OUG nr. 50/2010 precizeaza ca toate ratele dobanzilor cu caracter variabil de la credite trebuie exprimate in functie de un indice al pietei – Robor/Euribor/Libor/rata de referinta a BNR - plus o marja fixa.
- ANPC clarifica formula de calcul a dobanzilor
Raspunsul ANPC nu este insa favorabil consumatorilor. “Pentru contractele de credit aflate in derulare, in care dobanda este compusa din dobanda de referinta a bancii + o marja fixa, suntem de acord ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta aferent valutei in care a fost acordat creditul + o marja fixa, compusa din marja fixa existenta in contractul initial, valabila la data semnarii contractului, si diferenta dintre valoarea dobanzii de referinta si valoarea indicelui de referinta, valabile la 21 iunie 2010”, se arata in raspunsul ANPC.
ARB a ridicat in discutie modul de interpretare al legislatiei, pornind de la un caz concret: un client care la momentul intrarii in vigoare a ordonantei are o rata a dobanzii de 10% la euro, formata din dobanda interna a bancii de 7% plus o marja de 3%. Conform indicatiilor ANPC, formula ratei dobanzii la un astfel de credit va cuprinde o marja de 9 puncte procentuale peste Euribor (in ipoteza ca Euribor este 1%).
- Noile marje sunt rezultatul deciziilor discretionare din trecut
Dupa declansarea crizei financiare din 2008, bancile au dat vina pe riscul de tara si pe costul mare al resurselor de finantare pentru a creste dobanzile variabile la credite, in timp ce indicii monetari scadeau accelerat. Ulterior, atat riscul de tara, cat si costul cu atragerea resurselor de catre banci a scazut puternic.
Aceste evolutii nu s-au mai reflectat insa in dobanzile practicate de banci la creditele in derulare. Ele au ramas ridicate, deoarece bancile au cautat in aceste fel sa isi acopere pierderile tot mai mari inregistrate la credite, in contextul recesiunii economice.
In aceste conditii, intre dobanda de la credit si indicii monetari a ramas o diferenta mult mai mare decat la semnarea contractului de credit. Iar, prin noile formule de calcul, bancile reusesc sa isi mentina permanent aceste marje extrem de ridicate. In cazul in care factorii care au dus la cresterea lor vor disparea, clientii vor ramane cu acelasi costuri mari de suportat.
- Dobanzile la valuta vor incepe sa creasca
Astfel, ratele dobanzilor la credite vor urma evolutia acestora, ceea ce inseamna rate tot mai mari, in conditiile in care chiar si asa costurile sunt foarte mari in anumite cazuri.
Aceasta stare de fapt este implicit recunoscuta si de ANPC in raspunsul transmis bancilor: “In ceea ce priveste eventuale nemultumiri ale consumatorilor in situatia in care valorilor indicilor de referinta vor creste in viitor, mentionam faptul ca ANPC a fost obligata sa impuna printr-un act normativ cresterii clare privind transparenta modului in care variaza dobanzile, tocmai din cauza nemultumirilor semnalate de consumatori cu privire la faptul ca, pe parcursul derularii contractului, creditorii au majorat dobanzile ori de cate ori au dorit, fara sa aiba neaparat o justificare independenta de vointa lor”.
Citeste textul integral pe Conso.ro
CONCLUZIE = SILA.
Pana una-alta, n-am vazut nicaieri ca vreo banca sa mearga in pierdere, desi pe toti ii auzi ca 'acopera pierderile'. In realitate, le mai scade din profit, dar in pierdere n-a mers nici o nabca in Romania in ultima vreme. Cel putin asta reiese din cifrele care ajung in media: 'A scazut profitul din 200x fata de 200y', dar niciodata n-am vazut ca 'in anul x am avut pierderi de x milioane'. Hai, sictir!
Iar teoria cu 'dobanda vriabila' e praf in ochi, variatia e doar in sus, cel putin pe contracte mai vechi. Vedeti detalii la http://inromaniasepoate.blogspot.com/2010/06/calcul-rata-dobanda-leasing-teapa-sau.html
La fel ANPC au procedat la fel, tot spaga. La noi, cu 10 mii de euro spaga iti rezolvi profit de cateva miliarde de euro. DOAR IN ROMANIA SE POATE.
OUG este foarte clara:
Art. 37
In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli:
a) dobanda va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR/rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata durata derularii contractului;
Art. 95
(1) Pentru contractele aflate in curs de derulare, creditorii au obligatia ca, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, sa asigure conformitatea contractului cu dispozitiile prezentei ordonante de urgenta.
(4) Se interzice introducerea in actele aditionale a altor prevederi decat cele din prezenta ordonanta de urgenta.
Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse de prezenta ordonanta de urgenta sunt considerate nule de drept.
Prin urmare in cazul unui credit in valuta cu dobanda variabila formula trebuie sa fie:
DOBANDA =EURIBOR+MARJA
MARJA- este stabilita dela inceput si nu poate fi modificata!!!
Deci interpretarea pe care o dau ANPC, sau bancile OUG, de adaugare a unei marje suplimentare, este abuziva si nelegala in opinia mea.
Eu sunt in aceasta situatie si am de gand sa actionez banca in instanta in caz ca nu se respecta strict litera legii.
- dobanda = euribor 3M + marja
- daca euribor_3M_actual < euribor3M_de_la_data_semnarii_contractului, are prioritate euribor_3M_de_la_data_semnarii
Cel putin la leasing, pe contractul meu, asa e formula: http://inromaniasepoate.blogspot.com/2010/06/calcul-rata-dobanda-leasing-teapa-sau.html
Contractul reprezinta acordul partilor. Daca in contract scrie ca vanzatorul trebuie sa livreze 30 tone de pepeni, si daca tot acolo scrie ca prin pepeni se intelege fructele alea verzi cand sunt crude si galbene cand sunt coapte, care cresc in copaci sub forma de ciorchine, pe care le mananca maimutele si carora popular le spune "banane", cand citesti in contract pepeni, tu sa te gandesti la banane.
Si de aia cred ca e tzeapa cu acte in regula, la care mai vine si consfintirea ANPC.
In concluzie, desi apreciez in general activitatea laudabila a ANPC, el nu are rolul de a interpreta legea si de a emite opinii în mod oficial privind modul in care se aplica o anume prevedere legala. Asadar, de aceasta data ar fi mai bine sa stea in banca lor si nu sa se transforme in instanta de judecata si sa isi dea cu parerea pe banii altora si cu privire la interesele altora. Daca nu poate ajuta consumatorul, in slujba careia este, macar sa nu il incurce si sa nu se transforme in avocatul bancilor pt ca acestea au oricum destui avocati.
Din raspunsul ANPC-ului (pe al carui antet scrie Guvernul Romaniei) un domn Subsecretar de Stat (in Guvernul Romaniei) spune ca "A.N.P.C. a fost obligata sa impuna printr-un act normativ criterii clare privind transparenta modului in care variaza dobanzile ..."
De aici as indrazni sa trag concluzia ca ANPC ofera clarificari in virtutea calitatii sale de initiator (realizator) al actului normativ in cauza. Adica ii spune ARB "ce a vrut sa spuna" in OUG 50. Tu crezi ca ARB cerea clarificari de la ANPC pentru ca ii recunostea autoritatea in protectia consumatorilor ?:))).
Articolul 37 spune foarte clar ca marja bancii este fixa pe toata durata contractului.
Unde a fost ANPCul cand bancile in nesimtirea lor isi mentineau nivelul dobanzii (in conformitate cu politica banci) si indicii de referinta coborau vertiginos?
Inainte de a ne adresa instantelor sa inaintam eventual o petitie comuna catre ANPC.
Astept si alte sugestii di propuneri.
In vest sunt alte conditii deoarece acolo este alta inflatie (mult mai mica), riscul este mult mai scazut datorita educatiei oamenilor etc. Sunt multe de spus, dar sper ca intelegi. Vorbind din punct de vedere obiectiv, nu subiectiv. Asta este realitatea.
"Stimati clienti,
Va invitam la unitatea Dvs. ........ pentru alinierea contractului de credit la prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 50 / 2010. Nesemnarea unui Act Aditional este considerata acceptare tacita. Va multumim pentru colaborare!"
Vor sa spuna ca daca nu semnez inseamna ca ei fac cum vor?
Am termen pana in 19 septembrie doar sa accept, nu si sa refuz?
Ce posibilitati am sa avit abuzurile?
Nefiind economist, sunt multe lucruri pe care nu le inteleg si am intrebat telefonic daca pot, inainte de a semna, sa iau un exemplar acasa. ... Ei bine, mi s-a raspuns ca NU! Consilierii lor, in schimb, imi stau la dispozitie! O.K. dar ei sunt angajatii bancii, asa ca ... Ce pot sa fac?
Ma poate ajuta cineva cu un sfat?
Scopul legii era sa taie dreptul bancilor de a mari pe viitor dobanda, astfel cand iei un credit poti compara ofertele bancilor, nu are cum sa se aplice la creditele in derulare.
Eu daca eram in locul lor bagam marja de 389,5%. C-ashea vrea muschiu meu cel unilateral. Si-au luat teapa. Hihihihihi
BLAT !!!