Consiliul Fiscal: Rectificarea bugetara nu respecta in totalitate principiile transparentei, stabilitatii si echitatii. Tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010 comporta riscuri semnificative.

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 16 august 2010, 16:58 Economie | Finanţe & Bănci


Revizuiri majore ale unor venituri si cheltuieli neinsotite de explicatii privind sursele revizuirii si ipotezele luate in calcul, cresterea TVA intr-un orizont de timp foarte scurt si fara o estimare detaliata de impact si necesitatea unei consolidari fiscale substantiale in anii urmatori- in special prin ajustarea facturii sociale, nesustenabile in acest moment, acestea sunt puncte de vedere exprimate de Consiliul Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara a Guvernului
 • In privinta sistemulu de pensii, normal ar fi ca povara fiscala sa nu se transfere generatiei urmatoare.
"In particular, este de mentionat deficitul structural al sistemului public de pensii, situatia normala fiind aceea in care sistemul se autofinanteaza pe baza contributiilor incasate si nu transfera o povara fiscala asupra generatiile urmatoare. Situatia sistemului public de pensii este total nesustenabila, incalcand atat principiul echitatii, cat si pe cel al responsabilitatii fiscale si necesita masuri urgente de reforma", arata membrii Consiliului Fiscal.
 
Investitiile publice limitate diminueaza si potentialul de crestere a veniturilor bugetare pe termen mediu si lung. Consiliul Fiscal recomanda elaborarea unei strategii pe termen mediu si lung de investitii publice, care sa favorizeze investitiile strategice la nivel national, cu potential mare de antrenare la nivel economic
 
 
Raport Consiliul Fiscal
 
In plus, mai arata acestia, din analiza proiectiilor actualizate pentru anul 2010 din proiectul de rectificare bugetara, coroborate cu datele de executie la finele primului semestru din 2010, se desprinde un risc semnificativ ca estimarile aferente unor categorii de venituri sa se dovedeasca a fi prea optimiste.
 • Veniturile par supraevaluate cu 0,4-0,5% din PIB,
Astfel, pentru unele categorii de venituri bugetare, proiectiile aferente semestrului al doilea implica rate de crestere fata de aceeasi perioada a anului anterior semnificativ mai mari decat cele consemnate in executia bugetara din semestrul I. Aceasta evolutie asteptata nu este in totalitate consistenta cu proiectiile macroeconomice actualizate pentru semestrul II, care implica o accentuare a contractiei anuale a activitatii economice in a doua parte a anului, la care se adauga si impactul negativ asupra veniturilor bugetare datorat reducerilor salariale si disponibilizarilor preconizate in sectorul bugetar. Pentru o parte din veniturile bugetare, imbunatatirea dinamicii anuale in semestrul II poate fi justificata de masuri discretionare (cresterea TVA, majorarea impozitelor pe proprietate, impozitarea tichetelor de masa, impozitarea veniturilor din dobanzi, etc). Insa, in special pentru veniturile din impozitul pe profit, accize si contributii la asigurarile sociale, estimarile de venituri din a doua parte a anului par optimiste. Conform estimarilor preliminare ale Consiliului Fiscal, exista riscul ca veniturile fiscale sa fie supraevaluate cu pana la 0,4-0,5% din PIB.
 • Neavand un caracter permanent, donatiile distorsioneaza imaginea de ansamblu asupra pozitiei fiscale reale
In privinta veniturilor din donatii, cea mai mare parte a revizuirii in crestere este explicata - conform notei de fundamentare a proiectului de revizuire a bugetului de stat - de sume donate bugetului de stat de catre operatori economici cu capital majoritar de stat, in principal sume neutilizate aferente anilor precedenti, reprezentand surse proprii de finantare constituite din profitul anilor precedenti.

