Cu numai doua zile lucratoare inainte de termenul limita pentru plata contributiilor la stat, conform noilor Norme de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal, conducerea CNAS face declaratii contradictorii. Presedintele Lucian Duta, a declarat, vineri, pentru Mediafax ca persoanele care obtin venituri din drepturi de autor, dar si pe cartea de munca platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate. Pe de alta parte, Directorul executiv al institutiei, Dorin Ionescu, impreuna cu "o persoana care se ocupa de detalii tehnice" au declarat pentru HotNews.ro joi, 19 august ca acestia nu platesc contributiile de santatate, intrand sub incidenta unei Legi speciale - Legea 95/2006.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat, vineri, ca persoanele care obtin venituri din drepturi de autor, dar si pe cartea de munca platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate.

"Sunt trei situatii. Una care vizeaza persoanele ce obtin venituri, altele decat din drepturi de autor, si care platesc contributia la asigurarile de sanatate. Apoi, sunt cei care primesc venituri din drepturi de autor, dar au si carte de munca. Acestia platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate. Adica, o data pentru drepturile de autor, iar a doua oara pentru cartea de munca", a precizat presedintele CNAS, citat de Mediafax.

A treia categorie este reprezentata de persoanele care obtin doar ocazional venituri din drepturile de autor. "In acest caz, nu este platita contributia la asigurarile sociale de sanatate", a explicat presedintele CNAS, Lucian Duta.

Declaratiile se contrazic cu cele ale Directorului executiv CNAS.

Dorin Ionescu, directorul executiv, impreuna cu "o colega care se ocupa cu detalii tehnice", dupa mai multe randuri de intrebari, au explicat reporterilor HotNews.ro joi, 19 august: persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala (drepturi de autor) pe langa salariu nu trebuie sa plateasca contributii de sanatate.

Reprezentantii CNAS au si argumentat: asa cum este amintit si in Norme, modalitatea de plata a contributiilor se face cu respectarea Legii 95/2006, articolul 257, dat fiind ca este o Lege speciala. Deci practic, cotizatiiile pe care beneficiarii drepturilor de autor care au si carte de munca le vor plati la stat vor fi de 11% din venitul net (calculat ca venit brut - 20%, cheltuieli forfetare). Toate celelalte categorii de activitati independente, in schimb, platesc contributile care insumeaza 16,5%.

Cert este ca pana la acest moment, cu doua zile lucratoare inainte de termenul limita de depunere a declaratiilor, situatia nu este clarificata si nici nu au fost emise noi formulare, pentru cei care trebuie sa depuna aceste declaratii in urma noilor modificari fiscale.