Japonia a ramas si in primul semestru al acestui an a doua mare economie la nivel mondial, inaintea economiei chinezei, desi datele guvernamentale arata o temperare a ritmului de crestere in perioada aprilie-iunie, potrivit AFP. Astfel, in primele sase luni ale anului, Produsul Intern Brut al Japoniei s-a ridicat la 2.578 miliarde de dolari, in vreme ce PIB-ul Chinei a fost de 2.532 miliarde de dolari.

Autoritatile japoneze au recunoscut insa ca in cel de-al doilea trimestru al anului PIB-ul Chinei a fost mai mare decat cel al Japoniei. In perioada aprilie-iunie, Produsul Intern Brut nominal al Japoniei s-a cifrat la 1.288 miliarde de dolari, iar cel al Chinei a fost de 1.336 miliarde de dolari.

Analistii se asteapta insa ca economia Chinei sa o depaseasca pe cea nipona in acest an sau cel mai tarziu in 2011, avand in vedere dinamica economiei chineze. Japonia ocupa pozitia de a doua economie mondiala, dupa SUA, din 1968, an in care a devansat Germania de Vest.

Datele oficiale arata ca economia nipona a inregistrat in cel de-al doilea trimestru o crestere de 0,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa ce in trimestrul anterior avansul a fost de 4,4%. Economistii citati de Dow Jones Newswires estimau ca economia Japoniei va creste cu 2,4%.