Radu Golban, cel care a descoperit datoria Germaniei catre BNR: Daca nu as crede in posibilitatea recuperarii acestor bani nu m-as fi angajat in acest demers
Rep: Cum ati "dat" de aceasta datorie a Germaniei catre BNR?
Radu Golban: As incepe prin a mentiona faptul ca cercetarile in domeniu monetar reprezenta o preocupare mai veche, conturandu-se inca din perioada pregatirii in cadrul doctoratului.
Primele preocupari privind identificarea posibilitatilor de recuperare a datoriilor Germaniei create in urma acordului de cliring semnat cu Romania in anul 1935 s-au conturat in cadrul cercetarilor efectuate pentru elaborarea lucrarii "UEM - incotro?" (publicata in acest an in cadrul unei prestigioase edituri din Romania). In contextul acestui demers, conlucrarea cu d-na conf. univ. dr. Mihaela-Brindusa Tudose (coautor al lucrarii anterior mentionate) s-a concretizat in identificarea soldului. La inceput a reprezentat doar o constatare si un argument in cadrul tematicii cartii; ulterior a devenit o provocare.
Rep:Sunteti roman stabilit in Elvetia, din cate stiu. Cum ati ajuns acolo?
Radu Golban:Da, la origine, sunt din Timisoara. La varsta de 14 ani -in anul 1988- impreuna cu familia, am emigrat in Germania. Sunt cetatean german si din anul 2003 m-am stabilit in Elvetia.
Rep:Care au fost demersurile Dvs. in privinta datoriei? Cu cine ati discutat si ce raspunsuri ati primit?
Radu Golban:Pentru inceput, am elaborat (in colaborare cu d-na Tudose) un prim articol "O solutie pentru iesirea din criza: recuperarea datoriilor Germaniei din relatiile comerciale nerespectate cu Romania" care a fost publicat pe data de 17 mai 2010 in ziarul "Saptamana financiara". Receptivitatea cu care a fost primit acest articol a reprezentat mobilul pentru o mai ampla documentare, prilej cu care am elaborat un al doilea articol (Argumente suplimentare in favoarea lamuririi soldului operatiunilor de cliring derulate in baza acordului din anul 1935 incheiat pentru reglementarea platilor intre imperiul german si regatul Romaniei).
Acest articol a fost preluat, incepand cu data de 15 iunie 2010, de mai multe publicatii on-line din Romania. In mare parte, aceleiasi teme s-a circumscris si articolul Capitalul german din Romania si rolul sovromurilor in "cooperarea" germano-rusa, prezentat de cotidianul on-line Ziua veche (in data de 12 iulie 2010).
Pe data de 20.7.2010 am fost invitat in emisiunea "Ora 21" la Analog TV, Timisoara. A urmat apoi interviul acordat portalului German-Foreign-Policy.com, care a publicat, in data de 19.08.2010 joi, articolul Datorii neachitate (Unbezahlte Schulden). In aceeasi zi a mai fost publicat un alt articol scris de mine pentru Novo-Argumente din Frankfurt intitulat Datorii vechi in focus (Alte Schulden neu im Fokus).
Desi toate materialele elaborate au fost bine primite de cititori, nu s-a remarcat nici un raspuns oficial avizat.
Colateral acestei actiuni publicistice mai mentionez si schimbul de idei realizat cu dl. Eugen Anca, om de afaceri de origine romana, care s-a preocupat de tezaurul romanesc de la Moscova.
Rep:Ati luat legatura cu cineva din partea romana? (Ministerul de Finante, BNR,
Guvern samd)?
Radu Golban: Deoarece prin activitatea publicistica a fost sensibilizat doar publicul, nu si autoritatile statului, am recurs la contactarea directa. Astfel, prin amabilitatea d-lui Eugen Anca s-a depus o adresa la BNR, inregistrata cu nr. 783/17.06.2010; BNR a raspuns prin adresa nr. XVIII/3600/16.07.2010.
