Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor a aprobat, luni, reintroducerea impozitului pe venit de trei la suta pentru microintreprinderi, a declarat pentru HotNews.ro secretarul comisiei, deputatul Iuliu Nosa. Potrivit acestuia, din cauza lipsei cvorumului, nu s-a putut elabora un raport al proiectului legislativ, aceasta urmand sa fie aprobat in sedinta urmatoare a Comisiei. "Cele doua puncte au trecut insa. Este vorba de reintroducerea impozitul pe venit de trei la suta pentru microintreprinderi, la care nivelul dobanzii pentru intarzierile la plata a fost stabilit la 0,03 % pe zi, si de abrogarea impozitului minim platit de microintreprinderi", a confirmat Nosa.

Potrivit discutiilor din comisie, termenele pentru plata penalitatilor obligatiilor fiscale de catre microintreprinderi au fost extinse de la 30 de zile, la 90 de zile, pentru plata penalitatilor de 5%, iar de la 90 de zile la 180 de zile pentru penalitatile de 15 %.

Renuntarea la impozitul minim a fost evocata si de premierul Boc in urma cu cateva luni. "Se elimina impozitul minim incepand cu aceasta toamna. Am apreciat si am spus de mult ca acest impozit minim si-a produs efectul pe care l-am dorit si in aceasta toamna va fi eliminat", a declarat Boc, la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2010". Masura ar putea fi pusa in practica la 1 octombrie sau la 1 noiembrie, spun si alti oficiali.

Impozitul minim a fost introdus la 1 mai 2009, fiind cuprins intre 2.200 lei pe an (echivalentul a 500 de euro), pentru firmele cu venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (aproximativ 10.000 euro), pentru societatile cu venituri de peste 129 milioane lei.