Ministerele de Finante din noua state europene printre care si Romania au trimis o scrisoare Comisiei Europene si presedintelui UE Herman van Rompuy, cerand modificarea algoritmului de calcul al deficitului bugetar si datoriei publice, scrie publicatia Wirtschaftsblatt. In afara Romaniei, scrisoarea a mai fost semnata de Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia. Contactati de HotNews.ro, oficialii Ministerului de Finante din Romania au confirmat trimiterea scrisorii, precizand ca metodele statistice utilizate in prezent pentru calcularea deficitelor bugetare si a datoriilor publice "dezavantajeaza statele membre care si-au reformat sistemele de pensii sau sunt in proces de reformare a acestora in raport cu statele membre care nu implementeaza astfel de reforme"

Sebastian Vladescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Recalcularile propuse sunt legate de alocatiile acordate sistemelor de pensii private, mai precizeaza Wirtschaftsblatt, preluat si de Bloomberg, iar initiativa acestui demers a avut-o Polonia si Ungaria- cel mai afectate de actualul sistem de calcul.

  • Oficialii MFP: metodele statistice utilizate in prezent pentru calcularea deficitelor bugetare si a datoriilor publice dezavantajeaza statele membre care si-au reformat sistemele de pensii

"Romania a semnat, in data de 6 august, alaturi de alte opt state membre o scrisoare deschisa adresata presedintelui Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, si comisarului european, Ollie Rehn. In scrisoare care se atrage atentia asupra faptului ca metodele statistice utilizate in prezent pentru calcularea deficitelor bugetare si a datoriilor publice dezavantajeaza statele membre care si-au reformat sistemele de pensii sau sunt in proces de reformare a acestora in raport cu statele membre care nu implementeaza astfel de reforme", au declarat pentru HotNews oficialii Ministerului de Finante.

Potrivit acestora, reformele au ca obiectiv tocmai sustenabilitatea pe termen lung a sistemelor de pensii in contextul presiunilor puse de imbatranirea populatiei din diferite state membre.

Prin scrisoarea inaintata domnului Herman Van Rompuy si domnului Olli Rehn, Romania considera, astfel, ca ar trebui imbunatatit modul de calcul al deficitului bugetar si al datoriei publice tinandu-se cont de noile reforme din sistemul de pensii pentru ca datele raportate prin notificarea fiscala sa fie comparabile.

"Un subiect important aflat pe agenda publica europeana este cel privind guvernanta economica, dezbaterile purtandu-se in cadrul unui Task Force coordonat de insusi presedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy. Discutiile din cadrul acestui grup au fost generate in contextul crizei economico-financiare care a condus la deteriorarea semnificativa a finantelor publice europene: deficite bugetare si datorii publice care depasesc cu mult valorile de referinta de 3% din PIB, respectiv 60% din PIB", mai spun oficialii romani

  • Olli Rehn a confirmat primirea scrisorii si a aratat ca raspunsul va urma "in urmatoarele saptamani"

Un purtator de cuvant al comisarului european pentru economie si politica monetara, Olli Rehn, a confirmat primirea scrisorii si a aratat ca raspunsul va urma "in urmatoarele saptamani", a mai aratat ziarul citat. Potrivit unui comunicat al Ministerului maghiar de Finante, statele au cerut sa se tina seama de costurile reformelor din sistemul de pensii in executia bugetara.

"Noua state membre ale UE au apelat la presedintele Consiliului European si la comisarul european pentru economie si politica monetara (...) pentru a lua in considerare costurile legate de reforma suportate de acele state care au derulat anterior reforme in sistemele de pensii", se arata in comunicatul institutiei maghiare.

Guvernul german, care are un cuvant foarte greu de spus in politica fiscala europeana s-a aratat "foarte sceptic" in privinta propunerii, potrivit Bloomberg. "Introducerea de exceptii in definitia datoriei ar face mai dificila interpretarea cifrelor la nivelul UE. De asemenea, ar dezavantaja guvernele care au ales moduri diferite de a reforma sistemele de pensii si care distribuie diferit costurile acesteia", spun oficialii Ministerului german de Finante.