Sectorul public din Romania este pur si simplu prea costisitor fata de capacitatea Guvernului de a colecta venituri, fapt care impune aplicarea unor masuri de austeritate in administratia publica, pentru a ajunge la niveluri accesibile, potrivit Bancii Mondiale. Reprezentantii institutiei mai arata ca Romania a ramas in urma altor tari din Europa in privinta calitatii si eficientei financiare a serviciilor publice.

"Banca Mondiala sprijina reforma administratiei publice, deoarece este importanta si urgenta. Aceasta este importanta nu doar pentru a realiza economii, ci si pentru a stimula cresterea economica pe termen mediu. Este urgenta deoarece, din cauza crizei, tara nu isi poate permite sa iroseasca resurse prin procese ineficiente si inechitabile", a declarat Francois Rantrua, director de tara al Bancii Mondiale pentru Romania, intr-un comunicat al institutiei.

El a mai spus ca Banca Mondiala si Guvernul vor gasi modalitati de a explica reformele-cheie, pentru ca, "adesea, oamenii nu isi dau seama cat de grea este adoptarea unor decizii, acest lucru intensificand rezistenta la schimbare".

In perioada martie 2010 - martie 2011, Guvernul si Banca Mondiala realizeaza o analiza functionala a activitatii sectorului public, pentru a identifica actiunile care ar putea imbunatati calitatea si rentabilitatea serviciilor furnizate. In prima etapa, care se finalizeaza in octombrie, vor fi analizate urmatoarele sectoare: concurenta, invatamant preuniversitar, transporturi, agricultura si dezvoltare rurala si finante publice.