In primul trimestru din acest an, 8 dintre cele 27 de tari membre UE se mai aflau in recesiune, iar 12 continuau sa inregistreze o crestere anuala a PIB negativa, printre acestea aflandu-se si Romania.

Teoretic, o tara iese din recesiune in momentul in care Produsul Intern Brut aferent unui trimestru crestere comparativ cu trimestru anterior, insa in realitate, iesirea din criza are loc abia atunci cand economia incepe sa creasca in comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior.

In T1.10, economia Romaniei a scazut cu 0.3% fata de T4.09, si cu 2.6% comparativ cu T1.09, iar sansele ca maine Institutul National de Statistica sa anunte o crestere a PIB sunt foarte bune.

Sa vedem cum stam:

  • datele lunare comunicate de INS arata ca in aprilie, mai si iunie productia industriala si-a accelerat cresterea comparativ cu primele trei luni din 2010, astfel ca impactul va fi unul pozitiv. In T1.10, productia industriala a crescut cu 4.2% fata de T1.09, impactul asupra PIB-ului trimestrial fiind de +1.1%.
  • in luna iunie, pentru prima data in ultimul an si jumatate, comertul – atat cel cu amanuntul cat si cel auto – a trecut pe plus fata de aceeasi luna anului anterior. Desi o luna de crestere nu poate anula scaderea din lunile anterioare, este evident faptul ca impactul negativ asupra PIB va fi mai mic decat cel inregistrat in T1.10. In acelasi timp, serviciile pentru populatie au crescut spectaculos.
  • domeniul constructiilor sta cel mai prost, iar perspectivele nu sunt foarte incurajatoare. In primul trimestru constructiile au scazut cu 17.3% fata de T1.09, impactul asupra PIB fiind de -1%. In T2 scaderea va fi mai mica, insa nu mai mica de 10%.
  • cele trei sectoare mentionate mai sus genereaza 56% din PIB. Nu stim cum a evoluat valoarea adaugata generata de agricultura, de sectorul bugetar si de sectorul financiar, plus evolutia impozitelor nete pe produs.
  • as dori sa mai remarc un lucru – sa nu uitam ca T2.10 va fi comparat cu T2.09, respectiv cu trimestrul in care s-a inregistrat scaderea economica record anul trecut (-8.7%), baza de comparatie fiind astfel foarte jos.

Concluzie

Este aproape sigur ca in trimestrul al doilea economia va creste in comparatie cu primul trimestru, insa este greu de spus cum vor arata cifrele in comparatie cu T2.09. Cu putin noroc putem avea si o crestere anuala zero, insa ce se va intampla in T3 si T4 ramane de vazut.

Scaderea salariilor bugetarilor cu 25% genereaza un minus de venituri de ~1.4 mld euro sau 1.15% din PIB in S2.10, bani care nu se mai duc in consum. Mai departe, guvernul a taiat miliarde de lei din cheltuielile publice, bani care din nou nu vor mai intra in economie.

Vestea buna este ca marirea TVA nu a determinat o crestere pe masura a preturilor, astfel ca impactul acestei masuri asupra veniturilor reale este mai mic decat se anticipa.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.