Guvernul pregateste din nou modificarea codului muncii, evident, tot prin ordonanta de urgenta sau prin asumarea raspunderii, lucru care imi miroase ca ceva facut pe fuga si cu multe bube. Dar, trecand peste acest aspect si peste norul de ceata ce invaluie noul cod al muncii, se pare ca modificarile vor fi in sensul unei flexibilitati mai ridicate a muncii, va fi mai usor pentru companii sa concedieze si probabil se vor elimina anumite conditii legate de obligatiile angajatorilor.

In acest fel se transfera mai multa responsabiltiate angajatilor, iar acest lucru este bun pentru competitivitatea firmelor si a economiei in general. Astfel de masuri sunt considerate si de tari cu probleme bugetare grave precum Spania sau Grecia.

Problema pe care o vad insa este aceea ce in timp ce se dau mai multe responsabilitati angajatilor nu li se dau si instrumente pentru o flexibilitate corecta a muncii.

Si aici vad doua lucruri in mod deosebit:

1. Daca va fi mai usor sa concediezi un angajat, ar trebui sa fie mai usor si sa angajezi pe cineva: birocratia la angajare ar trebui redusa, dar si taxele pe munca ar trebui reduse.

2. Pentru ca locul de munca nu mai este asa de sigur, in mod normal angajatii vor economisi mai mult, fie ca e vorba de asigurari private (gen de somaj) fie de pensii private. Ar fi de dorit ca fondul de somaj sa fie mai transparent si, eventual, administrat privat; de asemenea, cota pentru pensii private ar trebui sa creasca – si nu sa scada.​

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.