In opinia Consiliului Fiscal, este necesara clarificarea certitudinii incasarilor acestor donatii si precizarea implicatiilor economice asupra respectivilor operatori economici cu capital majoritar de stat. In plus, avand in vedere ca aceste donatii nu au, prin definitie, un caracter permanent, Consiliul Fiscal considera ca ele distorsioneaza imaginea de ansamblu asupra pozitiei fiscale reale. In opinia Consiliului Fiscal, reducerea cheltuielilor de capital in cursul executiei bugetare si realocarea banilor la cheltuieli curente, practica uzuala in ultimii ani, releva in mod clar lipsa unei strategii in alocarea resurselor pentru investitii publice. In plus, investitiile publice limitate diminueaza si potentialul de crestere a veniturilor bugetare pe termen mediu si lung.
 • Recomandam realizarea unei evaluari a numeroaselor proiecte de investitii publice aflate in diverse stadii de executie si nefinalizate
In acest sens, Consiliul Fiscal recomanda elaborarea unei strategii pe termen mediu si lung de investitii publice, care sa favorizeze investitiile strategice la nivel national, cu potential mare de antrenare la nivel economic. In plus, Consiliul Fiscal recomanda si realizarea unei evaluari a numeroaselor proiecte de investitii publice aflate in diverse stadii de executie si nefinalizate, luand in calcul si costurile administrative de conservare si intretinere a lor, cu scopul de a ierarhiza prioritatea acestora. De asemenea, Consiliul Fiscal recomanda acordarea prioritatii pentru proiectele de investitii cu finantare din fonduri europene. Avand in vedere cele mentionate mai sus, Consiliul Fiscal considera ca tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010, desi posibil de atins, comporta riscuri semnificative. In acelasi timp, Consiliul Fiscal recomanda identificarea proactiva a unor surse de echilibrare bugetara care sa poata fi accesate daca riscurile identificate se materializeaza.

Consiliul Fiscal are ca atributii principale analiza si elaborarea de opinii si recomandari asupra prognozelor macroeconomice si bugetare, evaluarea performantelor fiscal-bugetare ale Guvernului, analiza si elaborarea de recomandari asupra legilor bugetare si altor legi cu impact asupra volumului cheltuielilor bugetare inainte de avizul Executivului, transmiterea de informatii, in urma solicitarii scrise, catre presedintele tarii, sefii celor doua camere parlamentare, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedintele Curtii de Conturi si comisiile parlamentare.

Consiliul este format din cinci membrii, respectiv pe Ionut Dumitru, din partea ARB, Razvan Stanca - BNR, Lucian Albu - Academia Romana, Tatiana Mosteanu - ASE si Silviu Seitan - Institutul Bancar Roman. Membrii Consiliului Fiscal sunt numiti prin hotarare a Parlamentului pentru o perioada de noua ani.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1440 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  cine sa inteleaga aceste recomandari??!!! (Luni, 16 august 2010, 17:28)

  lili [anonim]

  La act de incompetent si heirupist s-a dovedit Guvernul Dlui Boc pana acum, pentru mine este deja clar ca acest Consiliu fiscal a fost infiintat degeaba, recomandarile lui sunt inutile unui guvern ca al Dlui Boc. Pai Guvernul Dlui Boc, profesor de drept constitutional care emitea acte respinse ulterior de CC ca neconstitutionale, sa ma astept sa priceapa ceva din ce spun astia ??!!! NO WAY !!!! Mergem pe principii de HEi RUP pana in 2012 (daca rezistam!!!!!) si pe urma mai vedem ce-om mai putea salva si cat o sa ne ia.... Vreo 10 ani , tot am pierdut cu INCOMPETENTUL Guvern Boc...
  • -2 (2 voturi)    
   SOLUTIA PSD la Criza : "nu exista criza" (Luni, 16 august 2010, 17:45)

   Europa strage cureaua [anonim] i-a raspuns lui lili

   SOLUTIA PSD: " nu existra criza, cei care reduc salarii si pensii sunt niste monstri"

   Se pare ca aceasta e si politica sustinuta de televiziunile controlate de PSD, care sunt interesate sa creeze presiune publica impotriva guvernului *cu orice pret*, chiar daca pretul e cresterea TVA si scaderea INVESTITIILOR - daca astfel obtin scaderea PDL in sondaje (ca la guvernare au spus ca nu vor).
   In aceasta situatie, ar trebui ca opinia publica sa forteze PSD sa iasa din schizofrenie: “nu exista criza dar guvernul e incompetent pt. ca nu rezolva criza”


   Intotdeauna *puterea* mediatica va alimenta astfel de politici duplicitare, dar PSD poate fi fortat sa iasa din acesta pozitie duplicitata cerandu-i-se sa prezinte PUBLIC un program de iesire din criza cu cifrele pe masa, pentru ca doar atunci va fi silit sa rezolve problemele de fond cu care se confrunta in realitate economia, si care sunt simple:

   1. cum si din ce bani platesc pensii in 2011 si 2012, in conditiile in care in toata Europa oamenii strang cureaua.

