Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania lider european la capitolul constructii in luna iunie

Romania a avut, in luna iunie 2010 comparativ cu luna mai 2010, cea mai mare crestere a volumului lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana (16,5 procente), fiind urmata de departe de Spania (7,2 procente) si Polonia (4,5 procente), arata datele prezentate de Oficiul european de Statistica (Eurostat). La nivelul UE, volumul lucrarilor de constructii a crescut in opt state membre (inclusiv in Romania) si a scazut in sase state membre. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Ungaria (minus 2,3 procente), Olanda (minus 1,8 procente) si Slovenia (minus 1,6 procente). In zona euro volumului lucrarilor de constructii a crescut cu 2,7 procente in luna iunie 2010 comparativ cu luna mai 2010, iar in Uniunea Europeana s-a inregistrat o crestere de 3,5 procente. Cresterea din luna iunie vine dupa ce in luna mai 2010 comparativ cu luna aprilie 2010, volumului lucrarilor de constructii a scazut cu 0,7 in zona euro si cu 0,1 procente in UE.

In schimb, in ritm anual, volumului lucrarilor de constructii a scazut cu 5,3 procente in Romania (dupa o scadere de 16,4 procente inregistrata in luna mai) dar a crescut cu 3,1 procente in zona euro si cu 5,4 procente in UE.

Germania a vandut obligatiuni pe 10 ani, la o dobanda de doar 2,37%

Germania a vandut saptamana trecuta obligatiuni de cinci miliarde de euro cu scadenta la zece ani, la o dobanda foarte scazuta, semn ca investitorii, ingrijorati de situatia economiei mondiale, prefera activele considerate mai putin riscante. Cererea pentru bondurile germane a depasit 7,8 miliarde de euro, in ciuda dobanzii de doar 2,37%.

Ultima emisiune de obligatiuni a Germaniei s-a realizat cu o dobanda de 2,74%, cererea depasin de 1,4 ori oferta. Germania plateste cea mai redusa dobanda pentru obligatiunile sale comparativ cu celelalte tari din UE.

Romania a lansat, in data de 11 martie, o emisiune de euroobligatiuni in valoare de un miliard de euro, cu o maturitate de cinci ani si o dobanda totala de 5,17% pe an. Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproximativ cinci ori, prima platita peste indicatorul pietei (mid-swap) la maturitatea de cinci ani fiind de 268 puncte de baza.

Consiliul pentru Stabilitate Financiara: Noile reglementari bancare vor aduce, pe termen lung, beneficii majore economiei

Noile reglementari privind capitalul si lichiditatea bancilor vor avea doar un impact modest asupra productiei din economie in perioada in care vor fi introduse, dar vor aduce beneficii substantiale pe termen lung, sustin institutiile insarcinate cu elaborarea regulilor "Basel III". Reglementarile vor inaspri conditiile de creditare si vor reduce investitiile in perioada de tranzitie intr-un grad cu mult mai redus decat ceea ce estimeaza bancile, se arata intr-un comunicat al Comitetului pentru Supraveghere Bancara de la Basel si al Consiliului pentru Stabilitate Financiara (CSF).

Totodata, noile reguli vor reduce semnificativ incidenta crizelor financiare si implicit a scaderilor economice pe care acestea le cauzeaza, beneficii care depasesc cu mult pierderea modesta de productie care va fi remarcata in anii in care vor fi introduse.

Numarul de falimente in Statele Unite, la cel mai ridicat nivel de la sfarsitul anului 2005

Numarul procedurilor de faliment, corporative sau personale, au atins in SUA cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani, arata cifrele oficiale publicate marti care indica drept factori incetinirea cresterii economice si cresterea somajului.

Serviciile juridice au identificat 422.061 falimente in perioada aprilie-iunie, in crestere cu 9% fata de ultimele trei luni si 11% mai mult decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.

La sfarsitul lunii iunie aceasta cifra a ajuns la 1.57 milioane, inregistrand astfel o crestere de 20% peste cele douasprezece luni anterioare. Falimentele personale au crescut cu 21% pana la 1.51 milioane intr-un an.¬