In ultima vreme, Finantele resping pe banda ofertele bancilor. Bancile spun ca un randament rezonabil ar fi 7,4%, nivel de care Statul nici nu vrea sa auda.

de Dan Popa, Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 23 august 2010, 10:30 Economie | Finanţe & Bănci


Sebastian Vladescu (foto arhiva)
Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins, joia trecuta, toate ofertele bancilor pentru emisiunea de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la 30 aprilie 2015, considerand inacceptabil nivelul randamentelor. Valoarea anuntata a licitatiei era de 300 milioane lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de 547,6 milioane de lei. Bancherii spun ca 7% e un randament prea mic, cata vreme inflatia depaseste acest nivel. Finantele spun ca mai mult nu platesc si se pregatesc sa iasa pe pietele internationale. Bancherii mai spun ca un randament acceptabil ar fi la 7,4%. Nivel de care Finantele nici nu vor sa auda.

Licitatia de joi a fost o redeschidere a emisiunii din 8 martie 2010. In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei.  Totodata, in luna martie, Romania a plasat pe piata externa un miliard de euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani.
Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa dupa ultima misiune a FMI in Romania aceasta tinta a fost majorata la 6,8% din PIB.
Ministerul Finantelor Publice organizeaza astazi (luni) o licitatie pentru vanzarea de certificate de trezorerie cu discont, cu scadenta la sase luni, in valoare totala de 800 milioane lei.
 • Nicolae Chidesciuc, economist sef ING Bank
  Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING Bank
  Foto: AGERPRES
Argumente pentru respingerea ofertelor: Nu stiu. Trebuie intrebat MF, iar eu as putea comenta daca sunt valide sau nu.

Randament considerat rezonabil: Cuvantul rezonabil poate nu este cel mai potrivit, insa in mod evident nu poti emite titluri pe piata primara mult sub randamentele pe piata secundara. La scadenta de 5 ani randamentele sunt in jur de 7.4%. Asta inseamna ca pot cumpara exact acelasi titlu al statului roman mult mai ieftin. Deci, este ilogic sa platesc mai mult. Argumentul ca piata este ilichida si deci nereprezentativa nu este valabil pentru ca, de regula, ilichiditatea inseamna risc mare de crestere rapida a randamentelor, deci pierdere si mai mare pentru cumparatori.

Care e gradul de interes al populatiei pentru titlurile de stat pe 5 ani?
Cred ca relativ redus si in niciun caz suficient pt a acoperi nevoile statului.

Respingerea ofertelor are legatura cu faptul ca MFP intentioneaza sa lanseze o emisiune de eurobonduri? (intrebare adresata de HotNews.ro) Da. Precum si cu primirea a 1.2 miliarde euro de la Comisia Europeana.

 • Rozalia Pal, economist sef Unicredit Tiriac Bank
  Rozalia Pal
  Foto: Hotnews
Argumentele Ministerul de Finante: Piata poate fi caracterizata de un grad de incertitudine mai mare in conditiile in care prima de risc de lichiditate este mai mare pentru instrumentele de investitii pe termen lung. In urma anuntarii masurilor de austeritate perpectivele de crestere economica si de inflatie s-au inrautatit. O inflatie mai mare are impact direct asupra dobanzii reale, si anume cu un nivel de randament ( plafonat la un max 7% in ultimele 2 luni ) sub nivelul inflatiei ( care a atins deja 7.14% si se asteapta sa fie peste 8% in lunile urmatoare, urmand sa incheie anul cu 7.7%). Astfel, dobanda reala devine negativa, ceea ce descurajeaza investitiile in astfel de instrumente.
Randamentul considerat rezonabil pentru titlurile de stat pe 5 ani: Dobanzile interbancare pentru 12 luni in prezent se situeaza la nivelul de 7.2%,  iar instrumentele pe 5 ani se tranzactionau pe piata secundara la 7.3-7.4%.
Gradul de interes al populatiei pentru titlurile de stat pe 5 ani:  Populatia detine economisirile in cash sau depozite bancare, instrumentele de stat fiind cerute doar de categoria de clienti mai sofisticati si cu un venit relativ mai ridicat. De asemenea, aceste investitii se realizeaza prin intermediul bancii, departamentele de private banking fiind specializate in a oferi alternative de investitii prin diverse portofolii in functie de gradul de risc acceptat de client.

Instrumentele de stat sunt considerate a fi o investitie cu risc scazut iar dobanzile actuale trebuie analizate din perspectiva asteptarilor in viitor. Avand in vedere convergenta Romaniei la zona EURO,care necesita dobanzi si inflatie mai scazuta, asteptarile in privinta randamentelor instrumentelor de stat inregistreaza un nivel descendent. Din acest punct de vedere, fixarea investitiei pe termen lung la o dobanda relativ ridicata este o decizie buna. Pe de alta parte, riscul investitiei ar fi legat de dezechilibre macroeconomice (deficite necontrolate, inflatie persistent ridicata),rezultand in dobanzi si mai mari.

Are vreo legatura respingerea ofertele bancilor la licitatiile de titluri de stat cu faptul ca MFP va lansa in toamna o emisiune de eurobonduri? (intrebare adresata de HotNerws.ro)
MFP are in vedere perspectiva scenariului de baza, si anume temperarea inflatiei in a a doua parte a anului 2011 (revenind la nivelul de 4%) cu dobanzi si randamente nominale in scadere (asteptarile noastre pentru dobanzi la 3 luni pentru sfarsit de an 2011:  5% , cu scaderi ulterioare de pana la 4.3% in 2015).
 
Piata este preocupata de riscul de inflatie, iar emisiunile denominate in EUR elimina partial acest risc (desi riscul de tara in cazul aparitiei unor dezechilibre majore macroeconomice ramane si ar impacta si investitiile in instrumente de stat denominate in EUR). Ca urmare, gradul de acceptare pe piata a instrumentelor in EUR este mai mare.
Posibilitatea finantarii alternative ofera o putere de negociere mai mare Ministerului de Finante in ceea ce priveste instrumentele denominate in lei (nu este constrins sa acepte dobanzile cerute de piata).
 • Lucian Anghel, economist sef BCR
  Lucian Anghel, economist sef BCR
  Foto: AGERPRES
Argumentele MFP pentru respingerea ofertelor: Pentru moment are un buffer de lichiditate, deci finantarea este asigura din surse externe sau din ceea ce a luat pana acum in valuta, deci pentru moment isi poate desfasura activitatea

Randament considerat rezonabil: E mai dificil de raspuns, cel mai bione va poate spune un trezorier.

Care e gradul de interes al populatiei pentru titlurile de stat pe 5 ani? - Imi este greu sa spun. Daca ma uit la maturitatea medie a unui depozit in sectorul bancar care este undeva intre trei si sase luni.

Respingerea ofertelor are legatura cu faptul ca MFP intentioneaza sa lanseze o emisiune de eurobonduri? - Eu as zice ca are legatura in mica masura si probabil vom putea spune asta dupa ce va fi lansata. Dupa ce va fi lansata putem sa o dam ca pe o justificare ca exista o sursa de finatare alternativa. Programul MTN este o idee foarte buna.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2430 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  pozitie rezonabila (Luni, 23 august 2010, 11:50)

  kllaus [anonim]

  din partea bancilor. Randamentul oferit de Ministerul de Finante este absolut jignitor, nu atat fata de banci cat fata de cetatenii si firmele care economisesc. In alta ordine de idei, si bancile trebuie sa renunte la marjele de profit uriase pe care le au in Romania. Nu se justifica o diferenta mai mare de 3% intre dobanda afisata si DAE. La noi este de 10-12%.
  • +2 (4 voturi)    
   nu e chiar asa (Luni, 23 august 2010, 12:13)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui kllaus

   Daca te uiti pe diferentele intre activele si pasivele bancilor vei vedea ca bancile stau pe un sac de bani cu care nu pot finanta consumul privat, iar cresterea finantarii imm-urilor este prea mica. Marjele de profit uriase hai sa iti dau

   Un mic exemplu referitor la marjele uriase:
   robor e vreo 7 adauga vreo 2,5 cds-ul (riscul de default sau asigurarea daca vrei) -> total 9,5 pana la 10-12 nu e deloc mult.

   Totodata, gandeste-te ca banca mie la depozit imi da 6,5% la lei, in conditiile in care daca inflatia depaseste 7,5% asa cum se vehiculeaza voi scapa de toate depozitele in lei, ca sa imprumute statul cu 7% (adica sa mearga pe o marja de 0,5% fara a lua in calcul si alte costuri).

   In alta ordine de idei, MFP-ul nu poate jigni cetatentii si firmele care economisesc in Banci, acestea nu pot cumpara obligatiuni de stat (cu exceptia fondurilor de investitii).

   -> daca ai dorit un post in care concluzia sa fie "ce naspa e bancile astea" baga alta argumente sau ma rog scrie in alta parte (vezi daca bartidul boborului si-a facut forum).
   • +1 (1 vot)    
    Adevarul e relativ (Luni, 23 august 2010, 12:40)

    calin [anonim] i-a raspuns lui Ghita

    Depinde...Nu sunt economist dar eu vad treaba cam asa:
    Dobanda cheie BNR e de 6.25%, eu inteleg ca BNR poate imprumuta bancile comerciale la o dobanda de aproximativ 6.25%. Aceste banci daca imprumuta mai departe banii la stat cam putin profit le mai revine...
    Totusi la EUR situatia e putin diferita pentru ca teoretic bancile cu capital strain ar putea sa se imprumute in euro de la ei din tara cu o dobanda de 2-3 % si sa dea apoi acei euro sub forma de imprumut statului cu 7%, caz in care ar avea un profit de cam 3-4% (deci bunicel as zice eu).
   • +1 (1 vot)    
    chiar asa este (Luni, 23 august 2010, 13:03)

    kllaus [anonim] i-a raspuns lui Ghita

    se pare ca esti unul din "specialistii" din banci, care in momentul de fata se plictiseste, in lipsa de activitate. Nu are sens sa ne contram pe niste chestii evidente, care se pot explica pe intelesul boborului: eu depun niste bani, pe termen mediu, la o banca cu max.7%, iar banca imi da mie aceeiasi bani, pe acelasi termen, cu 18-20% DAE. Daca ai cerceta putin, ai afla si ca Robor-ul are deja incluse, atat o marja de profit, cat si o marja de asigurare(nu este acelasi lucru cu CDS-ul, acesta fiind un element speculativ, te rog nu mai incurca borcanele), asta intrucat acesta este costul real al banilor. Insa banii proprii ai bancii pleaca la costuri mult mai reduse, si nu au nicio legatura cu ROBOR-ul. Acesti indici sunt utilizati mai mult pentru a incurca clientul atunci cand incheie un contract de creditare, astfel incat sa plangem noi cand auzim ce greu se imprumuta banii, si ce greu le este bancilor in Romania.
    • -1 (1 vot)    
     zi-mi repede la ce sa iti raspund (Luni, 23 august 2010, 16:41)

     Ghita [anonim] i-a raspuns lui kllaus

     ca banda de taiat carnati merge: la insulte si false presupuneri sau la erorile faptice din comentariu?
     • +1 (1 vot)    
      o scurta intrebare (Luni, 23 august 2010, 17:55)

      kllaus [anonim] i-a raspuns lui Ghita

      care este marja de profit intr-o banca, care ca orice mare investitor strategic, vine cu sacii de bani de acasa, la care tu vrei sa adaugi musai cds-ul, plus alte cateva comisioane, procente mici, de altfel?. Toate astea in conditiile in care banca finanteaza nevoi curente de consum, la un DAE "rezonabil" de 22-25%. Ia doar acest caz ipotetic, care va exclude situatiile nenumarate in care bancile, prin angajatii lor minunati , impun clientilor onesti sa plateasca dobanzi imense pentru a acoperi lipsa lor de viziune si nepriceperea. Incearca sa fii sincer, nu stie nimeni la ce banca lucrezi. Sa presupunem ca esti carnatzar. Incearca sa demonstrezi cat de lung , sau scurt,e carnatzul.
      • -1 (1 vot)    
       pai (Luni, 23 august 2010, 19:05)

       Ghita [anonim] i-a raspuns lui kllaus

       pune mana cauta si citeste bugetare ca-s info publice, chiar vrei totul moca in viata?
       m-ai prins lucrez in banca sunt un zbir si va taxez, ce sa fac si eu daca salivati cu 4 clasa dupa lcd-uri moca (a se citi pe credit).
  • +1 (1 vot)    
   comentariile bancilor (Luni, 23 august 2010, 14:13)

   capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui kllaus

   pot fi trecute foarte usor la categoria bataie de joc; dupa ce au pierdut, si vor mai pierde inca multa vreme, nu atat ca efect al crizei mondiale, ci mai ales al politicilor proaste si al lipsei oricarui fundament economic al politicii de creditare, incearca sa isi dea cu parerea depre randamentu` unui imprumut al statului; orice persoana are un drept fundamental la opinie, numai ca prezentarea doar a opiniei bancilor creaza premisele unei manipulari, ar fi fost de asteptat sa se prezinte si pozitia MFP, oricum nu ne aflam nici la antene sau irealitati......

   calculu` ii foarte simplu, bancile iau banu` din bancile mama cu o dabanda de 1 - 3 % si vos sa faca profit de la cel mai sigur debitor - statu` roman....daca au fraierit cat au putut, acum se reorienteaza catre stat, profitu` trebuie scos urgent - daca in Ungaria, Germania, statul impune impozite marite bancilor, la noi hotii din conducerea bancilor se bucura inca, atata timp cat au sprijin la bnr.

   nu exista egalitate intre garantiile statului roman si garantiile unei persoane fizice sau juridice.
 • -1 (1 vot)    
  nu sufera bancile (Luni, 23 august 2010, 15:01)

  abc [anonim]

  Mai dau o spaga la BNR si le accepta Isarescu banii cu super-dobanda, daca nu le accepta banii guvernul. Daca le-a acceptat BNR introducerea 'dobanzii stabilita de banca' ca indice in contracte de ce nu se poate face si asta. Trebuie putin lobby(spaga pe romaneste) din partea ARB.
 • +1 (1 vot)    
  Tot ce se discuta aici... (Luni, 23 august 2010, 17:08)

  Bucur [anonim]

  ..e doar o invarteala de bani.
  Unde e economia REALA ?
 • +1 (1 vot)    
  ce solutzie.. (Luni, 23 august 2010, 18:54)

  panfil flecaru [anonim]

  imprumutul la populatzie, bonuri de tezaur vandute prin bancile de stat, catre populatzie.
  • -1 (1 vot)    
   si totusi (Luni, 23 august 2010, 21:33)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui panfil flecaru

   MF a atras azi 860 milioane lei cu 7%, desi a solicitat 800 milioane. Bancile au venit cu suma de 1,6 mld cu 7%. Deci cum stam ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by