Consiliul Fiscal: ​Romania trebuie sa isi reformeze urgent Finantele. Vezi care sunt solutiile posibile

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 11 august 2010, 13:59 Economie | Finanţe & Bănci


Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal
Foto: HotNews.ro
 documente
(11 Aug 2010) PDF, 3MB
"Problemele economiei romanesti sunt structurale si degeaba obtinem o crestere economica daca nu le corectam. Dupa ce am turat masina economica peste potential si am bagat-o in gard, a o lua din nou la drum cu aceeasi masina, fara a o repara, poate fi fatal pentru economie", a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Impreuna cu alti membri ai Consiliului, Dumitru a facut o analiza amanuntita a pozitiei fiscale a Romaniei, concluziile nefiind deloc imbucuratoare.
 • Venituri bugetare: colectam mult prea putin. Economia reactioneaza mai bine la modificarea CAS decat a cotei unice
La nivel de venituri bugetare evolutia istorica arata ca Romania nu a reusit sa colecteze mai mult de 33% din PIB, cifra care ne plaseaza pe ultimul loc in UE 27. "In privinta veniturilor fiscale, ne-am pozitionat la 28-29% in medie
veniturile fiscale
Foto: Hotnews
din ultimii ani. La impozitele indirecte scaderea a fost mai insemnata in ultimii ani. Paradoxul este ca, desi accizele au crescut, veniturile colectate din accize au scazut. Teoretic, scaderea ar insemna ca oamenii fumeaza mai putin. Din pacate, cred ca evaziunea poate explica aceasta evolutie, nu scaderea consumului￯, a explicat Dumitru.

Cat priveste TVA, Romania are o rata implicita (calculata ca raport intre incasarile din TVA si consumul privat) de 10,8%, una dintre cele mai reduse din Europa. "La aceeasi rata a inflatiei, Cehia colecteaza dublu fata de Romania. Bulgaria, cu TVA mai ridicat, colecteaza si ea mai mult", a mai explicat Dumitru.

Potrivit sefului Consiliului Fiscal, economia si mediul de afaceri in special reactioneaza mai bine atunci cand se modifica nivelul CAS decat cel al cotei unice. "Daca luati in calcul nivelul colectarii o sa vedeti ca atunci cand CAS-ul a scazut, gradul de conformare a urcat. Ideea este ca zaharelul sa fie insotit si de bici. Atunci cand dai un stimulent fiscal, sa inaspresti pedepsele pentru evaziune", a mai spus
Ionut Dumitru a precizat ca, si in ceea ce priveste rata de colectare a impozitelor, Romania continua sa aiba o problema.

"Romania are o baza legala de 16 la suta pentru colectarea impozitelor, una dintre cele mai mici rate de colectare. Desi Bulgaria si Cehia au rate de colectare mai mici, aduna mai multi bani la buget. Romania are o problema cu rata de colectare, mai ales ca o buna parte a populatiei este in zone nefiscalizate', a spus Dumitru.
 • Cand dai zaharelul, arata-le si biciul
Acesta a adaugat ca impozitul pe profit se colecteaza atat cat sa ne pozitionam pe locul 24 din 27 in UE si pe locul 9 din 10 intre noile state membre
Efectul de conformare
Foto: Hotnews


"Fata de tarile din jurul nostru, Romania, la o cota de 16 la suta impozit pe profit, colecteaza 5 la suta. Bulgaria si Letonia colecteaza mult mai mult decat noi, desi au cote mai mici de impozitare pe profit", a precizat seful Consiliului Fiscal.
La capitolul impozitelor indirecte (TVA, accize, taxe vamale), raportul arata ca acestea au inregistrat o scadere pana la 11,9 la suta din PIB, fata de 12,9 la suta, in 2008.
Nici la colectarea de TVA Romania nu sta foarte bine, astfel incat gradul mic de absorbtie ne claseaza pe locul 20 in UE si pe locul 8 in grupul noilor state membre.

