Conducerea cailor ferate belgiene cauta circa 2000 de oameni pe care sa ii angajeze, intrucat personalul de care dispune acum e imbatranit si insuficient. Actualii angajati primesc 500 de euro pentru fiecare posibil candidat pe care sa-l convinga sa intre in sistem. Se cauta electromecanici, mecanici si analisti functionali. Oferta se va aplica de la 1 septembrie si va dura pana la 30 iunie 2011, iar banii vor fi virati in doua transe. Prima transa- de 250 de euro- la angajarea celui recomandat, iar a doua transa, la finalul perioadei de proba. Nu au voie sa faca recomandari conducerea companiei si nici sefii de sindicat, ci doar personalul direct productiv.

Proteste CFRFoto: AGERPRES

In Romania, angajatii CFR Calatori au fost trimisi in somaj tehnic incepand de luni, 16 august, timp de 60 de zile, pe o perioada de patru luni.

Astfel, angajatii companiei, circa 15.000, inclusiv directorii, au primit miercuri notificari de somaj tehnic timp de 60 de zile calendaristice, din care 44 lucratoare, pe o perioada de patru luni, incepand cu data de 16 august, cu 75 la suta din salariul de baza.

Decizia vine dupa ce compania a inregistrat pierderi la sase luni, iar conducerea incearca sa gaseasca solutii pentru redresare, inclusiv prin concedierea angajatilor.

Disponibilizarile vizeaza companiile cu pierderi si vor afecta si CFR Calatori, unde intre 2.000 si 4.000 de oameni isi vor pierde slujbele alaturi de CFR Marfa - 5.000 de oameni disponibilizati de la compania centrala si diviziile subordonate, de revizie vagoane, reparatii, 2.900 de oameni de la CFR SA si 1.000 de angajati de la Electrificare.

Poate ca solutia belgiana se poate potrivi problemei romanesti, chiar daca numai pe alocuri.