurile CAEN exista norme de venit, ci doar pentru cele care nu au potentialul de a aduce mai mult de 35 mii euro/an. Deci nu poti sa alegi tot timpul sa platesti ca norma de venit, daca activitatea CAEN a PFA-ului tau nu se regaseste in lista respectiva.
      Daca vrei sa fi Platitor de TVA, obligatoriu trebuie sa tii contabilitatea in partida simpla, mai mult Trebuie sa tii evidenta si la data emiterii factrurilor (pt Reg Jurnal de Vanzari si Cumparari ca sa completezi D300 pt TVA) pe langa faptul ca in contabilitatea simpla treb sa tii evidenta la data incasarii facturilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Marţi, 10 august 2010, 14:12)

  calin [anonim]

  Dar totusi ce se mai aude de reconsiderarea activitatilor ca fiind dependente?
  Ce se intampla cu PFA-urile la norma de venit a caror activitati sunt reconsiderate dependente?
  Vor plati taxele "angataul" si "angajatorul" aferent normei de venit sau aferent veniturilor reale?
  Daca aferent veniturilor reale nu vi se pare o discriminare, adica eu ca si PFA fac "intelegere" la inceput de an cu statul ca nu imi deduc nici o cheltuiala si ii platesc un impozit fix indiferent de incasari, iar apoi vine statul si schimba regula si ma face sa platesc taxe la veniturile reale?
  • +1 (1 vot)    
   ... (Marţi, 10 august 2010, 14:30)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui calin

   pai din cate am inteles exista o lege care spune ca orice modificare de fiscalitate se anunta cu 6 luni inainte... adica se da legea care modifica taxele/impozitele dar intra in vigoare abia peste 6 luni... in fine, Boc ignora legea asta... El oricum face confuzie intre "Baza de Impozitare" si "Fiscalitate", concepte care se invata in anul I la ASE, la primele cursuri:

   Baza de impozitare = numar de persoane/institutii impozitate, Fiscalitate = Impozite / taxe si in gandirea liberala ca sa maresti baza de impozitare scazi fiscalitatea (adica taxele) si astfel incurajezi libera initiativa si antreprenoriatul. Pentru Boc marirea bazei de impozitare inseamna sa puna impozite pe mai multe activitati si sa le mareasca pe alea care sunt deja in vigoare... In realitate asta inseamna marirea fiscalitatii si va avea ca efect fix scaderea bazei de impozitare...

   Impresia mea este ca esalonul 2-3-4...7 al administratiei publice / fiscale - nu s-a schimbat de pe vremea lui ceasca... sunt la fel de prosti ca si atunci... intai dau legi si abia apoi gandesc, daca gandesc vreodata. Iar papagalii astia care se schimba la varf sunt niste amarati care habar n-au pe ce lume traiesc.
   • +1 (1 vot)    
    Papagalii (Marţi, 10 august 2010, 22:52)

    Independent [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    Fiscalistii adevarati au plecat din sistem..Nu merita efortul de a mazgali hartia la comanda ca in cazul de fata.
    Impozitele astea si contributiile au si ele definitiile lor: contribuabili, venituri impozabile, cote, lege.
 • +7 (7 voturi)    
  aberatii de sezon (Marţi, 10 august 2010, 14:19)

  minus [utilizator]

  Eu cred ca aberațiile astea arata exact care este nivelul celor ce ne conduc, indiferent ca provin din partidul P-Bla-Bla sau P-mai-ia-hi-mai-ia-ho.

  Sunt tentat sa zic ca asta este nivelul nostru, de la Anton Pann pana astazi: "Daca nenai puterinţă, la ce chichirezi gâlceavă?"
  Doar ca nu este numai "nenai puterinta", mai este si o abureala dorita!

  Pentru scopul (lăudabil) de combatere a evaziunii fiscale, se da o Hotărâre de Guvern , apoi se emit norme metodologice și se așteaptă Ordine de ministru!
  Toate se bat cap in cap, sunt practic inaplicabile si ignora clasificări elementare, de exemplu tulburătorul fapt ca CAS si CASS sunt contribuții, nu sunt taxe sau impozite. Si asa fiind, ce cauta ele in Codul Fiscal? A, este criza, și asta scuza orice?

