BNR a afisat luni un curs de 4,2244lei/euro, fata de 4,23 de lei/euro- la cat fusese cotat leul in urma sedintei de tranzactionare de vineri. Evolutia monedei nationale este pusa de dealeri pe seama apatiei generale din piata, tranzactiile efectuate fiind reduse in volum si putine ca numar. “Au fost tranzactii usoare, de vara, in volume mici si fara un apetit ridicat la risc”, a declarat pentru HotNews.ro dealerul unei banci comerciale. Trezorierii mai spun ca evolutiile din ultima perioada ale leului pot fi considerate “stabile”, inscriindu-se in traiectoria ultimei perioade. Pe pietele internationale, euro se stabilizase in fata dolarului american la nivelul de 1,27 dolari pentru o unitate unica europeana

“Ratele de dobanda pe termen scurt ar putea inregistra cresteri maine deoarece incepe o noua perioada de constituire a rezervelor iar plati bugatere devin scadente”, a eplicat Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank. BNR a organizat o operatiune cu scadenta de o zile lucratoare prin intermediul careia a atras 1 miliard de lei fara a avea un impact pe piata deoarece totalitatea ofertelor au sugerat ca lichiditatea in exces pentru aceasta scadenta se situa la 5,4 miliarde RON. "Singurul motiv pe care il gasim pentru organizarea acestei operatiuni de atragere de lichiditate este de a reaminti participantilor la piata ca BNR ar putea interveni daca evolutia preturilor devine stranie, ceea ce in perspectiva noastra se refera mai mult la evolutia pietei valutare. Ministerul de Finante intentioneaza sa emita astazi certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni in valoare de 0,8 miliarde RON in cadrul ultimei licitatii programate pentru luna aceasta.

Nu vedem un motiv pentru care acesta s-ar abate de la strategia de a nu plati randamente mai mari de 7%. Chiar si in cazul in care alocarea se va dovedi semnificativa, ceea ce pare ar putea fi probabil avand in vedere ratele de dobanda pe termen scurt, aceasta luna ar putea ramane in amintirea participantilor drept luna in care nu s-au emis obligatiuni, fapt ce nu s-a mai intamplat din ianuarie 2008", mai spune Muscalu.

Nici dolarul american nu a avut "tresariri" de curs, BNR cotand moneda americana la 3,32 lei, iar gramul de aur la 131,29 lei.