 • Solutii posibile, in opinia Consiliului Fiscal:
1. Consolidarea fiscala presupune reducerea deficitului bugetar, preponderent prin reducerea cheltuielilor bugetare. Prioritare sunt: Reducerea facturii sociale prin diminuarea fondului de salarii din sectorul bugetar, reforma sistemului de pensii (pe baza principiului contributivitatii, eliminarea pensiilor speciale, cresterea varstei de pensionare efective, etc.) si a celui de ajutoare sociale
-Eliminarea risipei si cresterea eficientei in alocarea fondurilor
 2. Imbunatatirea infrastructurii - factor cheie al asigurarii cresterii economice durabile/pe termen lung prin:
-Absorbtia rapida a fondurilor europene - trebuie sa devina prioritate guvernamentala
Rate implicite de taxare
Foto: Hotnews

-Parteneriate public-privat
-Consolidarea fiscala va crea spatiu fiscal pentru cresterea cheltuielilor de capital. In acest sens sunt esentiale bugetarea  multianuala si elaborarea unei strategii coerente de investitiilor publice la nivel national si ierarhizarea rationala a prioritatilor la nivel local.
3. Definirea prioritatilor in ceea ce priveste veniturile publice astfel:
-Reducerea evaziunii fiscale
-Eliminarea exceptiilor si cresterea bazei de impozitare
-Simplificarea sistemului de taxe
-Alinierea impozitelor pe avere la standarde europene
(cresterea impozitelor pe stocul de avere)
-Cresterea veniturilor nefiscale prin mai buna administrare a activelor proprietate a statului sau a celor concesionate si cresterea redeventelor pentru exploatarea resurselor naturale
4. Elaborarea unei strategii coerente de management a datoriei publice
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4252 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  si ecoul ce zicea? (Miercuri, 11 august 2010, 14:23)

  Dedalus [anonim]

  Ce sa spun, mai aveam nevoie de un consiliu de cobe, care sa se preocupe de incasarea veniturilor la buget.

  Pur si simplu dubleaza Ministerul de Finante, pentru ce naiba mai platim si Consiliul asta?!

  Ma asteptam sa vina cu propuneri tocmai in ce priveste re-structurarea economiei romanesti, nu sa-mi spuna ca e "destructurata" si dupa aia sa vina cu solutia minunata a cresterii impozitelor si a gradului de colectare.

  Din impozitele mele ii mai platesc si pe astia care descopera apa calda...

  Imi este acum clar ca mai avem un consiliu inutil care consuma bani degeaba punaind pe internet statisticiel de la finante si de la INS.

  La modul serios, acelasi lucru il face si Ogonas, gratis. Si el macar spune ceva, interpreteaza intr-un fel.

  Uite prima mea solutie de restructurare: desfiintati 90% din aceste consilii de repetaci cronici + desfiintati 50% din posturiel de conducere (NU din posturi, nici din minsitere, asta e o pacaleala).

  Simplificati odata contabilitatea tembela a firmelor, reduceti birocratia, interziceti clauzele de "dedicatie" din achizitiile publice ( e suficient sa schimbi 3 articole din OFG 34 /2006 si obtii economii la buget de 1-2 miliarde de euro pe an!".

  Cam asa arata masurile necesare, nu infiintarea de consilii tembele care mananca din impozitele mele.
 • -1 (3 voturi)    
  Brava natziune! Halal sa-tzi fie! (Miercuri, 11 august 2010, 14:32)

  Dedalus [anonim]

  Citat din Prezentare, capitolul final de Concluzii:

  "Stabilitatea macroeconomică – element esenŃial
  pentru cresterea economică sustenabilă
   Riscurile asupra stabilităŃii macroeconomice provin în mare măsura în acest moment din zona finanŃelor publice
   SoluŃionarea impasului major al finanŃelor publice este cheia reluării sustenabile a cresterii economice si depăsirii crizei economice"

  Eu va intreb la modul cel mai serios daca sunteti intregi la cap? Nu e o intentie de insulta, ci doar expresia unei mirari uriase care ma cuprinde.