  Ca fapt divers: zilele astea am plătit regularizarea de impozit pe venit și CASS. Conform punctului 5 din formularul de calcul CASS, scrie ca "diferența de la punctul 3 se achita in 60 de zile....". Doar ca acea diferența reprezinta venitul net realizat minus venitul anticipat.
  Zau, va așteptați să va dau venitul meu anual ca CASS?
  Este un aspect formal- si nimeni nu-l baga in seama, dar el arata ca sunt tratate cu nesimțire cerințele elementare de a scrie corect și de a verifica un document!
  • 0 (0 voturi)    
   lacrimi (Marţi, 10 august 2010, 14:27)

   bogdanicus [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Am ras cu lacrimi la comentariul tau. GENIAL!
 • +2 (2 voturi)    
  norme de aplicare (Marţi, 10 august 2010, 17:11)

  vlad [anonim]

  Nu vad de ce sunteti atat de revoltati!?Cei care
  au nascut aceste texte sunt absolventii de la
  Spiru Haret &Co. sau cei cu diplome pe puncte din ultimii ani ai raposatului.Sa dea Dumnezeu sa mai apucati si generatia urmatoare si sa
  vedeti atunci ce va fi!!!Eu sunt la apusul vietii
  si,zau,ca nu ma mai intereseaza.Sa traiti bine!!!
  • +3 (3 voturi)    
   mda (Miercuri, 11 august 2010, 10:07)

   calin [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Se pare ca fiecare generatie trebuie sa treaca prin vremuri grele...Daca inainte era problema din cauza lui Ceausescu acum sunt din cauza prostimei care iese de pe bancile facultatilor de balet.
   Aveti mare dreptate...generatiile care vin sunt sub orice critica :(. Ma cutremura gandul ce va fi peste 30 ani cand vor ajunge acestia la putere...
 • +1 (1 vot)    
  Curtea Europeana (Marţi, 10 august 2010, 22:49)

  Lol Lolovici [utilizator]

  Avand in vedere ca modificarile legii contin foarte multe neclaritati si abuzuri banuiesc ca nu o sa fie putin procese intentate de romani la Curtea Europeana ca si-asa se castigau vreo 90% din plange in defavoarea statului la ultimele calcule.

  Exista institutii sa organizatii ale diverselor meserii afectate de abuzurile curente care pot si vor sa dea in judecata statul roman o singura data pentru un grup mare de oameni?

  Asta ar fi singura solutile pentru oprit astfel de abuzuri pentru ca putini oameni se apuca singuri sa porneasca o astfel de operatie presupun complexa.
 • 0 (0 voturi)    
  contributii (Miercuri, 11 august 2010, 12:23)

  tibi [anonim]

  unde se specifica concret in norme faptul ca daca detii carte de munca in alta parte nu mai sunt necesare alte contributii sociale?

  citez din titlul articolului "Contributiile sociale, cele de somaj si cele de sanatate trebuie platite de toti cei care obtin venituri profesionale (drepturi de autor si PFA) in mod repetitiv (lunar, trimestrial, semestrial) sau ocazional - in acest caz, daca nu detin si carte de munca in acelasi timp "
  • 0 (0 voturi)    
   O singura exeptie (Marţi, 24 august 2010, 0:09)

   avocat [anonim] i-a raspuns lui tibi

   Este o singura exceptie cand nu datorezi contributii individuale (conform normelor metodologice):
   - Articolul 3(3) prevede ca persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pt aceste venituri de natura profesionala.
   Cred ca aici se incadreaza traducatorii, avocatii, etc care nu au contracte cu societati/institutii si nu realizeaza venituri cu caracter repetitiv (ce cuvant idiot au gasit, puteau spune cu caracter repetat), adica lunar, trimestrial, semestrial. Cu alte cuvinte daca esti traducator si traduci din cand in cand te incadrezi.
 • 0 (0 voturi)    
  Greva Fiscala ! (Miercuri, 11 august 2010, 12:33)