In data de 17.06.2010 am transmis o petitie Presedintelui Romaniei, dl. Traian Basescu, care - prin consilierul Gabriel-Cristian Piscociu - a raspuns cu adresa nr. DRA2/19148/09.07.2010 (petitia fiind ulterior trimisa la Ministerul Afacerilor Externe).
Rep: Exista vreun demers legal pentru recuperarea acelor bani? Ati discutat cu d-na Ulla Jelpke? Ce v-a spus?
Radu Golban: Un demers legal pentru recuperarea soldului nu a fost demarat. Pana acum, toate actiunile s-au concretizat doar in interpelari, adrese si articole publicate.
Deja este cunoscut faptul ca, pe 16 august 2010, d-na Ulla Jelpke, parlamentar german, a adresat Guvernului Germaniei o interpelare, solicitand un punct de vedere oficial in aceasta problema. Ce nu se cunoaste, insa, este faptul ca actiunea domniei sale este un rezultat al discutiilor si conlucrarilor noastre.
In ce priveste ultima parte a intrebarii, nu cred ca este relevant sa reproduc discutia purtata. Consider ca cel mai important aspect il reprezinta amabilitatea domniei sale de a se angaja in lamurirea unui sold comercial.
Rep:Cum ati ajuns la Banca Reglementelor sa studiati documentele din arhiva? Ce detalii ati mai obtinut legate de datoria Germaniei?
Radu Golban: Avand resedinta in Basel, mi-a fost facil sa accesez arhiva Bancii Reglementelor.
Am analizat raportul numarul 14 a institutii, care trateaza in mod special cumularea soldului roman si tehinicele Germaniei de a reduce acest sold sau "varfurie" neacoperite ale comertului in compensatie inte cele doua tari. In ciuda diferitor tehnici ale Germaniei de a reduce soldul - fie prin decontarea stationarii trupelor germane in Romania din soldul curent sau achitarea unor datorii ale Romaniei fata de Germania in 1944 tot din soldul curent, acesta a crescut in favoarea Romaniei in ritm accelerat. In 1944 de la circa 900 de milioane de la 1200 de milioane de Reichsmark.
Rep: Considerati ca acesti bani se pot obtine in cele din urma?
Radu Golban: Desigur. Altfel, au si colaboratorii mei, nu ne-am mai fi angajat intr-un demers fara sorti de izbanda.
Rep: Care este interesul Dvs. in aceasta chestiune?
Radu Golban: Inainte de toate sunt roman. Valorile care m-au ghidat au fost devotamentul, dreptatea si fair-play-ul comercial international. Daca aceste argumente nu sunt suficiente, mai subliniez faptul ca nu exista nici un interes material sau financiar.
Rep: Stiu ca ati fost vizitat de un politician roman in Elvetia. Despre cine e vorba si care ar fi fost implicarea sa in aceasta problema?
Radu Golban: Pentru un jurnalist se cuvine sa fiti informat. Insa, in contextul acestei discutii nu doresc sa ma pronunt vis-a-vis de aceasta intrebare.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
*Datoria pe care Romania o are fata de Suedia a fost evaluata, in februarie 1998, de catre firma de consultanta Arthur Andersen, la 3,473 miliarde de dolari. Suma provine din polite, cupoane cu dobinda, bonuri de trezorerie romanesti eliberate intre anii 1922-1934 si pierderi suferite ca urmare a nationalizariilor din anii 1948 si 1950.
Mihai Cotfas, consultant AB Electro-Invest, care a preluat creantele de la statul suedez, afirma ca a fost propus partii romane un acord de reinvestire, suma care a fost agreata de ambele parti situindu-se la aproximativ 600 milioane de dolari. Cota pe care partea suedeza solicita sa fie returnata sub forma de cash era de 50%, dar era dispusa sa accepte si un procent de 40%.*
Ciumara-papagalul pntist ministru la vremea aia al economiei- care avea 2 baieti la studii in Suedia pe banii AB Electro-Invest era gata sa dea CHE Portile de Fier in contul datoriei !
asa se scrie istoria ! sa vedem cat scoate Romania ,ca e rost de bani pentru multi invartiti ministri!