  Pe langa eroarea conceptuala majora: cresterea economica e una si desvoltarea durabila (sustenabila) e cu totul altceva, ar fi cazul sa mai cititi, astfel de concluzii a la Gaga (personajul simbolic roman, nu Lady Gaga...:-)) ma fac sa ma intreb daca nu cumva e vreo eroare la mijloc. Cum se poate ca ditamai Consiliului Fiscal sa se concretizeze intr-o caciula de grafice, a caror concluzii le stie orice roman de un an de zile?!

  Urmatoare prezentare cred ca va fi despre faptul ca industria e diferita de agricultura, ca bancile dau bani cu imprumut si ...descoperirea descoperirilor! unii oameni au bani si altii...nu.
 • 0 (2 voturi)    
  ATENTIE (Miercuri, 11 august 2010, 15:01)

  Doru [anonim]

  In atentia Consiliului Fiscal: In Romania, AVAS urmareste recuperarea unor creante FISCALE de la 65.000 agenti economici. Aceiasi 65.000, plus alte cate zeci de mii or mai fi, tot pentru creante fiscale, sunt urmariti (mai bine, as zice eu) si de catre ANAF !
  Vi se pare normala o astfel de situatie (doar pentru ca AVAS-ul sa-si mai justifice existenta, probabil) ?
  Iertati-ma, dar la noi ca la nimeni. A, si sa nu uit : din banii colectati de AVAS de la cei 65.000, ati verificat cati ajung efectiv la buget (e vorba de fd. de sanatate) si cati in contul creditorilor AVAS ?
  • -1 (1 vot)    
   NU NUMAI (Joi, 12 august 2010, 9:44)

   Provox [anonim] i-a raspuns lui Doru

   Dar dumneata ai verificat cate anunturi de vanzari (indiferent ca e vorba despre actiuni sau despre mijloace fixe) mai publica AVAS-ul ? Ca sa nu te obosesti, iti spun eu ca niciunul. Avand in vedere trecerea de care se spune ca se bucura unii dintre sefi (vicepresedinti, consilieri), sa nu-ti faci iluzii ca se schimba ceva. Ba da, se mai desfiinteaza niste posturi in invatamant.
 • +2 (2 voturi)    
  Este GRAV (Miercuri, 11 august 2010, 15:30)

  DIA [anonim]

  Modelul Elvetian, toate veniturile se impozeaza, cei in nevoi asistati.

  Inainte de asistare sociala, acordarea de ajutor se face pe baza de proprie declaratie ca nu dispune de alte mijloace de viata dupa care isi primeste ajutorul.

  Aceste ajutoare sunt temporare pana cand cei in cauza revin la viata activa.

  In cazul cand cei ajutati, asistati sunt descoperiti ca au mintit situatia este foarte grava
  • +2 (2 voturi)    
   Stie cineva cata hotie este in modulde acordare a (Joi, 12 august 2010, 10:34)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui DIA

   Sunt situatii cand cei care primesc ajutoare nici nu au solicitat si nici nu au intocmit o cerere sau declaratie.Actele sunt intocmite si de multe ori si semnate de functionarii responsabili cu protectia sociala si mare parte din bani raman la acestia.Asistatii se aleg cu scutirile si adeverinta de spitalizare.Despre bani li se spune mereu ca nu au venit de la Bucuresti,ca nu-i asa ,daca e sa fie un vinovat,acesta trebuie sa fie guvernul.Functionarul este altceva.El este sef peste guvern si tara.Bine ar fi ca fiecare partid sa vina la putere cu oamenii lui.Sa se termine prosteala ca n-am putut ca nu ne-au lasat.Asa apere si responsabilitatea oamenilor politici si a partidelor si obligatia de a-si forma oameni pentru administratie.Si daca esti partid politic si nu ai oameni pentru administratie si guvernare,stai pe tusa pana-ti formezi.
 • 0 (4 voturi)    
  solutia este (Miercuri, 11 august 2010, 15:55)