  Andy Abels [anonim]

  nu stiu ce solutii adopta lumea, pentru a da jos o clica de banditi ordinari.singura modalitate la care am sa fac apel este accea de a face greva fiscala. este un drept pe care morice cetatean il are. problema este ca nu te lasa nimeni sa faci public o astfel de masura. eu personal, fac acest lucru - din 2009, cand am refuzat a mai plati pentru clica videanu, berceanu, udrea, boc in frunte cu basescu. nu-i condamn neaparat pe cei care i-au votat, dar macar acum in al 12 - lea ceas ar trebui sa luam cu toti atitudine. dupa parerea mea, prin omorarea sectorului privat la inceput cu faimosul impozit forfetar, in urma caruia peste 100 000 firme si-au inchis portile. daca luam in calcul cea mai mica medie posibila de 3 angajati, acestia au ajuns someri. nu au mai fost platiti de patron. somerii sunt platiti de la buget. in loc sa vina bani la buget prin impozitarea salariilor pe care le primeau de la patroni, clica de banditi au omorat micile firme.
  revenind la calcul, constatam ca 300 000 de oameni, au ajuns someri si, trebuie sa primeasca bani de la buget. pe langa acestia, mai este un somaj mascat. patronii firmelor care au inchis portile. adaugam inca 100 ooo de oameni care se gasesc aruncati in saracie.totalul celor care s-au trezit lipsiti de mijloacele unui trai cat de cat decent este de 400 000 de oameni. in realitate , daca e sa ne luam dupa cifrele oficiale, au inchis portile peste 300 000 de firme. daca e sa repetam calculul simplu expus mai sus, avem peste 1 200 000 de oameni care se zbat sa supravietuiasca.
  clica de banditi, s-a gandit ca trebuie sa stranga si mai tare in chinga *, marind impozitele si executandu-i pe cei care momentan nu au cu ce sa plateasca atatea dari. au nevoie de bani, bani pe care ii fura cu nerusinare. nu am fost fan ceausescu, nu am fost membru de partid, am fost unul din cei multi care mai mult sau mai putin fatis, am fost impotriva regimului lui ceausescu. nu sunt nici acum membru vre-unui partid. nu sunt revolutionar (daca as fi
 • 0 (0 voturi)    
  dda (Miercuri, 11 august 2010, 12:38)

  ana [anonim]

  atentie mare; noi platim 26, 5% din DDA pe total mai mult decat un angajat.
 • 0 (0 voturi)    
  haos (Miercuri, 11 august 2010, 12:43)

  madalina [anonim]

  "Contributiile sociale, cele de somaj si cele de sanatate trebuie platite de toti cei care obtin venituri profesionale (drepturi de autor si PFA) in mod repetitiv (lunar, trimestrial, semestrial) sau ocazional - in acest caz, daca nu detin si carte de munca in acelasi timp."
  Deci daca am carte de munca si-mi platesc deja constributiile, mai platesc si pentru ceea ce mai lucrez pe drept de autor? Ca pe mine mai mult m-a bagat in ceata.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspunsul este DA (Miercuri, 11 august 2010, 17:28)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui madalina

   si chiar daca esti inca in ceata, tot "DA" zice aceasta minunata "lege"....
  • 0 (0 voturi)    
   Cred ca trebuie sa platesti (Marţi, 24 august 2010, 0:18)

   avocat [anonim] i-a raspuns lui madalina

   Daca ai carte de munca si esti si PFA si incasezi anumite venituri, trebuie sa platesti.
   Singura exeptie cand nu platesti este atunci cand esti angajat si incasezi pe PFA venituri ocazionale(din cand in cand, de exemplu traducator care traduce azi 3 pagini si peste 3 luni alte 2 pagini). Daca incasezi in fiecare luna un venit fix din drepturi de autor, in baza unui contract, cred ca trebuie sa platesti.
   Vezi in care dintre cele 3 situatii prevazute in articolul 3 din Normele Metodologice te incadrezi.
 • +1 (1 vot)    
  ecuatii tip PFA- noua revolutie fiscala (Miercuri, 11 august 2010, 13:23)

  minus [utilizator]

  Doamne ajuta, "un director din Ministerul Muncii care s-a ocupat direct de redactarea actului normativ" a cuvantat.

  Mai ramane sa intrebam si Academia!

