Raiffeisen Bank a incheiat primul semestru din 2010 cu un profit net de 49,98 milioane euro si un profit operational de 83,8 milioane euro, rezultate aproape similare cu cele inregistrate la jumatatea anului trecut, adica 52,7 milioane euro profitul net si 106,2 milioane euro profitul operational. Venitul net al bancii a scazut in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cu 12%, pana la 210,4 milioane euro, influenta datorata, in primul rand, diminuarii veniturilor obtinute din activitatea de trezorerie. De asemenea, cheltuielile operationale au scazut cu 3,7% in euro (- 4,4% exprimate in RON), din care cele cu personalul au scazut cu 1% in euro ( -1,7% exprimate in RON).

Steven Van Groningen, CEO Raiffeisen BankFoto: AGERPRES

Toate cifrele sunt conform standardelor IFRS, sunt neconsolidate si nu includ alte subsidiare ale grupului Raiffeisen International din Romania.

•profit net - 49,98 mil. euro

•profit operational de 83,8 mil. euro,

• Costurile cu provizioanele pentru creditele indoielnice si pierderi s-au redus la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 43,79 mil. euro la 22,67 mil. euro

• Cheltuielile operationale au scazut cu 3,7% in euro, din care cheltuielile cu personalul au scazut cu 1% in euro (-1,7% exprimate in RON)

Rezultate Raiffeisen Bank

Creditele acordate clientilor au depasit 2,7 miliarde euro, in crestere cu 6,7% fata de aceeasi perioada a anului 2009. In acelasi timp, depozitele clientilor au depasit 3,4 miliarde euro, in crestere cu 5,2% fata de iunie 2009. Veniturile din dobanzi, componenta de baza in profitul unei banci, au avut o evolutie pozitiva si dinamica (+ 11%), in timp ce veniturile din comisioane au scazut usor (-4,6%), comparativ cu iunie 2009.

“Sunt multumit ca am reusit sa avem din nou rezultate bune, foarte apropiate de cele inregistrate in iunie 2009, in conditiile in care situatia economica a continuat sa se deterioreze in Romania. Chiar daca ne-au scazut veniturile in ultimul an cu 12%, am reusit sa controlam costurile: provizioanele s-au redus mult, am administrat mai eficient toate componentele de cheltuieli, reusind sa ramanem profitabili. Acest rezultat bun il datoram pozitiei solide pe care o are banca in piata, dar si politicii prudente de administrare a riscurilor si expunerii echilibrate pe segmente si industrii”, a spus Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Activele totale bilantiere ale bancii au inregistrat o usoara scadere, de la 4,67 miliarde euro in iunie 2009 la 4,57 miliarde euro la 30 iunie 2010.

  • La nivel de sistem, primul semestru a adus pierderi de 54 milioane de euro

Banca Comerciala Romana (BCR) a raportat in primul semestru un profit net de 488,5 milioane de lei (117,0 milioane de euro), cu 19,5% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, scadere cauzata de costurile mai mari cu provizioanele, se arata intr-un comunicat al bancii. Totodata, profitul operational a avansat cu 19,8%, pana la 1,63 miliarde de lei (391,2 milioane de euro).

Reamintim ca la nivelul sistemului bancar, pierderile s-au ridicat la circa 54 milioane de euro, potrivit datelor BNR. Provizioanele mari si problemele rezultate in urma aplicarii Ordonantei 50/2010 au facut ca pierderile sistemului bancar roman sa se adanceasca, atingand la inceputul lunii iulie peste 54 de milioane de euro, a declarat pentru HotNews.ro, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere bancara din BNR Potrivit datelor BNR, la finalul lunii martie, bancile din Romania erau inca pe profit (circa 100 de milioane de euro), dar in mai pierderea cumulata la nivelul intregului sistem bancar era de circa 50 de milioane de euro, dupa ce la 1 aprilie bancile inregistrau un profit de 100 milioane de euro.