Germania a vandut vineri obligatiuni de cinci miliarde de euro cu scadenta la zece ani, la o dobanda foarte scazuta, semn ca investitorii, ingrijorati de situatia economiei mondiale, prefera activele considerate mai putin riscante, potrivit AFP. Cererea pentru bondurile germane a depasit 7,8 miliarde de euro, in ciuda dobanzii de doar 2,37%.

Ultima emisiune de obligatiuni a Germaniei s-a realizat cu o dobanda de 2,74%, cererea depasin de 1,4 ori oferta.

Cyril Regnat, analist la Natixis, a declarat ca din cauza unor dobanzi mai putin avantajoase pentru titlurile germane pe termen scurt, investitorii care cauta plasamente profitabile si putin riscante sunt obligati sa se indrepte catre obligatiunile cu scadente mai lungi, de 10 sau 30 de ani. El a mai spus ca "Trezoreria germana nu a emis niciodata obligatiuni cu scadenta la 10 ani in conditii mai bune".

Potrivit Bloomberg, inaintea licitatiei de miercuri, randamentele la obligatiunile emise de Germania cu scadenta la 30 de ani au atins nivelul minim record de 2,967%, in vreme ce cele cu scadenta la 10 ani au atins 2,38%, cel mai redus nivel din ultimii zece ani.

Germania plateste cea mai redusa dobanda pentru obligatiunile sase comparativ cu celelalte tari din UE.

Romania a lansat, in data de 11 martie, o emisiune de euroobligatiuni in valoare de un miliard de euro, cu o maturitate de cinci ani si o dobanda totala de 5,17% pe an. Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproximativ cinci ori, prima platita peste indicatorul pietei (mid-swap) la maturitatea de cinci ani fiind de 268 puncte de baza.

"Ofertele finale s-au cifrat la 4,9 miliarde de euro, de aproape cinci ori peste valoarea emisiunii. Cuponul de 5% este un record absolut pentru Romania si un pret bun pentru emisiunile din regiune. Randamentul total platit este de 5,17% pe an", a declarat la momentul respectiv Bogdan Dragoi.