OTP Bank Romania a inregistrat pierderi de 2,1 miliarde de forinti (7,4 milioane de euro) in primul semestru al anului, din cauza cresterii costului riscului, se arata in raportul financiar al grupului ungar OTP. Pierderile bancii provin integral din cel de-al doilea trimestru al anului, dupa ce in perioada ianuarie-martie OTP Bank Romania a raportat profit zero.

"Costul riscului s-a triplat, acesta fiind principalul motiv pentru care operatiunile OTP Bank au intrat pe rosu", se spune in raport.

Costurile cu provizioanele de risc pentru credite au totalizat 974,7 milioane de lei, cu 221% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

Totodata, venitul operational a urcat in trimestrul al doilea cu 48% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 4,36 miliarde de forinti (15,4 milioane de euro), in vreme ce cheltuielile operationale au scazut cu 5%, la 6,56 miliarde de forinti (23,2 milioane de euro).

Sistemul bancar din Romania a inregistrat pierderi de 54 milioane de euro in primele sase luni ale anului, ca urmare a provizioanelor mari si a problemelor rezultate in urma aplicarii Ordonantei 50/2010. Potrivit datelor BNR, la finalul lunii martie, bancile din Romania erau inca pe profit (circa 100 de milioane de euro), dar in mai pierderea cumulata la nivelul intregului sistem bancar era de circa 50 de milioane de euro, dupa ce la 1 aprilie bancile inregistrau un profit de 100 milioane de euro.