Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministerul Finantelor a respins toate ofertele bancilor pentru titlurile de stat

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins toate ofertele bancilor pentru emisiunea de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la 30 aprilie 2015, considerand inacceptabil nivelul randamentelor, potrivit datelor BNR. Valoarea anuntata a licitatiei era de 300 milioane lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de 547,6 milioane de lei. Aceasta este o redeschidere a emisiunii din 8 martie 2010. In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei. Totodata, in luna martie, Romania a plasat pe piata externa un miliard de euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani. Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa dupa ultima misiune a FMI in Romania aceasta tinta a fost majorata la 6,8% din PIB.

CE: Grecia indeplineste criteriile pentru primirea urmatoarei transe din ajutorul zonei euro si FMI

Comisia Europeana (CE) considera ca Grecia indeplineste criteriile pentru a primi in septembrie urmatoarea transa, de noua miliarde de euro, din ajutorul financiar stabilit de statele din zona euro si de Fondul Monetar International (FMI).

CE se asteapta ca statele zonei euro sa aprobe transa si sa dea unda verde eliberarii fondurilor. in cele noua miliarde de euro, 6,5 miliarde de euro provin de la statele uniunii monetare, iar 2,5 miliarde euro de la FMI.

O comisie comuna CE-FMI aflata in Grecia a anuntat la inceputul lunii august ca Atena a facut progrese substantiale in limitarea deficitului bugetar, dar trebuie sa aplice in continuare reforme pentru recastigarea increderii investitorilor.

Programul de asistenta financiara pentru Grecia se va derula pe o periaoda de trei ani si consta din imprumuturi bilaterale, totalizand 80 de miliarde de euro, acordate de statele zonei euro, si din alte 30 de miliarde de euro de la FMI.

Acordarea urmatoarei transe din finantarea destinata Greciei urmeaza a fi aprobata de ministrii de Finante din zona euro pe 7 septembrie, intr-o reuniune speciala

Rusia: Pierderi preliminare de pe urma incendiilor de 300 de miliane de euro

Cheltuielile pentru stingerea incendiilor care mistuie de aproape o luna partea centrala si de vest a Rusiei, cumulate cu banii alocati pentru constructia de locuinte pentru sinistrati insumeaza deja 12 miliarde de ruble (300 milioane de euro), declara ministrul pentru situatii de urgenta, Serghei Soigu. El a afirmat ca, "potrivit celor mai modeste calcule", pierderile preliminare de pe urma incendiilor se ridica la 12 miliarde de ruble. Soigu a acuzat ca anumite companii s-au folosit de moment si au marit preturile la materialele necesare pentru stingerea focului. Initial, guvernul rus a decis sa aloce 5 miliarde de ruble (peste 125 de milioane de euro) din bugetul federal drept sprijin financiar pentru cetatenii ramasi fara locuinte in urma incendiilor care au mistuit mai multe localitati din Rusia.

Peste un milion de hectare au fost distruse de incendiile cu care Rusia s-a confruntat din luna iulie, ca urmare a caniculei si secetei fara precedent din aceasta vara. Potrivit datelor ministerului, la ora actuala, focul ar mai arde pe o suprafata de aproximativ 20 de mii de hectare.

Bundesbank: Economia Germnaiei va creste cu 3% in acest an

Economia Germaniei va creste cu 3,0% in acest an, estimeaza banca centrala, majorand prognoza initiala de 1,9% dupa avansul record inregistrat in al doilea trimestru. In cazul in care prognoza se va adeveri, aceasta va fi cea mai mare crestere din 2006 si pana in prezent. In 2009, economia germana s-a contractat cu 4,7%, aceasta fiind cea mai severa recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.