Valentin Mocanu, secretar de stat la Ministerul Muncii a transmis HotNews.ro raspuns la intrebarea "care este modalitatea în care persoanele cu venituri profesionale periodice si cele cu venituri ocazionale – dar care nu detin si carte de muncă – vor beneficia de ajutorul de somaj, conform Normelor de aplicare a noilor prevederi fiscale. Raspunsul contine detalii despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca somerii si despre reglementarea stagiului de cotizare, cu precizarea ca in trimestrul IV este planificata modificarea Legii somajului, cu aceasta ocazie fiind transpuse "noile dispozitii legale instituite prin modificările aduse Codului fiscal, în textul legii"

Consultantul fiscal Gabriel Sincu si cititorii HotNews.ro au atras atentia, in mai multe randuri, asupra neclaritatii Normelor de aplicare a noilor prevederi fiscale. Astfel, una din problemele semnalate se refera la modalitatea prin care un PFA sau o persoana platita pe drepturi de autor poate beneficia de ajutorul de somaj: "nu este clar cum va beneficia un PFA de ajutorul de somaj - cum se poate decide ca un PFA este somer? Nu exista procedura pentru o astfel de prevedere", remarca Gabriel Sincu.

Ministerul Muncii a transmis un raspuns in care detaliaza conditiile pe care somerii trebuie să le îndeplinească cumulativ, pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, modalitatea de stabilire a stagiului de cotizare în sistemul asigurărilor pentru somaj.

"Mentionăm că, în conformitate cu angajamentele stipulate în planurile de implementare aferente Programului de Guvernare 2009-2012 şi Programului Naţional de Reforme 2007-2010, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi-a asumat modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002, propunerile de modificare şi completare vizând simplificarea şi flexibilizarea modului de implementare a măsurilor de stimulare a ocupării astfel încât să devină mai atractive pentru cele două categorii de beneficiari – persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatori. Modificarea legii nr. 76/2002, planificată a se realiza în trimestrul IV al acestui an, va asigura transpunerea noilor dispozitii legale instituite prin modificările aduse Codului fiscal, în textul legii".

Vezi raspunsul integral in documentul atasat​.