  alin [anonim]

  legalizarea prostitutiei si canabisului(acize triple fata de tabaco) ar adunce bani frumosi tarii plus turism
  • -1 (3 voturi)    
   consiliu (Miercuri, 11 august 2010, 16:11)

   cuchi [anonim] i-a raspuns lui alin

   Cine crede ca aceste consilii, comisii, etc. sunt infiintate in scopul imbunatatirii traiului pentru popor se inseala. Este o vorba, daca vrei sa rezolvi o problema iei o decizie, daca vrei sa o amani numesti o comisie, un consiliu, etc.
 • 0 (2 voturi)    
  problema economiei romanesti e INCOMPETENTA (Miercuri, 11 august 2010, 16:15)

  lili [anonim]

  Toate problemele economiei Romaniei de care vorbeste Dl Ionut Dumitru poarta un singur nume: INCOMPETENTA celor responsabili de aceste probleme. Iar solutiile identificate n-au nici o sansa sa fie implementate curand de actuala clasa politica romaneasca. Nici nu sunt in stare si nici nu au nici un interes. Interesul politicienilor romani cand ajung la guvernare sau in parlamentul Romaniei sau in diferite structuri administrative nu este deloc Romania, este in primul rand interesul personal, al lor si al celor care i-au ajutat sa ajunga pe acele posturi. Cum sa asteptam eficientizarea aparatului bugetar cand Dl Boc se roaga de ei sa faca restructurari, iar restructurarile lor inseamna de fapt sa-i mute dintr-un loc in altul, fapt sesizat si de Dl Basescu. Vreo speranta ??!! NO WAY !!!!
 • -1 (3 voturi)    
  biciul:) (Miercuri, 11 august 2010, 19:45)

  Liana [anonim]

  •Cand dai zaharelul, arata-le si biciul ...care e zaharelul si care biciul? micsoram cu 0.001 taxa sau contributia sau impozitul sau cum s-o fi numind asta...birul si marim de 1000 de ori amenda
  vine control...pai pot sa iti dau amenda intre 1000 si 10000 ce faci cand esti la mana organului de control? spaga si uite asa toata lumea multumita eu scap mai ieftin organul multumit si statul zice ca nu stie ........ amenzile mici si aplicate ar fi "biciul" dar legislatia noastra este facuta pentru a incuraja evaziunea si spaga si cumetria si amicitia si .....numai economia nu iar mediul privat este un infractor prin definitie .Cand spui mediu privat in mintea organului filfaie o lampita si gata esti infractor iar in hatisul asta legislativ in marasmul asta birocratic nu ai cum sa nu fi infractor macar ca ai uitat sa pui o virgula pe un document sau ai listat portret in loc de landscape. Sunteti jalnici domnilor din fruntea finantelor tarii...jalnici
 • +1 (1 vot)    
  referitor la Consiliul fiscal (Joi, 12 august 2010, 21:44)

  Georgeta [anonim]

  Stimate domnule presedinte al C.F. problema majora in colectarea creantelor fiscale ale statului o reprezinta legislatia. Un proces poate dura ani de zile timp in care creantele statului cresc iar valoarea activelor societatii scad semnificativ. Apreciez analiza efectuata de dvs. comparativ cu celelalte state membre UE dar in Romania legislatia trebuie schimbata. Un stat devine puternic daca are o legislatie puternica. De la presedintele tarii in jos se vorbeste de evaziune fiscala, e de notorietate evaziunea cu alcool si tigari insa ... nu am auzit de masuri drastice impotriva celor care fac evaziune. In afara de a vedea ca se confisca cate o camioneta nu se intampla nimic. Contesta in instanta actul administrativ fiscal , se judeca cel putin doi ani, instraineaza activele , isi mai schimba si sediul firmei in alt judet si tot sa se colecteze in ritmul asta. Cauza principala a ratei scazute de colectare o reprezinta lipsa legislatiei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by