Mediatorii bancari au intervenit in peste 100 de conflicte intre clienti si banci de la infiintarea Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB), in noiembrie 2009, cele mai multe sesizari fiind legate de comisioanele ascunse practicate de institutiile de credit, a declarat pentru HotNews.ro Tudor Tatu, presedintele UMB. Potrivit acestuia, au existat situatii in care bancile au refuzat medierea, insa relatiile dintre mediatori si banci s-au imbunatatit considerabil in ultima perioada.

"La nivel de tara avem peste 100 de medieri, insa in unele cazuri bancile au refuzat medierea. Relatia s-a imbunatatit considerabil in ultima perioada si acum cam toate bancile accepta medierea. Probabil ca si schimbarile legislative i-au facut sa se indrepte spre mediere", a declarat Tudor Tatu.

Un lucru imbucurator este ca luna trecuta Institutul Bancar Roman a organizat un curs de specializare si perfectionare, iar in luna septembrie va organiza un alt curs.

Tudor Tatu

Presedintele UMB a mai aratat ca mediatorii au obtinut o serie de succese pentru clienti, bancile acceptand reesalonarea unor credite sau chiar eliminarea unor comisioane. El a mai spus ca exista si cazuri in care clientii se adreseaza mediatorilor prea tarziu pentru a fi ajutati, dand ca exemplu cazurile de executari silite aflate in stadiu avansat.

Tudor Tatu a vorbit si despre intentia Asociatiei Romane a Bancilor de a infiinta Mediatorul Bancar, institutie care se doreste a fi "acceptata si recunoscuta de comunitatea bancara si al carei nivel de profesionalism si cunoastere a activitatii bancare sa reprezinte garantia unei analize competente si pertinente a cauzelor supuse medieri". Tatu nu crede insa ca intentia ARB are sanse de reusita, in conditiile in care Legea medierii prevede ca mediatorul trebuie sa fie neutru.

"Nu cred ca au sanse de reusita. ARB vroia inca din 2006 sa infiinteze acel Ombudsman bancar, insa dansii vroiau sa fie in subordinea lor. Nu s-a putut face acest lucru pentru ca la nivel de tara functioneaza Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, unde se spune ca mediatorul nu trebuie sa fie in subordinea nimanui", a spus presedintele UMB.

Ombudsmanul bancar este un proiect initiat in 2006 de ARB si care a fost inregistrat la OSIM in 2009. BNR isi daduse acordul pentru functionarea unei asemenea institutii in prima parte a lunii noiembrie 2008, costurile infiintarii fiind estimate intre 600.000 si 700.000 lei. Infiintarea acestei institutii a trenat insa, iar in prezent nu se poate spune cu precizie cand isi va intra in rol Ombudsmanul bancar.

HotNews.ro a incercat sa afle si in ce stadiu se afla proiectul initiat de ARB, insa reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor ne-au transmis ca "in momentul in care entitatea cu sarcini de mediere va deveni functionala se va transmite un comunicat de presa pe aceasta tema".

Conform reprezentantilor Uniunii Mediatorilor Bancari, atat bancile cat si clientii acestora pot apela la mediere pentru rezolvarea conflictelor.

Cazuri ce pot fi sesizate de catre banca:

  • Neexecutarea obligatiilor asumate prin contract fata de banca (cel mai frecvent neplata de catre clientii debitori a datoriilor banesti ori de alta natura- rate, dobanzi, penalitati- catre banca creditoare; plata ratelor la credit si a dobanzilor, cu intarziere, in mod reperat; instrainarea/ascunderea bunurilor aduse in garantie, fara acordul/stirea bancii);
  • Declansarea procedurii insolventei de catre clientii debitori, in mod abuziv si fara temei legal, cu scopul de a impiedica banca si restul creditorilor in realizarea creantei sale;
  • Refuzul nejustificat al clientilor debitori de a considera restructurarea prin rescadentare, reesalonare a unei facilitati de credit cu restante, propusa de Banca, preferand in schimb declansarea unor proceduri de executare silita, insolventa, etc.
  • Amenintarea, insultarea, calomnierea sau lovirea de catre clientii debitori/garanti a angajatilor bancilor creditoare cu ocazia indeplinirii atributiilor de serviciu;
  • Reclamatii nejustificate si abuzive fata de banci adresate autoritatilor si institutiilor publice, cu scopul de impiedica realizarea creantei Bancii.

Cazuri ce pot fi sesizate de catre clienti:

  • Majorarea dobanzilor si/sau a marjelor de profit si risc, stabilite ca fiind fixe pe perioada derularii intregului contract;
  • Perceperea unor comisioane suplimentare;
  • Introducerea in contractele de credit a unor clauze considerate de clienti ca fiind abuzive sau care nu sunt intelese de clienti;
  • Informatii incomplete sau neclare cu ocazia incheierii/modificarii contractelor;
  • Necomunicarea majorarii ratei dobanzii atunci cand aceasta nu are legatura cu un indice de referinta, public;
  • Modificarea clauzelor contractelor fara consultarea si acordul partilor contractante si neincheierea unui act aditional, semnat de ambele parti;
  • Erori in procesarea tranzactiilor cu carduri;
  • Erori in procesarea tranzactiilor efectuate de clienti prin online/internet banking;
  • Inregistrari eronate ale clientilor in Centrala Riscurilor Bancare(CRB) si in Biroul de Credit;
  • Prelucrarea cu intarziere a ordinelor de plata.