Euro s-a intarit in fata dolarului american dupa ce Japonia a publicat datele privind cresterea economica din trimestrul al doilea. La ora 9, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2792 dolari, fata de cotatia de la finalul saptamanii trecute - 1,2750 dolari. Datele privind evolutia economiei nipone au fost consederate deceptionante de catre investitori, cresterea economica afisata fiind sub cea estimata. Traderii se vor uita cu si mai mare atentie la ceea ce vor face autoritatile japoneze, mai ales ca in aceasta saptamana va avea loc o intalnire considerata putin uzuala, intre premierul Naoto Kan si guvernatorul Bancii Nationale, Masaaki Shirakawa.

Aprecierea yenului penalizeaza exporturile nipone, considerate motorul cresterii economice. La Tokyo, indicele Nikkei a pierdut 0,61%, investitorii pe bursa preferand sa se decotoroseasca de titlurile companiilor exportatoare, mai ales ca nimeni nu poate estima pana unde se va aprecia moneda japoneza. Lira sterlina se deprecia in fata euro, dar crestea fata de dolar, in vreme ce francul elvetian pierdea si el teren in fata monedei unice, urcand in schimb in fata dolarului SUA.

Comunitatea financiara internationala asteapta publicarea indicelui preturilor de consum (analistii estimeaza la 1,7% cresterea acestuia) si datele legate de evolutia productiei, care urmeaza sa fie publicate de FED.

Pe piata locala, leul are miscari de mica amploare, deschizand la un nivel eur/ron de 4,2325, iar in jurul orelor 10 cursul era de 4,2312 lei pentru un euro. “Evolutia se datoreaza numai partial datelor venite din Japonia. Investitorii isi muta banii in valori cu randamente mai ridicate, iar acest lucru se vede in evolutiile pe care euro le are fata de monedele regionale. Leul in sine nu conteaza prea mult in acest joc, el fiind o moneda care se confunda in ochii investitorilor cu monedele tarilor din jur”, a declarat pentru HotNews dealerul unei banci comerciale.

Analistii locali par sa mizeze pe o tendinta de depreciere a leului, chiar daca pe alocuri aceasta miscare va fi intrerupta de usoare sedinte de apreciere. “Daca pe plan global sau intern situatia se va deteriora in mod substantial, am putea vedea un curs la 4,4-4,5 lei/ euro. Pe un orizont de 9 luni, vedem un curs mediu de 4,35 lei”, se arata intr-un raport financiar intocmit de ING.