- Venituri bugetare: colectam mult prea putin. Economia reactioneaza mai bine la modificarea CAS decat a cotei unice
Cat priveste TVA, Romania are o rata implicita (calculata ca raport intre incasarile din TVA si consumul privat) de 10,8%, una dintre cele mai reduse din Europa. "La aceeasi rata a inflatiei, Cehia colecteaza dublu fata de Romania. Bulgaria, cu TVA mai ridicat, colecteaza si ea mai mult", a mai explicat Dumitru.
Potrivit sefului Consiliului Fiscal, economia si mediul de afaceri in special reactioneaza mai bine atunci cand se modifica nivelul CAS decat cel al cotei unice. "Daca luati in calcul nivelul colectarii o sa vedeti ca atunci cand CAS-ul a scazut, gradul de conformare a urcat. Ideea este ca zaharelul sa fie insotit si de bici. Atunci cand dai un stimulent fiscal, sa inaspresti pedepsele pentru evaziune", a mai spus
Ionut Dumitru a precizat ca, si in ceea ce priveste rata de colectare a impozitelor, Romania continua sa aiba o problema.
"Romania are o baza legala de 16 la suta pentru colectarea impozitelor, una dintre cele mai mici rate de colectare. Desi Bulgaria si Cehia au rate de colectare mai mici, aduna mai multi bani la buget. Romania are o problema cu rata de colectare, mai ales ca o buna parte a populatiei este in zone nefiscalizate', a spus Dumitru.
- Cand dai zaharelul, arata-le si biciul
"Fata de tarile din jurul nostru, Romania, la o cota de 16 la suta impozit pe profit, colecteaza 5 la suta. Bulgaria si Letonia colecteaza mult mai mult decat noi, desi au cote mai mici de impozitare pe profit", a precizat seful Consiliului Fiscal.
La capitolul impozitelor indirecte (TVA, accize, taxe vamale), raportul arata ca acestea au inregistrat o scadere pana la 11,9 la suta din PIB, fata de 12,9 la suta, in 2008.
Nici la colectarea de TVA Romania nu sta foarte bine, astfel incat gradul mic de absorbtie ne claseaza pe locul 20 in UE si pe locul 8 in grupul noilor state membre.
- Solutii posibile, in opinia Consiliului Fiscal:
-Eliminarea risipei si cresterea eficientei in alocarea fondurilor
2. Imbunatatirea infrastructurii - factor cheie al asigurarii cresterii economice durabile/pe termen lung prin:
-Absorbtia rapida a fondurilor europene - trebuie sa devina prioritate guvernamentala
-Parteneriate public-privat
-Consolidarea fiscala va crea spatiu fiscal pentru cresterea cheltuielilor de capital. In acest sens sunt esentiale bugetarea multianuala si elaborarea unei strategii coerente de investitiilor publice la nivel national si ierarhizarea rationala a prioritatilor la nivel local.
3. Definirea prioritatilor in ceea ce priveste veniturile publice astfel:
-Reducerea evaziunii fiscale
-Eliminarea exceptiilor si cresterea bazei de impozitare
-Simplificarea sistemului de taxe
-Alinierea impozitelor pe avere la standarde europene
(cresterea impozitelor pe stocul de avere)
-Cresterea veniturilor nefiscale prin mai buna administrare a activelor proprietate a statului sau a celor concesionate si cresterea redeventelor pentru exploatarea resurselor naturale
4. Elaborarea unei strategii coerente de management a datoriei publice
Pur si simplu dubleaza Ministerul de Finante, pentru ce naiba mai platim si Consiliul asta?!
Ma asteptam sa vina cu propuneri tocmai in ce priveste re-structurarea economiei romanesti, nu sa-mi spuna ca e "destructurata" si dupa aia sa vina cu solutia minunata a cresterii impozitelor si a gradului de colectare.
Din impozitele mele ii mai platesc si pe astia care descopera apa calda...
Imi este acum clar ca mai avem un consiliu inutil care consuma bani degeaba punaind pe internet statisticiel de la finante si de la INS.
La modul serios, acelasi lucru il face si Ogonas, gratis. Si el macar spune ceva, interpreteaza intr-un fel.
Uite prima mea solutie de restructurare: desfiintati 90% din aceste consilii de repetaci cronici + desfiintati 50% din posturiel de conducere (NU din posturi, nici din minsitere, asta e o pacaleala).
Simplificati odata contabilitatea tembela a firmelor, reduceti birocratia, interziceti clauzele de "dedicatie" din achizitiile publice ( e suficient sa schimbi 3 articole din OFG 34 /2006 si obtii economii la buget de 1-2 miliarde de euro pe an!".
Cam asa arata masurile necesare, nu infiintarea de consilii tembele care mananca din impozitele mele.
"Stabilitatea macroeconomică – element esenŃial
pentru cresterea economică sustenabilă
Riscurile asupra stabilităŃii macroeconomice provin în mare măsura în acest moment din zona finanŃelor publice
SoluŃionarea impasului major al finanŃelor publice este cheia reluării sustenabile a cresterii economice si depăsirii crizei economice"
Eu va intreb la modul cel mai serios daca sunteti intregi la cap? Nu e o intentie de insulta, ci doar expresia unei mirari uriase care ma cuprinde.
Pe langa eroarea conceptuala majora: cresterea economica e una si desvoltarea durabila (sustenabila) e cu totul altceva, ar fi cazul sa mai cititi, astfel de concluzii a la Gaga (personajul simbolic roman, nu Lady Gaga...:-)) ma fac sa ma intreb daca nu cumva e vreo eroare la mijloc. Cum se poate ca ditamai Consiliului Fiscal sa se concretizeze intr-o caciula de grafice, a caror concluzii le stie orice roman de un an de zile?!
Urmatoare prezentare cred ca va fi despre faptul ca industria e diferita de agricultura, ca bancile dau bani cu imprumut si ...descoperirea descoperirilor! unii oameni au bani si altii...nu.
Vi se pare normala o astfel de situatie (doar pentru ca AVAS-ul sa-si mai justifice existenta, probabil) ?
Iertati-ma, dar la noi ca la nimeni. A, si sa nu uit : din banii colectati de AVAS de la cei 65.000, ati verificat cati ajung efectiv la buget (e vorba de fd. de sanatate) si cati in contul creditorilor AVAS ?
Inainte de asistare sociala, acordarea de ajutor se face pe baza de proprie declaratie ca nu dispune de alte mijloace de viata dupa care isi primeste ajutorul.
Aceste ajutoare sunt temporare pana cand cei in cauza revin la viata activa.
In cazul cand cei ajutati, asistati sunt descoperiti ca au mintit situatia este foarte grava
vine control...pai pot sa iti dau amenda intre 1000 si 10000 ce faci cand esti la mana organului de control? spaga si uite asa toata lumea multumita eu scap mai ieftin organul multumit si statul zice ca nu stie ........ amenzile mici si aplicate ar fi "biciul" dar legislatia noastra este facuta pentru a incuraja evaziunea si spaga si cumetria si amicitia si .....numai economia nu iar mediul privat este un infractor prin definitie .Cand spui mediu privat in mintea organului filfaie o lampita si gata esti infractor iar in hatisul asta legislativ in marasmul asta birocratic nu ai cum sa nu fi infractor macar ca ai uitat sa pui o virgula pe un document sau ai listat portret in loc de landscape. Sunteti jalnici domnilor din fruntea finantelor tarii...jalnici