Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisia Europeana: Comisarul pentru Buget nu este in favoarea unui impozit european direct

Comisia Europeana a transmis o "corectura" la informatiile aparute in mass-media luni legate de posibilitatea introducerii unui impozit direct - idee atribuita Comisarului pentru Buget Janusz Lewandowski. "Comisarul nu a cerut introducerea unui impozit european direct... El a afirmat în mod explicit că, deși unii sprijină această idee, nu este în favoarea unui impozit european direct, deoarece s-ar transmite astfel un mesaj politic gresit", a declarat un purtator de cuvant. Reactia vine dupa ce luni mai multe publicatii internationale au preluat o stire potrivit careia Comisia Europeana ar urma sa analizeze posibilitatea introducerii unui impozit european, pe care fiecare cetatean al celor 27 de state membre ar urma sa il verse in bugetul UE - citand o declaratie a Comisarului pentru Buget.

Restantele populatiei de peste 30 de zile au depasit un miliard euro, dupa ce au crescut cu 6,6% in iunie

Restantele la credite ale persoanelor fizice, cu o intarziere mai mare de 30 de zile, au crescut in luna iunie cu 6,6% comparativ cu luna anterioara, pana la 4,45 miliarde de lei, potrivit datelor Biroului de Credit. In iunie, numarul restantierilor a crescut cu 8.500, pana la un total de 714.071 persoane.

Astfel, valoarea medie a unei restante se situa la sfarsitul lunii iunie la 6.245 lei, cu 5,4% mai mult decat in luna anterioara si cu 50% mai mult comparativ cu finele anului trecut. Cele mai multe restante se inregistreaza la creditele in lei, cu peste 2,41 miliarde de lei, in timp ce restantele la imprumuturile in euro au depasit echivalentul a 1,54 miliarde de lei. La imprumuturile in dolari, restantele au depasit echivalentul a 15 milioane de lei, in vreme ce restantele la creditele in alte valute (franci elvetieni, yeni japonezi etc.) se situau la nivelul de 484,66 milioane de lei. Marea majoritate a intarzierilor la plata depaseau 90 de zile, insumand 3,21 miliarde de lei, cu 3,22% mai mult decat in mai, iar creditele aflate in colectare s-au majorat cu 8,66%, la 839 milioane de lei.

Canicula şi incendiile vor încetini creşterea economică a Rusiei

Creşterea economică din Rusia, şi aşa modestă, va încetini ca urmare a caniculei şi a incendiilor devastatoare, potrivit analiştilor care estimează prejudiciile la 7-15 miliarde de dolari (5-11 miliarde euro).

Economia rusă s-a contractat cu 7,9% în 2009, ca urmare a recesiunii mondiale, iar autorităţile anticipează pentru acest an un avans de 4%, susţinut de creşterea cotaţiilor hidrocarburilor, care reprezintă 60% din exporturile ţării.

Instituţiile financiare internaţionale au anticipat la rândul lor ritmuri de creştere mai ridicate, deşi au subliniat că redresarea este fragilă. Premierul Vladimir Putin a anunţat luni o nouă revizuire în scădere a previziunilor privind recolta de cereale, la 60-65 milioane tone, faţă de 97 milioane tone în 2009. Scumpirile determinate de secetă vor avea un impact puternic asupra inflaţiei.

GDF Suez preia International Power, formând al doilea mare producător de electricitate din lume

GDF Suez, operatorul celei mai mari reţele de gaze din Europa, a încheiat un acord privind preluarea companiei britanice International Power, care va duce la formarea celui de-al doilea mare producător de electricitate la nivel mondial.

Noua companie, listată la Londra, va reuni unităţi ale GDF din afara Europei, inclusiv active din Marea Britanie şi Turcia, cu activele deţinute de International Power şi va avea o capacitate de generare de 66.000 de megawaţi.

GDF va plăti acţionarilor International Power dividende speciale în sumă de 1,4 miliarde de lire sterline.

Grupul francez va deţine o participaţie de 70% la compania nou formată.

International Power deţine participaţii la peste 45 de companii energetice din întreaga lume, de la ferme eoliene din Canada la centrale pe gaze din Emiratele Arabe Unite şi Thailanda.