„(...) Articolul 28.
1. De la intrarea in vigoare a Tratatului de fata, bunurile din Germania apartinand Romaniei sau unor cetateni romani, nu vor mai fi tratate ca bunuri inamice si toate restrictiunile aplicate pe aceasta baza vor fi ridicate.
2. Bunurile identificabile apartinand Romaniei sau cetatenilor romani, ridicate cu forta sau prin constrangere de pe teritoriul roman si duse in Germania de catre forte sau autoritati germane dupa 12 septembrie 1944, vor putea fi restituite.
3. Restabilirea drepturilor si restituirea bunurilor romane din Germania vor fi efectuate in conformitate cu dispozitiunile ce vor fi stabilite de Puterile ocupante ale Germaniei.
4. Fara a prejudicia dispozitiunile de mai sus precum si orice alte dispozitiuni luate in favoarea Romaniei si a cetatenilor romani, de catre Puterile ocupante ale Germaniei, Romania renunta in numele sau si in numele cetatenilor sai, la orice pretentiuni impotriva Germaniei si a cetatenilor Germani, pendinte la 8 mai 1945, cu exceptia pretentiunilor rezultand din contracte si alte obligatiuni anterioare datei de la 1 septembrie 1939, precum si in drepturi dobandite inainte de aceeasi data. Aceasta renuntare va fi considerata ca ingloband creantele, toate pretentiunile interguvernamentale in legatura cu aranjamentele incheiate in cursul razboiului, precum si toate pretentiunile cu privire la pierderi sau daune ivite in timpul razboiului.(...)”
Din ce inteleg eu, Romania ar avea dreptul sa ceara plata datoriilor neonorate de Germania, daca acestea au survenit in urma unor contracte sau alte aranjamente incheiate inainte de 1 septembrie 1939. Ramane de vazut daca nu exista alte acorduri care sa fi anulat aceste prevederi.
Alineatul 4 vorbeste de creantele anterioare datei de 1 septembrie 1939.
Insa pretentiile statului roman sau al cetatenilor sai cu privire la aceste bunuri ori creante se solicita in conditiile alineatului 3: "in conformitate cu dispozitiunile ce vor fi stabilite de Puterile ocupante ale Germaniei".
Cu alte cuvinte, trebuie analizate legile emise de Puterile ocupante ale Germaniei (SUA si URSS).
Ca fapt divers, din ce stiu eu, in Germania s-au putut solicita bunuri de catre cetatenii romani pana prin anii 1957-1958 (exista o lege speciala reparatorie).
Si apropo destre liberalli in trecut se stia ca sunt de stanga, ca nu le au cu valorile crestine si erau numiti "rosi".
sau
2. Incerci sa minimizezi pierderea si dai o spaga buna la 1 sau 2 ministrii care sa-ti semneze un act avantajos...
PS. Si eu mi-as dori sa vina nemtii sa ne faca niste autostrazi si niste spitale. Cu siguranta vom vedea acest lucru realizandu-se imediat dupa Pastele Cailor.....
Radu Golban pentru serviciul enorm pe care il
face Romaniei si neamului sau de care este
atat de legat prin stramosii si educatia aleasa
primita de la parintii sai .
In al doilea rand , cred ca ar fi moral sa ceara
autoritatilor romane si celor germane,in caz
ca se ajunge la rezolvare prin acord de rambursare, ca banii sa fie utilizati numai
pentru dezvoltarea /modernizarea infrastructurii
de transport in Romania.
