Norges Bank, banca centrala a Norvegiei, a cumparat 2,024% din capitalul grupului italian Fiat, potrivit unui comunicat al institutiei de reglementare italiene, Consob. Potrivit aceluiasi "docoment", operatiunea a avut loc in 4 august si a fost realizata in mod direct, fara intermediari, scrie Dan Popa pe blogul lui

Prin urmare, Banca Nationala a Norvegiei este unul dintre actionarii principali ai Fiat. Din cate stiu, bancherii centrali norvegieni mai detin actiuni la Parmalat (2,031%), Atlantia (2,05%), Maire Tecnimont (2,08%), BasicNet (2,033%) si Impregilo (1,96%).

Fara alte comparatii cu ai nostri bancheri centrali. Maine o sa dau o lista cu investitiile directe in sectorul privat al bancilor centrale din mai multe state ale lumii. M-am uitat astazi peste ea si e foarte interesanta.

Background: Norvegia a votat de doua ori impotriva aderarii la UE in cadrul unor referendumuri organizate in 1972 si 1994. Cu toate acestea, statul norvegian coopereaza indeaproape cu UE in majoritatea domeniilor. Chiar daca parerile sunt impartite in ceea ce priveste aderarea la UE, exista un consens la nivel politic asupra necesitatii ca Norvegia sa fie un partener de cooperare activ si constructiv in Europa.

Cea mai importanta legatura a Norvegiei cu Uniunea Europeana este Acordul privind Spatiul Economic European (SEE), care a intrat in vigoare in 1994. Acordul SEE permite Norvegiei si celorlalte state SEE sa participe la piata interna UE. Acest lucru asigura ca in zonele incluse in Acordul SEE, firmele si cetatenii norvegieni si din statele membre UE sunt tratati in acelasi fel pe intreg teritoriul inclus in Acordul SEE. In calitate de parte a Acordului SEE, Norvegia se implica in elaborarea si se supune legislatiei europene in domeniile aferente pietei interne, ca transportul si protectia mediului. Norvegia participa, de asemenea, la programele UE din numeroase domenii, inclusiv in domeniul culturii si cercetarii, cooperare in sectorul politicii regionale si educatie. Acordul SEE nu include uniunea vamala a UE, politica sa comuna privind schimburile comerciale cu tarile terte sau politicile in domeniul pescuitului si al agriculturii.

De asemenea, Norvegia coopereaza in mod considerabil cu Uniunea Europeana in domeniul justitiei si al afacerilor interne.

Detalii despre Norvegia, aici.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa