Nouriel Roubini: Economia SUA se indreapta catre o deteriorare semnificativa
"Vom vedea o deteriorare semnificativa a economiei SUA. In al doilea trimestru, cresterea va fi de 1-2%. In primul semestru, economia a profitat de relansarea bugetara si monetara, de ajutoare pentru credite imobiliare, etc. Toate acestea se schimba rapid", a afirmat Roubini intr-un interviu acordat publicatiei franceze Les Echos.
El apreciaza ca politicile bugetare de austeritate vor afecta cresterea economica, iar obiectivul principal al populatiei, companiilor si al statului va fi reducerea datoriilor.
Roubini aminteste ca riscurile ca SUA sa se confrunte cu o noua recesiune au crescut, in ultimul timp, de la 25% la 40%, insa el nu este adeptul scenariului unei recesiuni duble.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
"in SUA a inceput sa se simta cresterea economica"?
Zi si mie ca eu ma uit pe acilea prin patria capitalismului victorios si nu vaz nici un semn.
Poate la CNN sa se simta sau in NY Times, da prin alta parte nu se vede nici un semn.
A, creste somajul, numarul celor ce dorm sub pod, deficitul bugetar da cam asta e tot ce creste.
deci, intzeleg ca mata esti dus in patria capitalizmului in putrefactzie sa te uitzi in jur. sper ca primesti si simbrie frumoasa.
mai draga, ai sa ai o revelatzie spre bine, cand ai sa revii din misiune, in patria tutulor posibilitatzilor, a socializmului care nu se da batut, a erei brucan in prelungiri.
intre timp, in america tot curg imigrantzii, din romania se scurg emigratzii.
cat de nuriel rubinu nyu, ii inteleg durerea. statul nu mai da cum dadea, desi e condus de socialisti. si sufera ong-urile, in special cele din confesiunea rubiniului...
plimbare placuta !
Cine nu zice ca tine e "secorist", frumoasa atitudine, curat democratie.
Adevarul e insa mai complicat.
De 25 de ani ma plimb pe acilea si pe bani buni, crede'ma. "Cartea" invatata la politehnica ma ajuta mult.
Probabil ca frustrarile acumulate nu te lasa sa observi realitatea. Nu da vina pe Brucan & Co. Vin de doua ori pe an in Ro. (ti-am zis ca muncesc pe bani frumosi) si cunosc situatia.
Lumea inca viseaza si isi cauta scuze!
Democratie, alegeri libere, prosperitate... bla-bla...
Gata visul frumos s-a terminat. Capul la fund. Scapa cine poate!
Capitalismul e dur,asa cum e acum asa va fii mereu.
///////////////
aia cu somajul care creste si cei ce dorm sub pod, m'a impresionat.
saracii....
cred ca chiar ii compatimesti si'i si ajutzi...
in final, scapare usoara.
numa vezi cum te scapi...
Poate pozele din NY Times te vor lamurii:
http://www.nytimes.com/slideshow/2009/03/25/us/20090326-TENTS_index.html
Succesuri!
Masurile de "stimulare" , desi initial creeaza iluzia revenirii, nu fac decit sa afunde si mai rau economia.
Austeritate. Hai sa spunem ca tu ai de platiti niste rate la banca. Pentru ca economia nu merge bine statul nu are bani sa se sustina. Pentru asta scade salariile bugetarilor pe care ii platesti tu. Apoi pentru ca ei nu au bani consuma mai putin. Firma ta incepe sa nu mai aiba profit. Tu nu mai ai bani sa iti platesti ratele. Iti inchizi firma. Ai ajuns jos in groapa. Multumeste masurilor de austeritate luate.
Problema e de fapt alta. Statul, reprezentat prin legiuitor da niste legi pentru ca cei care te sustin in campania electorala (lobby, grupuri de interese.. si'le cum vrei) te fac sa dai niste legi. Astfel tu cand iei un credit de la banca nu mai poti sa il iei daca nu iti faci si o asigurare de viata la pritenul bancherului. Ajungi sa platesti pentru un credit de 2 ori valoarea lui.
MAsurile de stimulare sunt de mai multe feluri. Americanii baga banii in banci si aia e aiurea. Daca bagi banii in .. autoostrazi de exewmplu ca la noi ar fi nevoie.. stimulezi piata muncii... omaenii castiga bani , consuma si creste economia.
Dar tu poti sa crezi ce vrei tu. Cata valuta ai schimbat azi?
Daca statul lasa banii celor care produc cele mai utile bunuri, economia va functiona bine, intrucit resursele vor fi alocate dupa criterii economice. Daca statul intervine in economie, le ia resursele (prin impozitare) celor care functionau bine (oferind societatii bunuri urtile) si le aloca dupa criterii arbitrare (in toate situatiile clientelei politice) economia se va prabusi.
Austeritatea bugetului de stat trebuie sa fie o regula, nu doar o situatie exceptionala pe timp de criza! Restringerea statului la nivel minimal ( bugetul de stat la 5% din PIB, numarul de bugetari maxim 1% din totalul populatiei) asigura functionarea economiei reale cu cele mai multe beneficii pentru fiecare dintre noi (in special in ipostaza de consumatori).
Cred ca nu este cazul sa fac vreo referire la Paradoxul geamgiului ("Ce se vede si ce nu se vede" - Fr Bastiat)
Din start vb deci de invatamant si sanatate in regim aproape exclusiv privat. Probabil si infrastructura de transport, aia de mediu...
Daca e sa ne luam dupa angajamentele deja luate, numai apararea ar trebui sa inghita 3% din PIB. Tot restul il "rezolvi" cu 2%?
dar intre timp a devenit celebru si a fost angajat de o companie de consultanta din Virginia care intamplator are clienti ca GM si cateva companii din rfile assoc
astia toti plang in continuare dupa ajutoare de stat desi nu stau tocmai rau.
are partial dreptate si chestia asta o stie oricine a studiat istoria economiei. somajul va mai ramane poate chiar 2 ani iar cresterea economica va fi subtire in urmatoarele 18 luni.
pur si simplu e o problema de inertie a fluxurilor de bani. e nevoie de timp pana isi revin mecanismele si pana incep sa produca marje substantiale.
iar pana la acel moment mastodontii vor ajutor de stat. e de inteles, ford europa si-a platit datorii inclusiv cu bani dati de guvernul romaniei...
si d-aia trambita ambasadorul sua ca ford are motive sa nu produca masini, ca nu are autostrada... iata cum timpul dezvaluie interesele...