Propunerile venite dinspre PSD mi se par de o tulburatoare naivitate politica. De la zecile de mii de euro oferite capsunarilor care se intorc sau cresterea salariilor profesorilor, pana la recenta declaratie a lui Ponta cu privire la neimpozitarea veniturilor sub 1000 de lei, masurile gandite de liderii PSD vor ramane in antologia stupiditatii economice. Azi am sa ma opresc la partea de pensii, urmand ca maine sa iau la purecat problema salariilor.

In primul rand, prin renuntarea la impunere, Statul pierde bani. Lucru pe care nu si-l poate permite in acest moment. Pensiile sub 1000 de lei sunt ca numar cele mai multe. Uitati-va pe graficul alaturat (sursa datelor este Consiliul Fiscal) si spuneti-mi ce mai ramane de impozitat daca se renunta la pensiile de pana in 1000 de lei. Asta, una la mana.

Doi. In 2006, cam ce incasam din contributii, dadeam pe pensii. Luam pe tanda, dadeam pe manda. Din 2006, treaba s-a imputit. Plateam tot mai mult de la buget si adanceam deficitul pe pensii. Nimeni nu a scos atunci nicio vorba. Nici Puterea, nici Opozitia, doar BNR a venit cu mici parabole la care ziaristii au zambit si atat.

Pentru cei care vor date mai riguroase, atasez un alt grafic, ca oameni suntem. :)

Intentia prezidentului PSD da bine electoral, dar prost economic. Cum sa adancesti un deficit care si asa sta sa crape? Si mama e pensionara si stiu bine ca orice pensionar si-ar dori sa aiba mai mare nenorocita aia de pensie. Pensionarii au si ei dreptatea lor, chiar daca euforia cresterii pensiilor a fost alimentata la limita debilitatii economice de catre politicieni. Vorba lui nea Cercelescu: “Pensiile nu vor scădea cu 15%, dar au curajul cei care au tot plâns pe umerii pensionarilor să le spună cu cât li se va reduce puterea de cumpărare în urma creşterii cu 5 procente a TVA? Fiţi siguri că nu vor face aşa ceva. Sunt laşi. Dacă românii cred că oricare partid parlamentar, care s-ar afla la putere, ar fi capabil să menţină salariile şi pensiile la nivelul actual, fără să ducă inflaţia la 15% şi cursul la 6 lei pentru un 1 euro, se înşeală amarnic. Drama pensionarilor abia începe.”

Nu mai discut acum despre raportul dintre punctul de pensie si salariul mediu brut sau despre sustenabilitatea acestuia. Prefer sa dau un alt grafic.

Pensionarii au, cum spuneam, toate motivele să fie revoltaţi. Patru din cinci au pensii atât de mici încât te minunezi cum reuşesc să supravieţuiască. Cât timp au lucrat, ei au cotizat pentru a avea din ce trăi la batranete. Numai ca banii respectivi nu au intrat într-un fond din care să li se plătească acum pensiile. Sistemul actual de pensii din România se bazează pe principiul compensării între generaţii. Practic, persoanele care muncesc finanţează pensiile curente ale celor care şi-au pierdut capacitatea de munca .

A renunta la impozitarea pensiilor sub 1000 de lei inseamna a gasi alte surse de finantare a bugetului. A arunca o masura din asta in piata fara a spune de unde bani mi se pare de un infantilism periculos. Pana la urma, revin la o mai veche idee. Cand un politician inept vine cu o tampenie, chiar nu ai cum sa il penalizezi? Inafara prostiei cu sanctiunea prin ne-acordarea votului…

PS Derapaje cu duiumul observ si la politicienii Puterii. Nici PDL nu exceleaza la capitolul coerenta economica, ci dimpotriva. Cel mai trist e ca politicienii nostri par a se imparti in doua tabere tot mai bine conturate: cei prosti si cei care vor sa prosteasca.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa