Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministerul Finantelor a bugetat 350 milioane lei din datoria Rompetrol si va insista pentru plata integrala - surse guvernamentale

Ministerul Finantelor Publice a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane lei din plata datoriei de 2,4 miliarde lei a Rompetrol, scadenta in septembrie. Ministerul va insista la negocieri ca intreaga suma sa fie achitata, avand mandat sa mearga in justitie, declara surse guvernamentale. Potrivit acestora, statul va merge in justitie, sustinand ca stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie in actiuni. Conversia in actiuni a intregii datorii fara plata partiala a unor sume ar fi facut ca statul sa preia pachetul majoritar de actiuni. Rompetrol a achitat deja aproximativ 50 de milioane de euro din contul datoriei si a promis ca va vira in urmatoarea perioada o suma apropiata.

De fapt, actionarii Rompetrol au promis ca platesc doar o suma care sa le permita sa pastreze controlul companiei dupa conversia in actiuni a restului de plata, au mai spus sursele. Grupul Rompetrol, controlat de compania KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie sa plateasca in acest an statului roman circa 2,4 miliarde de lei, reprezentand datoriile istorice ale rafinariei Petromidia.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Premierul Emil Boc a declarat in urma cu o saptamana ca Romania va utiliza toate procedurile pentru a recupera datoriile.

Israelul a aderat la OCDE

Guvernul israelian a ratificat aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a statelor dezvoltate, cabinetul considerand-o o realizare "diplomatica si economica". Premierul Benjamin Netanyahu a participat in mai la o ceremonie la sediul OCDE din Paris, organizata pentru a marca intrarea Israelului, Estoniei, Sloveniei si Chile in clubul care are acum 35 de membri.

Calitatea de membru OCDE inseamna ca statutul Israelului in fata fondurilor de investitii straine se schimba din economie emergenta in dezvoltata, deschizand noi surse de capital.

PIB-ul Israelului plaseaza statul pe pozitia 22 in randul membrilor OCDE, in spatele Italiei dar in fata Mexicului, Portugaliei si Coreei de Sud.

Acord de combatere a falsificarii si pirateriei

Reprezentantii Statelor Unite, Uniunii Europene si ai altor noua tari din intreaga lume intentioneaza sa semneze in septembrie un acord de combatere a traficului de bunuri contrafacute si piratate.

37 de tari s-au angajat sa dea publicitatii "Acordul Comercial Anti-Contrafacere" inainte de a fi semnat, pentru a raspunde intrebarilor ridicate de mai multe grupuri de promovare a drepturilor digitale si a drepturilor utilizatorului de internet.

Grupurile de lobby din industriile cinematografica, cea muzicala si de software, precum si din alte sectoare bazate pe copyright din Statele Unite estimeaza ca pierd anual 16 miliarde de dolari in vanzari din cauza versiunilor piratate ale produselor distribuite in intreaga lume.

Multe dintre aceste bunuri contrafacute sunt produse in China.

Participantii la acord sunt SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia.