Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania si alte opt state membre UE cer schimbarea modului de calculare a datoriei de tara

Romania si alte opt state membre ale Uniunii Europene au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicita schimbarea modului de calculare a datoriei de tara, potrivit ziarului Wirtschaftsblatt. Scrisoarea, adresata Comisiei Europene si presedintelui Uniunii Europene, Herman van Rompuy, a fost semnata de ministrii finantelor din Romania, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia, potrivit publicatiei vieneze. Recalcularile propuse sunt legate de alocatiile acordate sistemelor de pensii private. Initiativa apartine Poloniei si Ungariei, precizeaza aceeasi sursa. Un purtator de cuvant al comisarului european pentru economie si politica monetara, Olli Rehn, a confirmat primirea scrisorii, a mai aratat ziarul austriac.Una dintre primele reactii oficiale a venit de la guvernul german, care s-a aratat "foarte sceptic" in privinta propunerii. Ministrii Finantelor din UE se vor intalni pe 6 septembrie pentru a-si continua discutiile privind posibile modificari care ar putea fi aduse legislatiei bugetare a UE pentru a preveni noi crize ale datoriilor de stat, similare celei declansate de Grecia.

Ucraina ar putea restrictiona exporturile de cereale pana la sfarsitul acestui an

Ucraina ar putea restrictiona exporturile de cereale pana la finalul acestui an prin introducerea unei cote de export de 2,5 milioane de tone, din cauza secetei care afecteaza recoltele tarii, a declarat ministrul agriculturii. Ucraina, al saselea mare exportator de grau si cel mai mare exportator de orz, a avut de suferit de pe urma secetei severe din aceasta vara, care a determinat si Rusia sa impuna o interdictie de export la cereale. In perioada iulie 2009 - iunie2010, Ucraina a exportat peste 21 milioane de tone de grau.

Rusia a anuntat la inceputul acestei luni ca, din cauza secetei, va impune o interdictie temporara asupra exporturilor de cereale. Al treilea mare exportator de grau la nivel mondial, a revizuit in scadere estimarile privind recolta de cereale din acest an la 70-75 milioane de tone, fata de 90 milioane de tone produse in mod obisnuit.

Opel, somata sa renunte la promovarea garantiei pe viata a vehiculelor, considerata inselatoare

Compania auto germana Opel a fost somata de catre o asociatie profesionala, sa renunte la promovarea garantiei pe viata a vehiculelor produse, care depinde in realitate de respectarea mai multor conditii.

Asociatia a anuntat ca va depune o plangere in cazul in care Opel nu va modifica pana joi campania de publicitate.

Opel, divizia europeana a grupul american General Motors, vrea sa isi refaca imaginea dupa problemele legate de procesul de restructurare, precum si cota de piata. Compania a anuntat la inceputul lunii august ca va acorda garantie nelimitata in timp pentru noile vehicule produse.

Limitele acestei garantii sunt precizate in oferte cu caractere mici.

Astfel, garantia este valabila in limita a 160.000 de kilometri parcursi. In plus, numai primul proprietar poate beneficia de o astfel de garantie, care este valabila doar pentru anumite piese.

Un purtator de cuvant al Opel a declarat ca reprezentantii companiei vor analiza reprosurile formulate.