Vrem sa ne invadeze nemtii!!!!! :)
dar noi tinem statuia lui Ataturk langa palatul telefoanelor ,ca orice sluga obedienta!
asa si cu datoria Germaniei -much ado about nothing !!!
pana la urma cu statuia lui Ataturk,cu monumentul holocaustului ajungem iar la statuia ostasul sovietic si a lui Lenin, tineti minte!
toti cotropitorii ne vor impune legea lor !
eroi mari care habar n'aveau de ro.
in schimb n'avem o piatza, o strada, ce sa mai vorbim de o statuie a presedintelui woodrow willson, cel car a ajutat intregirea romaniei....
cat de datorie, e o ideie buna ca nemtzii s'o plateeasca in lucrari publice. poate asa se face ceva.
taman am sosit dintr'o preumblare prin partzile transilvaniei. ai trecut muntzii, ai trecut intr'o alta lume.
am revizitat hermannstadt, dupa aproape treizeci de ani..
acolo vezi diferentza intre lucrarea nemtzeasca si cea romanaeasca. sau la sighisoara...
am trecut, dinspre alexandria spre pitesti, spre transfagararsan. drumurile din arges, numai vazluienii le bat al gropi si hartoape. ai trecut de vidraru, ai ptaruns intr'o alta lume.
sa vina nemtzii !
Ma refer la secui din frumosul Ardeal .
nostri de la putere si cei care au furat petrolul si multe altele ...Niculae ...
"cliring"- :) tare de tot
CLIRING ESTE CORECRT
http://dexonline.ro/definitie/cliring
Germania are datorii uriase fata de Romania: ea, impreuna cu Rusia, a sfirtecat tara. Daca Ardealul a fost recuperat, Basarabia si Bucovina inca singereaza.
taaaaareeeeeee!!!
pentru ca atunci chiar ca nu mai exista scuza pentru toate guvernele si toti guvernatorii tarisoarei noastre.
de fapt eu am o parere deja formata dar sunt curios cam ce proportii a capatat tradarea de tara si de neam !
Nu vreau sa mai insist asupra necesitatii unui guvern format din oficiali straini (nemti/japonezi) dar si asupra schimbarii esalonului 2 si 3 de patide cu automate pentru cafea/gratare cu mici si pantofi cu toc!
Va puteti considera norocos ca traiti intr-o societate normala. Aici lucrurile sunt distorsionate pina la absurd.
Respectele mele inca odata.
Mi-e frica insa de faptul ca Base si ai lui, plus gasca de masoni de la BNR, deja au pus la punct mecanismul de palmare a acestor bani (8 miliarde de euro!!!)
Subscriu si eu la ideea cu autostrazile ... Vorba aia: "Ce e in mana nu e minciuna!"
In rest, sa auzim numai de bine!
Toate cele bune.
http://dexonline.ro/definitie/cliring
CLIRING este termenul in Romana.
am citit despre metodele germanilor din vremea nazistilor dar nu credeam ca au ramas documente...
cel mai bine ar fi sa cerem sa execute ei ceva de banii aia, ca daca ne dau cash nu vom face absolut nimic cu el, vom ingrasa vilele si limuzinele politicienilor.
suma reprezenta cam 275 milioane dolari la vremea aia, 66 de ani mai tarziu probabil ca inseamna cu dobanda cam 5 miliarde dolari...
daca doar actualizam la inflatie, inseamna cam 3.7 miliarde dolari, cam 3 miliarde euro
de banii astia noi am putea vopsi o autostrada cu o banda iar nemtii ar putea construi cam 1100 de km de autostrada cu 2 benzi pe sens...
as merge pe mana lor totusi....
http://scacuncristina.blogspot.com/
Altceva ma framinta pe mine...de ce nu se fac diligentele necesare,daca tot avem capacitatile intelectuale necesare,de a se anula efectele tratatului Ribentrop-Molotov,tratat ce incalca cele mai elementare principii de drept din toate timpurile.
