O franzela se produce cu 0,26 lei si se vinde cu un leu. Unde se duce diferenta si de ce scumpirea painii e o uriasa aberatie?

de D.P.     Dan Popa's Weblog
Luni, 16 august 2010, 20:00 Economie | Finanţe & Bănci


Despre scumpirea painii auzim zvonuri la fiecare cateva luni. Ba ca uite criza graului scumpeste materia prima si fatalmente produsul final, ba criza subprime, ba pretul combustibilului, ba incalzirea globala si meciurile din liga secunda- tot ce zboara pare sa ameninte pretul painii. Cand creste TVA, lucrurile devin si mai urgente. Toti urla ca ne aflam in fata iminentei. Painea se va scumpi! Pai de ce?

Nu am auzit niciun gazetar care sa se duca la sursa informatiei. Cat ii costa acum pe jucatorii din industria moraritului sa fabrice o franzela (iau etalonul franzela alba, nefeliata, 280-300 grame)?

Potirvit unor rapoarte interne ale unor jucatori de top, costurile producerii unei franzele este de circa 0,26 lei.

Pe romaneste, atata costa o franzela, incluzand cheltuielile cu materia prima, energie, manopera samd.

Fabrica mai trebuie apoi sa inglobeze in pret costul rebuturilor, a diferitelor reclamatii intemeiate sau a altor elemente neprevazute. Ati crede ca acestea sunt putine, dar nu sunt. Intr-o fabrica, un muncitor a lasat banda de feliere a painilor si a produs o paguba de cateva mii de lei. Dealtfel, unul din obiectivele unui mare jucator pentru 2010 sunt:

-Reducere rebut intern cu 12.5% fata de media anului 2009

-Reducerea numarului de reclamatii cu 20 %  pe total locatii fata de media realizata in 2009.

Greselile propriilor angajati. In urma cu vreo doua luni, firma s-a trezit cu un transport intreg inapoi din cauza ca un lucrator  nu reglase masina care imprima termenul de valabilitate.

Altii sunt prinsi furand. “Subsemnatul …, sef sectie productie , va aduc la cunostinta ca in data de …2010, in urma controlului efectuat la poarta unitatii de catre agentii de paza, XXXX angajata in cadrul sectiei  panificatie ca ambalator a fost  prinsa incercad sa sustraga 2 buc paine alba feliata 280g, 1 buc specialitate cu seminte 400g , 30 buc pungi polipropilena, 500g drojdie comprimata.  Propun sa fie sanctionata cu retinerea a 10%  din salariu, pe o perioada de 1 luna”, se arata in raportul inaintat conducerii. Salariile sunt insa destul de bune, daca tinem cont de criza.

Per total, franzela e la 0,65 lei la poarta fabricii

Dupa includerea acestor costuri urmeaza cele cu distributia. Sunt de 0,1524 lei. Pretul urca la 0,8 lei. La cantitati mai mari livrate, se ofera discounturi. Pretul mediu de livrare este pe la 0,75 lei/bucata. Dumneavoastra o cumparati cu un lei, un leu si ceva depinde de politica de pret a magazinului.

O buna parte din profit apartine producatorului. Exista marje cu care se lucreaza si de 60%. E drept, banii fiind marunti si marjele sunt tot maruntis. La o productie zilnica de mii de tone, se aduna insa bani frumosi.

Ce zice presa? “Preţul pâinii va creşte pe fondul creşterii preţului la grâu” Si pe urma citeaza tot felul de oficiali.” Având în vedere că producţia de grâu este foarte, foarte mică şi afectată de schimbările climatice, probabil că importurile care se vor face şi creşterea preţului vor duce la scumpirea pâinii cu 30%”, a declarat  Ştefan Nicolae.

El apreciază că majorarea va avea loc începând cu lunile octombrie – decembrie şi spune că asemenea previziuni au fost făcute şi de procesatorii şi producătorii mari de grâu.

Niculae Ştefan susţine că această creştere este şi o consecinţă a politicilor proaste ale Ministerului Agriculturii, fiindcă, în mod normal, România n-ar trebui să aibă asemenea probleme.

“Aceste preţuri sunt consecinţa politicilor proaste şi de aceea am şi cerut ca acest ministru al Agriculturii să plece. România n-ar trebui să aibă probleme cu creşterile de preţuri, pentru că avem capacitatea să aprovizionăm nu numai populaţia României, ci şi încă 80 milioane locuitori. Din păcate, am ajuns aici şi celor de la minister să le fie ruşine să mai iasă pe stradă!

Prin urmare, de unde s-ar putea absorbi  cresterile de pret din paine? Din controlul mai bun al productiei (eliminarea furturilor, a indolentei, un mai bun management al resurselor umane) si chiar acceptarea unui profit mai mic. Ca e de unde, slava Domnului!

PS Observati ca nu am scris nimic despre evaziunea fiscala sau alte matrapazlacuri din industria panificatiei. Spun doar ca cei care sustin ca painea e musai sa se scumpeasca si inca si cu 30% sunt niste ….

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa









Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





9892 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    La Galati Galmopanul a scumpit painea de 3 saptama (Luni, 16 august 2010, 20:08)

    iures [anonim]

    Va imaginati asa patroni de Romania !
    De la 0,8 lei la 1,0 lei / pe o franzeia micsorata de fffff. mult timp.
    Cine e de vina ? Tot Basescu vor spune fraierii de rand.
  • +6 (6 voturi)    
    despre paine (Luni, 16 august 2010, 20:28)

    Trica a lu" Goanta [anonim]

    In sfarsit ,am gasit si eu un ziarist destept. Bravo omule! Toti trompetistii anunta tot felul de scumpiri, fara sa vina cu argumente.Cinste tie baiat valabil.
  • +7 (7 voturi)    
    acasa (Luni, 16 august 2010, 20:31)

    spy [anonim]

    de vreun an nu mai am dureri de cap. imi fac piinea acasa si stiu ce pun in ea. 1 leu/ 0,5 kg
    • -3 (3 voturi)    
      ... (Luni, 16 august 2010, 22:02)

      saitok [anonim] i-a raspuns lui spy

      "imi fac piinea acasa si stiu ce pun in ea" - faina ti-o produci tu ? ... la fel drojdia ?
  • 0 (0 voturi)    
    nici o legatura cu realitatea (Luni, 16 august 2010, 21:38)

    georgel007 [anonim]

    era interesant de aflat si care sunt preturile painii in UE. si eventual o explicatie de ce daca preturile la produsele de baza sunt comparabile cu preturile din UE( ma refer la preturile la ulei, zahar, carne, etc) sunt comparabile cu cele din supermarketurile din UE, la paine pretul e de vreo 3-4 ori mai mic?
    in alta ordine de idei in acest articol sunt niste calcule care sunt incomplete. totodata sunt niste calcule facute pe niste preturi de acum ceva timp. in ultima luna faina a trecut de 1,1 lei/kg.
    mai studiati si mai intrebati si oameni care sunt din domeniu. a lua niste calcule de la o firma de panificatie si a le prezenta ca fiind costuri de productie nu inseamna ca ati aflat si care sunt costurile totale. in plus sunt o gramada de magazine la care painea este si azi 0,7-0,8 lei/bucata. asta inseamna cu 20% mai putin de 1 leu/paine.
    • +2 (2 voturi)    
      preturi franta (Marţi, 17 august 2010, 1:45)

      vlad dracul [anonim] i-a raspuns lui georgel007

      salutare

      va spun eu cat costa niste produse in franta:

      1kg rosii = 2.66 euro, cel mai ieftin tip..ca altfel ajungem la 5,5 euro kilu

      1bagheta mica = 0,6 euro

      2,5 kg de cartofi = 3 euro

      1 kg cod congelat = 4,5 euro

      6 oua = 3 euro

      1 kiwi = 0,75 euro

      1kg de banane = 1.90 euro

      4 felii subtiri de sunca = 3 euro

      o chinezoaica = 30 euro tura, la gare du nord

      eu cheltui undeva intre 200-300 de euro pe mancare pe luna(1 persoana)

      Miturile astea cu mancarea ieftina din europa sunt expirate.
      • +2 (2 voturi)    
        Germania (Marţi, 17 august 2010, 9:43)

        Mircea [anonim] i-a raspuns lui vlad dracul

        Eu traiesc momentan in Germania la granita cu Franta si mancarea de aicea e mai ieftina decat cea din Franta dar si un pic mai slab calitativ. As spune ca mancarea in Europa in general e mai scumpa decat in romania - chiar mult prea scumpa pt unele bugete romanesti.
        In schimb tot ce inseamna branding (desi discutia e despre mancare): de la imbracaminte, electronice etc sunt mult mai ieftine decat in Romania. Nu mai vorbesc de masini.
      • +1 (1 vot)    
        nu are nici o relevanta (Marţi, 17 august 2010, 9:52)

        nenea [anonim] i-a raspuns lui vlad dracul

        pretul reflecta salariul angajatilor (nu doar a celor care produc painea) si puterea de cumparare a populatiei. in fr salariul MINIM pe economie este peste 1000 E, faceti raportul la pretul painii si obtineti o comparatie mai corecta
        • +1 (1 vot)    
          De acord (Marţi, 17 august 2010, 10:35)

          Pt nenea [anonim] i-a raspuns lui nenea

          De acord cu tine. De asta si ziceam in comentariul meu ca "mancarea in Europa in general e mai scumpa decat in romania - chiar mult prea scumpa pt unele bugete romanesti". inteleg ce vrei sa zici si Da ai perfecta dreptate.
      • 0 (0 voturi)    
        raté (Marţi, 17 august 2010, 11:49)

        v [anonim] i-a raspuns lui vlad dracul

        Tin sa te contrazic, (luate din l'eclerc)
        1kg de rosii = 1,85 euro made in France
        1 bagehta mica = 0,3
        2,5kg cartofi = 2,2
        1 kiwi = 0,25
        1 kg banane = 1,4 euro bio made in france
        4 felii de sunca fleurry michon = 2,4
        o chineoziaca la gare du nord = nu stiu nu stau in paris:p
        Ca idee, nu comapra preturi de paris ca acolo sunt mai mari:)
        Bafta
        Si da mancarea in europa e ieftina (am facut calcul pe facutri FR/RO iesi cu 20% mai scump in franta)
        • 0 (0 voturi)    
          paris (Marţi, 17 august 2010, 22:42)

          vlad dracul [anonim] i-a raspuns lui v

          intradevar in Paris preturile sunt mai mari decat in restul Frantei... as vrea si eu un kiwi la 0.25 ca aici ma nenorocesc astia :)) dar nu prea am de ales

          hai noroc
  • +1 (1 vot)    
    Costuri (Luni, 16 august 2010, 22:31)

    Ion from Raion [anonim]

    Titlu: "O franzela se produce cu 0,26 lei..."

    apoi spui: "Per total, franzela e la 0,65 lei la poarta fabricii"
    si mentionezi transportul si adaosul magazinului.

    Ce nu iti este clar?

    PS: Evaziune in panificatie pot sa faca doar micii producatori, de la un nivel in sus, evaziunea nu mai poate fi tinuta sub control si te fura angajatii.
  • +5 (5 voturi)    
    pret (Luni, 16 august 2010, 22:46)

    alex [anonim]

    pretul la paine este stabilit din 2007 cand pretul graului a atins nivelul de 1200 ron/to, in 2008 si 2009 pretul graului nu a depasit nivelul de 650 ron/to iar pretul la paine a ramas acelasi - la acest moment pretul graului este de 750 - 800 ron/to, scumpirile nu prea au sustinere decat pe baza de zvonistica
  • +1 (1 vot)    
    D-le Dan Popa (Marţi, 17 august 2010, 8:14)

    Codrea [utilizator]

    Daca tot afisati niste documente din cadrul unei companii de panificatie (nu stiu si nu ma intereseaza cum le-ati obtinut) ar fi fost interesant sa publicati si punctul de vedere al respectivei companii. Sunt convins ca, inainte de a publica acest articol, o astfel de discutie ar fi lamurit multe din neclaritatile pe care le aveti. O sa va fac sumar un calcul sumar:
    - pret faina 1.1ron/kg (fara TVA) care in reteta intra in proportie de 75% la produs finit, rezulta (doar faina): 0.82 ron/kg.
    - dumneavoastra afisati 0.26 ron/bucata de 0.28kg; adica 0.92 ron/kg.
    Ar trebui sa fiti complet idiot ca sa credeti ca in diferenta aia de 0.1 intra restul cheltuielilor aferente realizarii acestui tip de produs (restul materiilor prime, costul cu ambalajele, costul fortei de munca, al energiei si utilitatilor, al amortizarii, al transportului si logisticii aferente, al restului cheltuielilor indirecte, al profitului, marjele reseller-ului, etc)
    Sfatul meu: solicitati o discutie cu cei care chiar isi storc creierii zi de zi ca sa incerce sa functioneze legal intr-o industrie afectate grav de piata neagra si nu mai preluati fisiere vechi pe care nu le intelegeti.
    • 0 (0 voturi)    
      complet idiot (Marţi, 17 august 2010, 11:08)

      Bug [anonim] i-a raspuns lui Codrea

      Fara sa fiu un specialist in domeniu, si fara sa fiu complet idiot, am vaga banuiala ca in paine nu intra numai faina, ci si altele (apa, de exemplu), care sunt ceva mai ieftine decat faina
      • 0 (0 voturi)    
        Continua... (Marţi, 17 august 2010, 11:18)

        Codrea [utilizator] i-a raspuns lui Bug

        Asadar... la faina mai adaugam apa (2,2-2,4 ron/mc, depinde de unde o iei). Si pe langa apa tehnologica mai ai si apa pentru igienizare (atat pentru spatiile tehnologice cat si pentru personal). la care se adauga si costul evacuarii in sistemele de canalizare/epurare ale acestei ape. Iar daca o ai din puturi proprii costul intretinerii bazinelor de depozitare si al zonei de sanitatie aferente, plus decolmatrari, denisipari si analize in laboratoarele agreate de legislatia aferenta. Continua, Bud, ai cuvantul...
        P.S.: Nu uita de sare, drojdie, amelioratori pentru panificatie, enzime si... vezi lista de mai sus
    • 0 (0 voturi)    
      D-na/d-le Codrea... (Marţi, 17 august 2010, 12:33)

      Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Codrea

      Au insultele vreun rost? Sunteti mai frumos/destept/fericit ca l-ati "facut praf" pe jurnalist?
      De vreme ce, evident, stiti mult mai bine decat el (si probabil cam decat oricine altcineva a comentat aici) cum stau lucrurile, n-ar fi daca nu neaparat mai indicat, atunci cu siguranta mai elegant sa corectati/explicati?
      Sunt convins ca daca-i trimiteati lui DP un "drept la replica" bine argumentat, sau ii ofereati sprijinul pentru o urmare a articolului, ar fi fost incantat.
      Mai greu insa de stabilit un canal de comunicare cand primul lucru facut inca de la inceputul "discutiei" e sa-ti insulti interlocutorul.
      Si-asa viata-i cum este, haideti sa nu ne-o mai otravim si singuri...
      • 0 (0 voturi)    
        D-le Catalin Dragan (Marţi, 17 august 2010, 13:24)

        Codrea [utilizator] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

        Citez din articolul de mai sus, in caz ca nu l-ati parcurs cu atentia cuvenita: "Nu am auzit niciun gazetar care sa se duca la sursa informatiei. Cat ii costa acum pe jucatorii din industria moraritului sa fabrice o franzela (iau etalonul franzela alba, nefeliata, 280-300 grame)".
        Nu sunt nici mai frumos, nici mai destept nici mai fericit ca l-am facut praf pe "jurnalist".
        Pot spune insa ca sunt siderat cum cineva publica niste documente dintr-o companie, neintelegandu-le, dar facand speculatii pe ele. Nu sunt in postura sa trimit un drept la replica nefiind angajatul respectivei companii.
        Dar daca Dvs. chiar credeti ca e corect ca "sa-ti dai cu parerea" despre documentele unei companii private (apropo, documentele cu pricina nu sunt informatii publice, pe cele publice le gasiti pe site-urile de profil), fara sa ai si punctul de vedere al respectivei companii atunci jos palaria in fata dumnavoastra. Iar acum sunt ironic si sarcastic.
        De aceea am dubii mari ca termenul "jurnalist" in acest caz nu se potriveste.
        • 0 (0 voturi)    
          Atentia cuvenita? (Miercuri, 18 august 2010, 11:43)

          Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Codrea

          Cand din Dimofte am ajuns de indata Dragan, cred ca nu mai e cazul sa vb despre "atentia cuvenita". Nici atunci cand nu sesizati diferenta dintre drept la replica si "drept la replica".
          Sau poate ati incercat doar o insulta mai subtila decat alea cu care l-ati gratulat pe Dan Popa...
          Am sa incerc totusi sa raman intr-o nota pozitiva.
          Pozitia dvs. este tipica "surselor" cu care incearca sa vb jurnalistii de business (as specula chiar, cu riscul unei avalanse de alte insulte, ca de fapt datele lui DP provin chiar de la compania dvs. Oricum n-are importanta, DP si-a protejat corect sursa, intamplator la fel de bine cum va ascundeti si dvs. identitatea) -- cand sunt intrebate, n-au niciodata nimic de comentat, sau refuza sa raspunda, sau dau raspunsuri dintre cele mai vagi si mai eliptice.
          Iar cand jurnalistul scrie totusi ceva, cat se pricepe el de bine -- iar acest articol mie continua sa mi se para bun, mult peste ce-am citit in general pe tema asta, chiar daca va cred ca nu este 100% exact -- apar imediat protestele, insultele samd.
          Chiar reactia dvs. sta marturie pentru acest mod de gandire si comportament.
          Cum ziceam, daca doreati sa aratati lumii cum stau de fapt lucrurile (si n-ar fi deloc rau, subiectul/produsul e de maxima importanta, iar transparenta nu poate decat sa-i ajute pe cei ca dvs., care va luptati cu piata neagra -- iar aici eu NU sunt nici ironic si nici sarcastic) n-aveati decat sa scrieti -- poftim, nu un drept la replica, ci o "scrisoare de la cititori", "punct de vedere", cum vreti sa-i spuneti.
          N-am nicio indoiala ca HN/DP ar fi fost incantati sa o primeasca si publice.
          • 0 (0 voturi)    
            P.S. (Miercuri, 18 august 2010, 12:11)

            Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

            Ca sa fiu corect pana la capat, daca va decideti totusi sa scrieti acel... ceva, fiti sigur ca oricat de bine si corect l-ati argumenta, tot o sa va alegeti cu o gramada de comentarii negative, daca nu chiar mai rau.
            Nicio fapta buna nu scapa nepedepsita.
            El, articolul, ar merita totusi scris nu de dragul laudelor si plusurilor comentatorilor, ci de dragul adevarului.
            Mie unuia mi-ar placea sa-l vad facut cumva comparativ, adica sa rezulte clar cum se face evaziunea in domeniul painii noastre cea de toate zilele...
            • 0 (0 voturi)    
              :)) (Miercuri, 18 august 2010, 17:16)

              Codrea [utilizator] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

              Imi cer scuze pentru confuzia de nume, Pur si simplu corespondam in acel moment cu un anume Catalin Dragan. Imi cer scuze pentru eroarea facuta.
              E cam la fel cu cea facuta de Dvs cu D-na/D-le dar conteaza mai putin. Faptul ca folosesc un nickname pe site-ul hotnews este alegerea mea pe care Dvs. doar puteti sa o luati ca atare, fara comentarii inutile.
              Inca odata, va reamintesc, ca sa sfarsim aceasta polemica inutila, faptul ca D-l "jurnalist" a intrat in posesia unor fisiere sau documente, la care nu avea acces in mod normal. Bunul simt si cei 7 ani de acasa (asta ca sa nu amintim si de modul de verificare al surselor pe care l-a studiat in facultate) implica o discutie cu compania/firma din care a obtinut intamplator/accidentall/prin frauda/prin furt documentele respective.
              Daca vedeam o singura fraza despre punctul de vedere sau opinia (nu poate fi vorba de drept la replica in cazul asta) respectivei firme in articolul scris nu comentam absolut nimic.
              Faptul ca un jurnalist scrie cat crede el de bine ma lasa rece, atat timp cat scrie in necunostiinta de cauza, cautand doar senzationalul. Iar articolul de fata exact asta face: speculeaza.
              Ca sa raman in nota pozitiva de care aminteati mai sus, astept un articol scris de acelasi "jurnalist" in care sa fie si punctul de vedere al firmei respective.
              Cat priveste parerile Dvs. personale referitoare la apartenenta mea de respectiva firma, va invit sa cititi inca odata postarea mea anterioara.
              Iar daca vreti sa vedeti realitatea in acest domeniu, va sfatuiesc sa accesati canalele de informare oficiale ale celor cu care se ocupa de acesta ramura a industriei alimentare.
              Va asigur ca nimeni nu ascunde gunoiul sub pres.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by