BNP Paribas a renuntat la preluarea celei de-a treia mari banci din Polonia, Bank Zachodni WBK SA, scrie presa de specialitate. Retragerea BNP da sanse mai mari concurentilor spanioli de la Banco Santander SA si ai grupului bancar de stat PKO Bank Polski- singurii ramasi in cursa- pentru preluarea pachetului de 70,5% pus in joc. Oficialii BNP nu au dori sa comenteze pe marginea acestui gest, mai scrie media franceza.

Actionarul majoritar al Zachodni, Allied Irish Banks PLC trebuie sa renunte la participatia sa la banca poloneza pentru a putea plati Statului irlandez fondurile publice (3,5 miliarde de euro) pe care acesta i le-a pus la dispoizitie si a respecta normele de prudentialitate bancara.

La inceputul acestei veri, irlandezii de la Allied Irish Banks au scos la vanzare cele 70,36 de procente detinute la Zachodni, in cadrul unui program de restructurare destinat sa acopere o parte din pierderile masive venite din sectorul imobiliar. AIB are nevoie pana la finele acestui an de 7,4 miliarde de euro pentru a se conforma cerintelor de reglementare prudentiala. Initial, au existat opt banci care au facut oferte, dar in timp au mai ramas doar doi jucatori interesati.

Zachodni dispune de o retea de 512 agentiisi a avut un profit la jumatatea acestui an de peste 122 milioane de euro.