   2. cu ce bani mai facem INVESTITII daca toti banii se duc la pensii si tot nu e de ajuns?

   3. cum vor veni investitori intr-o tara ca romania care alimenteaza pensii din banii de investitii ?
  • 0 (0 voturi)    
   din pacate (Luni, 16 august 2010, 18:00)

   blackbird [utilizator] i-a raspuns lui lili

   nici alternativa socialista nu-mi surade unde platesti o turma de lenesi, incompetenti si aduci nemunca la noi recorduri si pedepsesti pe cei care muncesc si se chinuie

   nici oamenii din partidul liberal (desi personal in aceasta directie as vota) nu par sa ofere nici un fel de solutie practica ci tot cu aceleasi manipulari si demagogii ieftine.

   Eu personal am vazut oameni care s-au chinuit si au facut si se chinuie sa faca ceva (sau cel putin asa am impresia) dar reprezinta doar 5% ... restul sunt... reprezentativi pentru romania... si populatia majoritar analfabeta
  • -2 (2 voturi)    
   Iar te-ai apucat de economie? (Luni, 16 august 2010, 18:18)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui lili

   De ce nu te limitezi la ce te pricepi?
   daca citeai articolul, observai ca cea mai mare problema e cu fondul de pensii. Si aici guvernul nu a ffost lasat de opozitie si de CCR sa aplice ajustarile. Da' ca sa stii asta ar trebui sa iti incarci memoria nu numai cu femeile lui poponets si garderoba lu' botezatu, ci sa mai tii minte si ce s-a intimplat in politica in ultima jumatate de an. Da' na, atita te duce capu' atita spui
 • 0 (0 voturi)    
  Ia, ia! (Luni, 16 august 2010, 17:34)

  kolo [anonim]

  Sa vedem ce are de zis alexandra p.
 • -2 (2 voturi)    
  "In privinta sistemulu de pensii, normal ar fi..." (Luni, 16 august 2010, 17:44)

  SOLUTIA PSD la Criza : "nu exista criza" [anonim]

  "Normal" in sistemul de pensii nu se poate in Romania ca in Europa, din cauza PSD si PNL care nu-si doresc sa se schimbe sistemul populist pe baza caruia au stat la putere 16 ani din ultimii 20

  Informarea populatiei o fac aproape exclusiv PSD si PNL pentru ca ei detin televiziunile cu cea mai mare audienta, deci sistemul populist pe care se bazeaza PSDNL e creat sa functioneze practic fara bresa

  In Europa toate tarile dezvoltate isi reduc cheltuielile bugetare,
  In Romania Guvernul trebuie sa ia bani de la Educatia copiilor ca sa dea la pensii


  Din aceasta cauza reforma sistemului de poensii va fi posibila numai daca va deveni o prioritate NATIONALA, adica va fi sustinuta de TOATE Partidele:

  - degeaba vine PDL si reduce pensii cu -15% daca PSD si PNL tzipa la televizor ca daca vin la putere ei vor plati salarii si pensii marite, fara sa spuna niciodata din ce bani vor face asta.
  • 0 (0 voturi)    
   Tocmai ce ti-a reusit (Marţi, 17 august 2010, 15:36)

   auch [utilizator] i-a raspuns lui SOLUTIA PSD la Criza : "nu exista criza"

   sa asmuti nepotii impotriva bunicilor si esti mandru de rationament
   Ia vezi daca nu cumva frunzulita aia de aproape 900 000 euro acoperea necesarul pt pensii pe 2010.
   Ia vezi daca achizitiile de aparatura medicala nefolosita dar luata pe spaga nu acopereau diferentele alea de salarii taiate la sanatate.
   Ia vezi daca investitiile alea in sali de sport si patinoare la tara sau in scoli scoli care nu au cum functiona pt ca nu exista copii suficienti in localitate si in licitatiile alea pt dotarea cu calculatoare nu ar acoperi niste reparatii curente la scoli care functioneaza, nu ar acoperi dotarea cu calculatoare care sa nu fie fiecare la pret de server si nu ar acoperi si macar o bucata din salariile din Educatie
   Ca sa nu mai vorbim de cate drumuri ar fi putut fi reabilitate daca nu ar fi avut straturi triple de borduri schimbate la doi ani.
 • 0 (0 voturi)    
  Bla Bla Bla (Luni, 16 august 2010, 18:52)

  frankestain [utilizator]