Ar fi interesant, din perspectiva aceasta, care e legea aplicabila contractului ... (legea romana sau legea germana?)
de aceea propun ca nemtii sa ne construiasca in schimbul sumei datorate 1000 km autostrada si doua reactoare nucleare ( probabil ca le mai raman si bani..)
in felul asta ne alegem cu ceva..altminteri, doar sa mai carpeasca ceva sosele ai nostri, de banii astia..
HAI sa sugeram celor care PROFESIONISTI FIIND si ROMANI adevarati, au informatii legate de toate pagubele-incepand cu cele stiute- si sa ne constituim intr-o organizatie ONG nationala a carei tema sa fie-sau similar-DATORII ce NU TREBUIE UITATE CI RECUPERATE- Personal ma ofer sa particip material modest la INFIINTAREA si FUNCTIONAREA asociatiei; CA LIDERI sugerez sa se auto propuna cei care deja s-u AFIRMAT ! Ca mediator logistic prin Sfatul Tariii ong. legal constituit, sunt gata sa va stau la dispozitie tuturor CELOR in care BATE O INIMA de ROMAN CINSTIT ! Cu nadejde si felicitari anticipate celor care deja s-au implicat ! PS. DEOCAMDATA sa nu contam pe falsii si jefuitorii lideri in functiune !
Aristide Buzuloiu
Propun pt desavarsirea planului , dezbaterea temei NON - STOP 24 h , la postul OTV ( precum s-a procedat cu legea Cojocaru) , in felul acesta poporul poate fi imbecilizat TOTAL .
E bine de stiut ca prin 1997 Germania a venit cu o solicitare in favoarea unei firme Germane care daduse Romaiei niste marfuri de vreo 6 milioane de dolari si ramasese neplatita. Romania s-a achitat de aceasta datorie printr-un teren de pe Barbu Vacarescu , linga parcul Verdi (unde se dresau cainii) si unde s-au construit acum niste vile urite de tip Bungalou (adica lipite una de alta) economice (cum sunt si in Germania). Deci noi ne-a achitat imediat de datorie. Cred ca solutia cu autostrazile ar fi f. buna. Si cu spitalele. Ca pentru spitale Romanii au mai platit vreo 90 Milioane Euro dati de Guvernul Nastase pentru renovarea spital Coltea si biserica Coltea. Banii s-au papat dar unde e spitalul. e adevarat ca nu era firma germana get-beget. Era Siemens Austria si VAMED.
Deci se poate. Trebuie incepute demersurile si pentru datoria din alte tari africane ca acum au resurse din ce sa plateasca. Mai este si datoria Ukrainei cu Krivoirogul. AICI SUNT BANII DVS. POPORULE ROMAN SI PROST !!!
Daca dumnealui ar sti ca lucrurile s-au schimbat din 1988 incoace...
Pe vremea comunismului venea cineva de la Electrica, citea contorul electric si incasa banii pe luna trecuta.
Dupa 1988 o perioada a mai mers dar cu timpul din cauza coruptiei si a proastei gospodariri nu s-a mai putut, trebuia sa vina o persoana cu citirea si inca o persoana sa incaseze, altadata...Si uite-asa totul a devenit mai scump si mai complicat astfel incat sa mai fie angajata o ruda de-a cuiva.
Puteau sa faca asa cum este in Elvetia, vine un singur om, citeste si lasa factura.
Este un mic exemplu.Ar putea sa justifice ca nu vor sa aiba lume multe la Casierie.Totusi daca nu erai acasa cand venea cu citirea, te trezeai cu o mie de kilowati in plus( am patit noi pentru ca avem nume de familie elvetian) si am fost nevoiti sa mergem de cateva ori acolo, sa ne certam cu ei pentru ca de fapt se cheltuiau vreo cativa kilowati pe luna, noi fiind mai mult in Elvetia.Asa de tare ne-am suparat inca urmatoarea locuinta am preferat sa o cumparam pe numele unui prieten.Si la trei saptamani de vacanta in Romania am platit doar 17Ron curentul electric in anul 2010 desi apa calda vine de la boiler iar la bucatarie avem plita electrica.
