Despre scumpirea painii auzim zvonuri la fiecare cateva luni. Ba ca uite criza graului scumpeste materia prima si fatalmente produsul final, ba criza subprime, ba pretul combustibilului, ba incalzirea globala si meciurile din liga secunda- tot ce zboara pare sa ameninte pretul painii. Cand creste TVA, lucrurile devin si mai urgente. Toti urla ca ne aflam in fata iminentei. Painea se va scumpi! Pai de ce?

Nu am auzit niciun gazetar care sa se duca la sursa informatiei. Cat ii costa acum pe jucatorii din industria moraritului sa fabrice o franzela (iau etalonul franzela alba, nefeliata, 280-300 grame)?

Potirvit unor rapoarte interne ale unor jucatori de top, costurile producerii unei franzele este de circa 0,26 lei.

Pe romaneste, atata costa o franzela, incluzand cheltuielile cu materia prima, energie, manopera samd.

Fabrica mai trebuie apoi sa inglobeze in pret costul rebuturilor, a diferitelor reclamatii intemeiate sau a altor elemente neprevazute. Ati crede ca acestea sunt putine, dar nu sunt. Intr-o fabrica, un muncitor a lasat banda de feliere a painilor si a produs o paguba de cateva mii de lei. Dealtfel, unul din obiectivele unui mare jucator pentru 2010 sunt:

-Reducere rebut intern cu 12.5% fata de media anului 2009

-Reducerea numarului de reclamatii cu 20 % pe total locatii fata de media realizata in 2009.

Greselile propriilor angajati. In urma cu vreo doua luni, firma s-a trezit cu un transport intreg inapoi din cauza ca un lucrator nu reglase masina care imprima termenul de valabilitate.

Altii sunt prinsi furand. “Subsemnatul …, sef sectie productie , va aduc la cunostinta ca in data de …2010, in urma controlului efectuat la poarta unitatii de catre agentii de paza, XXXX angajata in cadrul sectiei panificatie ca ambalator a fost prinsa incercad sa sustraga 2 buc paine alba feliata 280g, 1 buc specialitate cu seminte 400g , 30 buc pungi polipropilena, 500g drojdie comprimata. Propun sa fie sanctionata cu retinerea a 10% din salariu, pe o perioada de 1 luna”, se arata in raportul inaintat conducerii. Salariile sunt insa destul de bune, daca tinem cont de criza.

Per total, franzela e la 0,65 lei la poarta fabricii

Dupa includerea acestor costuri urmeaza cele cu distributia. Sunt de 0,1524 lei. Pretul urca la 0,8 lei. La cantitati mai mari livrate, se ofera discounturi. Pretul mediu de livrare este pe la 0,75 lei/bucata. Dumneavoastra o cumparati cu un lei, un leu si ceva depinde de politica de pret a magazinului.

O buna parte din profit apartine producatorului. Exista marje cu care se lucreaza si de 60%. E drept, banii fiind marunti si marjele sunt tot maruntis. La o productie zilnica de mii de tone, se aduna insa bani frumosi.

Ce zice presa? “Preţul pâinii va creşte pe fondul creşterii preţului la grâu” Si pe urma citeaza tot felul de oficiali.” Având în vedere că producţia de grâu este foarte, foarte mică şi afectată de schimbările climatice, probabil că importurile care se vor face şi creşterea preţului vor duce la scumpirea pâinii cu 30%”, a declarat Ştefan Nicolae.

El apreciază că majorarea va avea loc începând cu lunile octombrie – decembrie şi spune că asemenea previziuni au fost făcute şi de procesatorii şi producătorii mari de grâu.

Niculae Ştefan susţine că această creştere este şi o consecinţă a politicilor proaste ale Ministerului Agriculturii, fiindcă, în mod normal, România n-ar trebui să aibă asemenea probleme.

“Aceste preţuri sunt consecinţa politicilor proaste şi de aceea am şi cerut ca acest ministru al Agriculturii să plece. România n-ar trebui să aibă probleme cu creşterile de preţuri, pentru că avem capacitatea să aprovizionăm nu numai populaţia României, ci şi încă 80 milioane locuitori. Din păcate, am ajuns aici şi celor de la minister să le fie ruşine să mai iasă pe stradă!

Prin urmare, de unde s-ar putea absorbi cresterile de pret din paine? Din controlul mai bun al productiei (eliminarea furturilor, a indolentei, un mai bun management al resurselor umane) si chiar acceptarea unui profit mai mic. Ca e de unde, slava Domnului!

PS Observati ca nu am scris nimic despre evaziunea fiscala sau alte matrapazlacuri din industria panificatiei. Spun doar ca cei care sustin ca painea e musai sa se scumpeasca si inca si cu 30% sunt niste ….

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa