Foarte multi oameni care s-au imprumutat la banci si au intregistrat restante s-au trezit ca sunt cautati acasa de tot felul de firme care au cumparat sacii de credite neperformante ale bancii. Procedura e simpla. Are banca de incasat un miliard de euro de la restantieri? Poate ca e mai eficient sa vand cu 600.000 de euro creditele, bani pe care ii incasez acum, decat sa astept cu anii si sa cheltui poate 500.000 de euro ca sa ii incasez. Cumparatorul de neperformante isi are si el calculele lui. Da acum 600.000 de euro dar daca stie sa fie convingator, scoate un milion, scrie Dan Popa pe blogul lui

Creditele se vindeau mai scump in primele faze ale crizei. Acum, pretul lor e in scadere pentru ca toti stiu ca recuperarea se face din ce in ce mai greu.

Spicuiesc din contract: “Valoarea Nominală Totală a Creanţelor Cedate la Data Cut-Off, este de 734,537,753.04 RON. Pentru evitarea oricăror nelămuriri, Valoarea Nominală a Creanţelor Cedate exprimată în valute este calculată în baza ratei de schimb relevante publicate pe website-ul BNR, valabilă la Data Cut-Off.

  • Preţul Cesiunii. Transferul Creanţelor Cedate

În schimbul Creanţelor Cedate, Cesionarul va achita Cedentului Preţul Cesiunii. Preţul Cesiunii este de 213,815,101.36RON, reprezentând 40 % din Valoarea Nominală Totală. Plata Preţului, indicat la art. 3.2 de mai-sus, va fi efectuat integral, intr-o singura transa de către Cedent pana la data de … iunie 2010.

Începând cu data încheierii fiecărui Cont de Credit, a păstrat conturi, jurnale şi înregistrări care indică în mod clar toate tranzacţiile, plăţile, chitanţele şi procedurile aferente Contractului de Credit respectiv şi toate aceste conturi, jurnale şi înregistrări sunt actualizate şi se află în posesia sa ori sunt deţinute la ordinul său. Pentru evitarea oricărei nelămuriri, Cedentul garantează că la Data Semnării nu deţine informaţii privind existenţa altor Documente Justificative decât cele care vor fi predate Cesionarului în conformitate cu Articolul 5.1 din prezentul Contract.

Cedentul nu este răspunzător cu privire la solvabilitatea prezentă sau viitoare a Debitorilor Cedaţi”

Intreg documentul, il puteti citi aici.

Unii cumparatori au vandut mai departe portofoliul, altora. De aceea, cu cat ajungi mai adanc pe firul “recuperatorilor”, duritatea e mai ridicata. Despre metodele interne ale firmelor de recuperare si cum se poate face fata acestora, cu viitoarea ocazie.

Comenteaz ape blogul lui Dan popa