  Rectificarea rectificari rectificate. Sau mai bine zis suntem in stare sa bagam in ceata si un regiment de economisti, care cu toate legile,rectificarile ,ordonante de urgenta in mana pun pariu ca sar uita ca ,curca in lemne.Dar vina normal este a psdului,pnlului a lui Tutankamon,Burebista sau capra cu trei iezi.
  Dar niciodata cei de la pdl nu recunosc ca merg la cacialma nu au nici o claritate in tot ceea ce fac.
 • 0 (0 voturi)    
  ce imi plac astea cu "tinta" (Luni, 16 august 2010, 18:59)

  dan [anonim]

  acea tinta ei o calculeaza asa: la buget intra din taxe T, salarile bugetarilor sunt B... evident T<B deci hai sa marim taxele a.i T=B... dar politicienii ca termenul de "incapabil" este prea bland nu isi dau seama ca incercand sa aduca taxele la nivelul care vor, unele firme se inchid, altele isi reduc activitatea, intr-un cuvant se omoara economia...

  si asa in goana asta tot o sa se mareasca taxele si economia va fi din ce in ce mai moarta

  banii de la FMI in loc sa se duca in sprijinul real al economiei se duc tot in salarii sau in "investitii", care la noi stiti cum e... pretul real al investitiei e 1leu si autoritatile platesc 3 sau 10 lei... ca na, trebuie sa traiasca si politicianul din ceva...
 • +1 (1 vot)    
  de ce este platit acest Consiliu fiscal? (Luni, 16 august 2010, 20:06)

  consilier [anonim]

  Tot nu inteleg care este rolul Consiliului Fiscal si de ce trebuie sa mai cheltuim bani ca sa ne spuna ca guvernul este incompetent si ca nu se ating tintele! Iar recomandarile Consiliului vor ramane etern prin sertare avand in vedere ca toate deciziile guvernului sunt politice, luate cu gandul la viitoarele alegeri si la propriile buzunare ale politicienilor. Inca o structura vida care papa banii publici,
  • -1 (1 vot)    
   Zic si eu (Luni, 16 august 2010, 21:10)

   kolo [anonim] i-a raspuns lui consilier

   Poate te-ar ajuta sa citesti Legea responsabilitatii fiscale? Acolo, din cate imi amintesc, e destul de clar stipulat rolul/atributiile/competentele Consiliului Fiscal si efectele nerespectarii recomandarilor sau evaluarilor sale.

   Altfel devii un GICA CONTRA ca alexandra p. Numai ca ea are mereu argumentul PSDnl, iar tu faptul ca Guvernul nu-si face treaba si ce treaba are Consiliul Fiscal.

   Se poate domnule consilier?
   • 0 (0 voturi)    
    rolul Consiliului Fiscal (Luni, 16 august 2010, 22:55)

    consilier [anonim] i-a raspuns lui kolo

    Guvernul tocmai ca nu a respectat recomandarile Consiliului Fiscal prin rectificarea bugetara adoptata. Si nu le va respecta indiferent cat de competente ar fi aceste recomandari (desi nimeni nu poate baga mana in foc pentru ele) pentru ca repet bugetul este o chestiune pur politica iar guvernantii se gandesc mereu la buzunarul propriu si la urmatoarele alegeri. Si atunci ce sens mai are aceasta institutie platita din bani publici?
  • -1 (1 vot)    
   Zic si eu (Luni, 16 august 2010, 21:10)

   kolo [anonim] i-a raspuns lui consilier

   Poate te-ar ajuta sa citesti Legea responsabilitatii fiscale? Acolo, din cate imi amintesc, e destul de clar stipulat rolul/atributiile/competentele Consiliului Fiscal si efectele nerespectarii recomandarilor sau evaluarilor sale.

   Altfel devii un GICA CONTRA ca alexandra p. Numai ca ea are mereu argumentul PSDnl, iar tu faptul ca Guvernul nu-si face treaba si ce treaba are Consiliul Fiscal.

   Se poate domnule consilier?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by