  Daca baza de calcul este comuna-=venitul net, iar pentru un PFA aceste contributii insumeaza 16.5% si sunt deductibile, inteleg ca netul s-ar calcula cam asa:

  (Venitul Brut- Alte cheltuieli deductibile)/1.165=Venitul Net

  si apoi se repartizeaza asa:

  Contributii:
  CAS= 0.105*Venitul Net
  CASS=0.055*Venitul Net
  AS=0.005*Venitul Net

  iar anual se plateste impozitul pe venit= 0.16*Venitul Net
 • 0 (0 voturi)    
  Contributii ? (Miercuri, 11 august 2010, 17:27)

  contributii ! [anonim]

  Se vor plati contributiile sociale s de catre PFA constituite de pensionari ?
  • +1 (1 vot)    
   NU (Miercuri, 11 august 2010, 18:14)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui contributii !

   Consultati "Normele" la Art 2.
   Persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii NU le sunt aplicabile prevederile art III din OG.
 • +1 (1 vot)    
  dat cu subsemnatul lunar? (Miercuri, 11 august 2010, 18:38)

  Cezaria [anonim]

  S-a comentat prea puţin faptul că va trebui să mergem lunar la administraţia financiară (sau la poştă), să facem, mai mult ca sigur, cozi infernale pentru a completa hârţoage, pentru a plăti la ghişee şi aşa mai departe.
  Mie-mi sună a haos absolut şi a lipsă de respect pentru timpul nostru.
  Sunt traducătoare de film şi literatură, plătită doar pe contracte de drepturi de autor şi am colegi care lucrează de la distanţă (din alte ţări). Mă întreb ei cum se vor înfiinţa lunar să-şi depună mirificile declaraţii?
  Mi-am pus problema grevei fiscale şi pe cea a asocierii pentru a da în judecată neseriosul stat român. Şi nu pentru că nu mi-aş dori un stat puternic, alimentat şi din banii mei, ci pentru că mă enervează ameninţările cu amenzi mari şi aşa mai departe, în condiţiile în care înotăm în plin vag.
 • 0 (0 voturi)    
  Cotizez, deci exist....cam o treime (Miercuri, 11 august 2010, 21:51)

  minus [utilizator]

  De ceva vreme. d-l Boc ne aiurește cu principiul contributivitatii la fondul de pensie...care va sa zica, o sa ai pensia "cumva" corelata cu cat ai contribuit.

  Iata ca - brusc- nu mai contează cati bani ai cotizat, dar si- "culmea" - procentul din venit cu care ai contribuit are o mare importanta!
  De ce?Misterele Bocului si ale celor asemenea lui!

  Art. 12. -din Norme
  (1) Stagiul de cotizare realizat de persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se stabileste prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contributie individuala de asigurari sociale si cota de contributie de asigurari sociale aprobata pentru locurile de munca in conditii normale.

  Mai pe românește, ești obligat să cotizezi in fiecare luna, dar din 3 ani ti se recunoaște doar unul, chiar daca luna de luna ai dat ceva bani.

  Cred ca nici in ultimul stat totalitar nu se întâmpla asa ceva....să fi obligat sa cotizezi lunar din motive "sociale" si să nu ti se recunoască perioada de cotizare! Bravo tata, ați reușit!
 • 0 (0 voturi)    
  Rog Hotnews sa intrebe oficial (Joi, 12 august 2010, 14:24)

  Tedu [anonim]

  Pentru ca la intrebarile venite din partea Hotnews raspunsurile vin mult mai repede, va rog sa solicitati Min. Finantelor si Min. Muncii clarificari privind lunile in care din calculul "venit brut - cheltuieli deductibile" rezulta pierdere neta.
  1. Se platesc sau nu contributiile individuale in caz de pierdere neta intr-o luna?
  2. In cazul firmelor, pierderea neta dintr-o perioada este cheltuiala deductibila in urmatoarea perioada. In cazul veniturilor profesionale, pierderea neta dintr-o luna este considerata cheltuiala deductibila in luna urmatoare?
  Va multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  CAS si CASS retroactiv (Joi, 10 februarie 2011, 10:49)

  oana [anonim]

  daca nu mai lucrez de 6 luni si sunt gravida in 4 luni , pot plati retroactiv CAS si CASS si sa pot beneficia de plata prenatalului


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by