Ministerul Mediului va primi 300 de milioane de lei in urma rectificarii bugetare, pentru co-finantarea proiectelor in programul operational sectorial de mediu (POS Mediu), a declarat ministrul Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, este necesara o crestere a acestor fonduri in vederea unei absorbtii mai bune a fondurilor europene. Temerile ministrului au fost alungate de premierul Emil Boc care a spus ca si bugetul Ministerului Agriculturii va fi suplimentat in vederea asigurarii sumelor necesare pentru cofinantarea proiectelor europene. Guvernul a discutat in sedinta de miercuri proiectul de rectificare bugetara.

"Am cerut 2 miliarde de RON, dar nu am sperante ca le vom primi. Dar, mai degraba, cred ca bugetul va fi afectat negativ", a spus Mihail Dumitru. In schimb, premierul a spus: "Nu se taie nicun euro de la cofinantare, dimpotriva, la Mediu si Agricultura am suplimentat, astfel incat absorbtia fondurilor UE sa nu aiba de suferit".

In ceea ce priveste fondurile europene pe POS Mediu, au fost semnate pana acum contracte de 2,5 miliarde euro. Sumele care au fost acordate beneficiarilor sunt de 250 milioane euro, dar absorbtia efectiva este de numai 70 milioane euro, a precizat Borbely. "Putem fi mandri ca suntem primii in Europa in ceea ce inseamna semnarea contractelor majore. Suntem dati exemplu pozitiv in Europa, am semnat contracte de circa 2,5 miliarde de euro. Din pacate, nu putem fi mandri in ceea ce priveste absorbtia, efectiv cati bani s-au cheltuit. Suntem printre ministerele fruntase, avem dati la beneficiari, ca prefinantare, circa 250 de milioane de euro si absorbtie efectiva avem circa 70 de milioane de euro", a afirmat Borbely. Acesta a precizat ca pentru viitoarele contracte pe care ministerul le va incheia cu beneficiarii, nu se va mai da o prefinantare de 30%, ci de doar 15%.