Atunci cand se construieste un spital in Elvetia intr-un canton, toti locuitorii( platitori de taxe si impozite) sunt invitati la inaugurare..In Romania, banii se cheltuiesc pe niste arbori tropicali, decoratiuni inutile cand abia gaseste turistul un WC mergand prin oras.
Este foarte trist si pana cand Romania nu o sa invete sa fie corecta nu o sa fie nici o dezvoltare economica, parerea mea.
Dincolo de toate acestea, gestul dumneavoastra este extraordinar de frumos si sunt convins ca veti fi rasplatit pentru ca nici o fapta buna nu ramane fara ecou, in Univers!
Ne-am saturat de marii jefuitori ai tari : PATRICIU , TARICEANU, VOICULESCU, VANTU, NASTASE .
plateste-ti impozitele pe posircile ce le vinzi nemtilor
nu te ascunde in Lichenstein
poate o parte din datorii reprezinta si materii prime extrase din romania,
poate o parte sunt plati catre firme particulare,
nu conteaza!
germania sa-si achite datoria si bnr sa-si faca treaba la care se obliga in contract!
asta e problema ?
poate o parte din datorii reprezinta si materii prime extrase din romania,
poate o parte sunt plati catre firme particulare,
nu conteaza!
germania sa-si achite datoria si bnr sa-si faca treaba la care se obliga in contract!
asta e problema ?
2.In articol se spune ca firmele au fost platite de stat, deci banii nu mai ajung la ei ci la smecherii de la putere, indiferent cine ar fi ei ...
Puteţi afla cate ceva despre mine văzând 16 filmuleţe pe Youtoobe cu parola: Ţara moţilor o istorie nescrisă.
De asemenea, puteţi afla în săptămânalul hunedorean REPLICA un articol despre ultima mea carte cu intrarea de pe google: URANIU PRIMELOR BOMBE, scrisă în acest an (2014). În această carte arăt că naziştii au dus uraniu din România, în special din zona Băiţa (Biharia) dar am aflat recent ca si din Cheia (Rimetea), de la Cataractele Lotrului (citiţi Trenul negru din Formula As) şi din Ciudanoviţa – Caransebeş. Din aceste locuri, nemţii le spuneau localnicilor că duceau orice altceva decât uraniu: molibden, cuarţ, piatră de construcţie, aur, cupru etc.
Interesant este ca Biharia a deţinut şi încă mai deţine faimosul uraninit (un oxid de uraniu, pechblenda). Se ştie că ruşii, care aveau la finele anului 1944 numai 1 kg de uraniu, au ridicat cu japca din Germania, in perioada apr-iulie 1945, cca 400 tone de uraninit.
Să amintim pe scurt şi uraniul ridicat de americani, care, la rândul lor, au golit de uraniu toată partea Germaniei care le-a revenit. Să ţinem seama şi de faptul ca nemţii au transportat cât au putut uraniu din estul spre vestul Germaniei, spre zona americană a Germaniei, pentru a se pune bine cu americanii, pentru … etc. Nu pretind că tot uraninitul din Germania, dus de americani, ruşi şi poate şi britanici sau francezi, ar fi provenit din Romania (putea fi din Cehia, Congo belgian sau din Germania). Important este că cel mai mult uraninit a fost din România şi consider că suntem îndreptăţiţi să aflăm odata cu valoarea exporturilor neplătite şi numele articolelor exportate în perioada nazistă.
Dacă România a exportat uraniu, aşa cum spun eu, poate că nici nu mai avem nevoie de dobânda de 2,5% pentru ca suma de 1,2 miliarde de euro să se transforme, la preţurile de azi, în cei 20 miliarde de euro pe care dl. Radu Golban i-a calculat cu nespusa blândeţe comparativ cu suma pe care ne-au calculat-o suedezii în condiţii asemă