Standardele si termenii de creditare nu s-au modificat semnificativ in cel de-al doilea trimestru din acest an, infirmand asteptarile bancilor, arata datele BNR, publicate vineri in jurul orelor 17. Inaspririle au fost modice - cererea de credite a companiilor a inregistrat o evolutia pozitiva, in timp ce la populatie tendinta a fost contrara.

  • Sectorul companiilor nefinanciare

Standardele de creditare au ramas in mare masura neschimbate fata de T1/2010, infirmand asteptarile bancilor care indicau o inasprire moderata a acestora. Gradul de restrictivitate acumulat pare sa fie considerat suficient in actualul context economic.

Termenii creditarii au fost usor inaspriti in T2/2010, insa tendinta este de atenuare a acestei evolutii. Principalii termeni vizati au fost prima solicitata in cazul creditelor mai riscante si cerintele de colateral (garantii- n.m. DP)

Cererea de credite la nivel agregat a fost in crestere dupa cinci trimestre consecutive de declin, in linie cu asteptarile anterioare ale bancilor. Componenta cea mai dinamica a fost reprezentata de creditele pe termen scurt din partea corporatiilor. Asteptarile pentru urmatoarele trei luni nu sunt optimiste in ceea ce priveste reluarea creditarii alimentata prin cerere.

Riscurile asociate companiilor s-au majorat la nivelul economiei, constructiile si tranzactiile imobiliare fiind sectoarele de activitate percepute a avea risc superior. Spre deosebire de corporatii, IMM-urile sunt considerate a avea un risc in crestere.

  • Sectorul populatiei

Standardele de creditare au fost pastrate relativ neschimbate. Bancile au manifestat un comportament similar vis-a-vis de creditele pentru achizitia de locuinte si terenuri si pentru cele de consum.

Termenii creditarii au inregistrat o evolutie mixta si cu modificari de mica amploare. Exista semnale privind relaxarea termenilor de creditare in cazul creditelor pentru achizitia de locuinte si terenuri. Tendinta ramane in zona de restrictivitate pentru creditele de consum.

  • Esenta Raportului

-Cererea de credite a revenit in teritoriul negativ pentru ambele categorii de credite (consum si imobiliar). -Corectia cea mai pronuntata este inregistrata pentru cardurile de credit. Bancile nu preconizeaza o relansare a creditarii in trimestrul al treilea.

-Pe fondul deteriorarii calitatii portofoliului de credite, bancile (in procent net de aproximativ 25 la suta) au majorat primele solicitate in cazul creditelor mai riscante, pentru a putea acomoda mai usor eventuale pierderi.

-Concomitent au fost intarite si cerintele de colateral/garantii. Acest termen al creditarii a fost revizuit cel mai des de la debutul crizei financiare, in conditiile in care peste 75 la suta din creditul companiilor nefinanciare este garantat cu ipoteci.

-Deciziile bancilor au mai vizat majorarea costurilor creditarii altele decat cu dobanzile si scaderea plafonului maxim pentru valoarea creditelor. Bancile au declarat pentru T2/2010 si o tendinta modesta de diminuare a spread-ului ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR la o luna. Aceasta reprezinta prima masura de relaxare a termenilor de creditare in ultimii doi ani si jumatate.

-Conform raportarii bancilor, nivelul LTV ( ponderea creditului în valoarea garanţiei imobiliare) pentru creditele aflate in sold la sfarsitul T2/2010, garantate exclusiv cu ipoteci, se situeaza la 87 la suta. In cazul creditelor nou acordate in T2/2010, bancile au avut o atitudine mai precauta, acelasi indicator fiind de 76 la suta.

-Estimarea pentru pierderea in caz de nerambursare aferenta creditelor care au intrat in stare de nerambursare in T2/2010 este de 26 la suta.

-Sectorul constructiilor si al tranzactiilor imobiliare se detaseaza ca fiind cele mai riscante ramuri economice, urmate de turism si comert. Sectorul energetic se pozitioneaza la polul opus, fiind singurul sector cu risc de credit in scadere.

-Evolutia riscului de credit dupa tipul companiei nu evidentiaza momentan o imbunatatire a situatiei IMM-urilor. Din contra, majoritatea bancilor indica acest segment al companiilor ca fiind intr-o oarecare masura mai riscant in T2/2010 decat anterior. Pentru al doilea trimestru consecutiv, bancile apreciaza riscul asociat corporatiilor ca mentinandu-se neschimbat

-Cererea de credite pentru achizitia de locuinte si terenuri a ramas in teritoriul negativ, infirmand asteptarile optimiste anterioare ale bancilor. Aceasta evolutie s-a conturat pe fondul diminuarii increderii consumatorilor in situatia economica generala si in veniturile viitoare.

-O restrangere a cererii este semnalata pentru cardurile de credit si pentru creditele de consum garantate cu ipoteci (60, respectiv 30 la suta in procent net). Cererea pentru cardurile de credit a prezentat cea mai mare fluctuatie de la inceputul acestui an. Este posibil ca la nivel agregat tendintele mentionate sa fie contrabalansate de un avans al cererii pe segmentul creditelor de consum negarantate cu ipoteci, altele decat cardurile de credit

Pentru detalii, vezi documentul atasat.